Ga naar inhoud
MAP

Luister naar de vogelpodcast over De Greidhoek

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Om de weidse schoonheid van De Greidhoek te benadrukken en het onmisbare nut van vogels en insecten daarin, heeft VVV Waterland van Friesland een unieke vogelpodcast ontwikkeld. Cabaretier Jochem Myjer, ‘gruttoboer’ Murk Nijdam, Natuurmonumenten en vele anderen verleenden er hun medewerking aan. De podcast belicht wat natuurorganisaties, boeren en vogelliefhebbers doen om het tij te keren. En wat we samen moeten doen. Toch is de podcast geen zware kost. Hij zit namelijk vol leuke vogelweetjes. Het geeft een nieuwe manier van het kijken naar 'fûgels', oftewel vogels. Er zit zelfs zoveel informatie in dat hij meerdere keren beluisterd kan worden. De podcast is mede mogelijk gemaakt door het Iepen Mienskipsfûns en het Cultuurfonds.

Beluister de podcast

Beluister de podcast

Eén van de rijkste weidevogelgebeiden van Friesland

Volgens Natuurmonumenten is Skrins, gelegen in De Greidhoek, één van de rijkste weidevogelgebieden van Friesland. In dit natuurgebied en in het nabijgelegen Skrok en de Lionserpolder, alledrie beheerd door Natuurmonumenten, waan je je even op het platteland van vroeger. Talloze slootjes en weilanden vol bloemen en insecten markeren dit oeroude, typische Friese weidelandschap. Vroeger de bodem van de Middelzee, nu een belangrijke bodem voor vele weidevogels. Met name in het voorjaar komen hier grutto’s, kieviten en tureluurs. Maar ook een kleine kolonie visdiefjes en kluten komen elk jaar terug op Skrins om te broeden.

Vogelkijkhut Skrins als ruimtepunt

Vanuit de vogelkijkhut van Skrins ontdek je de rust en ruimte van Waterland van Friesland. In totaal zijn er twaalf locaties in de regio aangewezen tot ruimtepunten. Door ruimtepunten te bezoeken maak je een ruimtereis. Met beide voeten op aarde lees je vooraf of op locatie een Fries gedicht, die gaat over deze bijzondere plek. Bij sommige ruimtepunten, zoals bij Skrins, beluister je ook een podcast.

Ontdek alle ruimtepunten

Vogelkijkhut

Bezoek de vogelkijkhut op Skrins. Terwijl elders de weidevogelpopulatie hard achteruitgaat, wordt er hier door Natuurmonumenten alles aan gedaan om het zo fijn mogelijk te maken voor de weidevogels.  Bijzonder: zelfs baltsende kemphanen laten zich hier zien. Neem een thermoskan mee en kijk je ogen uit.

Ontdek de vogelkijkhut

Uitvogelen

Voor vogels kijken heb je eigenlijk niks nodig, maar met een verrekijker wordt het wel een stuk leuker. Ook is een vogelgids een handig hulpmiddel. Leuk, handig én gratis is de app Mijn Vogelvinder van de Vogelbescherming.

Ontdek Mijn Vogelvinder

Weidevogel excursies

Op zaterdag 11 mei organiseert Natuurmonumenten een excursie naar Skrok en Skrins en op zaterdag 25 mei kun je met de boswachter mee naar de Lionserpolder. Vergeet niet je verrekijker mee te nemen en je van te voren op te geven.

Bekijk de weidevogelexcursies
Brandganzen en kolganzen

“Vogelen maakt je gelukkig, omdat het zo ontspannend is. Je hebt al je aandacht bij de vogels. Je observeert, je luistert en je moet soms echt goed kijken om te bepalen wat voor vogel je precies ziet. Zo richt je al jouw aandacht naar buiten, weg van alle beslommeringen en zorgen. Je bent afgeleid van alles wat op je ziel drukt. Iets heilzamers kan ik me niet voorstellen!”

Duitse vogelaar en schrijfster Johanna Romberg uit podcast Skrins

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.