Ga naar inhoud
MAP

Wiuwert: Klein dorp, grote geschiedenis

Ontdek Wiuwert en de omgeving Wiuwert

Wiuwert (in het Nederlands: Wieuwerd) vormt samen met Britswerd een tweelingdorp en is gelegen in het noorden van de regio Zuidwest Friesland. Middenin het gebied de Greidhoek. Het dorp is een klein dorp en telt ongeveer 300 inwoners. Wiuwert is vooral bekend om de eeuwenoude mummiekelder die in 1609 werd gebouwd onder de Nicolaaskerk. In de buurt van Wiuwert vind je verschillende dorpen die je kan bezoeken zoals Boazum en Mantgum. Deze omgeving is uitermate geschikt voor een heerlijke fiets- of wandeltocht. Wiuwert is een klein dorp met een grote historie, kom het zelf ontdekken!

Boek een overnachting in de omgeving van Wiuwert

Reisgezelschap

Wat je écht niet mag missen in Wiuwert

Het geheim van Wiuwert

Het geheim van Wiuwert zijn de eeuwenoude mummies in de adellijke kelder. Wetenschappers staan nog altijd voor een raadsel. De mummies zijn niet geprepareerd of gebalsemd maar zijn op een natuurlijke wijze bewaard gebleven dankzij het klimaat in de kelder. Het is tot heden nog steeds niet wetenschappelijk bewezen hoe de lichamen al vanaf 1609 zó goed bewaard zijn gebleven. Een waar mysterie!

Bezoek de Mummiekelder
Binnen in de nicolaaskerk in wieuwerd

Odulphuspad

Haal je wandelschoenen uit de kast, want de lange afstandsroute: St.Odulphuspadpad biedt je prachtige wandelingen door de regio. De etappe Campanarium gaat langs de nabij gelegen dorpen van Wiuwert. Tijdens deze wandelroute kom je langs het dorpje Mantgum, waar de dorpskom van Mantgum is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Daarnaast gaat het pad ook langs drie natuurgebieden: Skrok, Skrins en de Lionserpolder. Een prachtige route van 21 kilometer dwars door de Friese natuur. Een betere manier om deze regio te verkennen is er niet!

Ontdek meer over het St. Odulphuspad
rustplek met picknic bankje in de friese natuur

Greidhoek

De Greidhoek, in het Fries: De Greidhoeke is een gebied dat tussen de steden Leeuwarden, Franeker, Bolsward en Sneek ligt. Dit gebied staat vooral bekend om haar weidelandschappen met terpdorpen. De streek bestaat vooral uit grasland. In het gebied zijn er in het voorjaar veel weidevogels te zien zoals de grutto en de kievit. Een prachtig mooi en vooral rustig gebied! Ideaal voor mooie wandel - of fietstochten.

Bezoek de Greidhoek
Wandelpad met een molen op het friese platteland

VVV Wiuwert

De VVV in Wiuwert vind je bij de mummiekelder. Je wordt hier altijd persoonlijk te woord gestaan door een 'local'. Dus vraag ze het hemd van het lijf over alles wat je wilt weten over belevenissen in Zuidwest Friesland. Haal ook gelijk het gratis inspiratiemagazine op en de krant vol met evenementen en verhalen.

Bezoek VVV Wiuwert
De ingang naar de grafkelder met mummies

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.