Ga naar inhoud
MAP

Lytsewierrum

Een erfgoedpareltje in de Greidhoek

In de dorpskern van Lytsewierrum, een dorpje dat bijna uit een sprookje lijkt te zijn geplukt, wonen zo'n 22 inwoners. Verdeeld rondom de eeuwenoude Gertrudiskerk over dertien knusse huisjes en twee boerderijen. Inclusief het buitengebied telt dit kleine dorpje zo'n zeventig inwoners. Wat Lytsewierrum zo bijzonder maakt, is niet alleen zijn pittoreske charme, maar ook zijn status als erfgoedpareltje. Het hele dorp is namelijk trots gekroond tot rijksbeschermd dorpsgezicht. Een eretitel die het verdient vanwege zijn tijdloze schoonheid en historische betekenis. In Lytsewierrum vind je maar liefst drie rijksmonumenten: een statige Amerikaanse windmolen, een oude boerderij aan de Molmawei en natuurlijk de Gertrudiskerk, waarvan de toren al sinds 1557 fier in de lucht steekt. Lees het inspiratieverhaal over Lytsewierrum dat je meeneemt naar de tijden van weleer. En laat je boeien door dit schitterende erfgoedjuweeltje in de Greidhoek.

Meer over Lytsewierrum

Boek een overnachting in de buurt van Lytsewierrum

Reisgezelschap

Plaatsen in de buurt van Lytsewierrum

Meer informatie over Lytsewierrum? Ontdek het hier:

Inspiratieverhaal over Lytsewierrum

Een gratis retourtje naar tijden van weleer. Even vlug heen en terug. Naar een aanzienlijke kerk, een pastorie, een huizenrij, een enkele boerderij. Een historisch mooi reisje, dat onbetaalbaar is. Alleen verkrijgbaar in Lutkewierum.

Lees het hele verhaal
Fietsers fietsen langs het kerhof in Lytsewierrum

Swalkroute langs Lytsewierrum

Deze route start in Easterein en voert je in ruim 10 kilometer langs de dorpen Lytsewierrum en Reahûs. Een prachtige route dwars door de landerijen waar je de invloed van de zee nog goed kunt zien in het landschap.

Bekijk de route
Bruggetje in Lytsewierrum

Sint-Gertrudiskerk

Midden in het dorp Lytsewierrum staat al sinds het jaar 1557 de Sint-Gertrudiskerk. Op 31 maart op precies te zijn, zo valt te lezen op een mooie steen bij de dichtgemetselde zuidelijke ingang. Ruim veertig jaar daarvoor was haar voorgangster in vlammen opgegaan, alleen de vijftiende-eeuwse toren bleef gespaard. De kerk is gebouwd van grote stenen onderaan en daarboven van kleine bakstenen.

Meer informatie
Kerktoren in Lytsewierrum

Ontdek hier de mooiste routes in de omgeving van de Greidhoek

Het dorpje Lytsewierrum vind je in de Greidhoek. De Greidhoek is het gebied tussen de steden Bolsward, Franeker, Leeuwarden en Sneek en telt vele dorpen. De Greidhoek kenmerkt zich door eindeloze weilanden met daar tussen karakteristieke terpdorpjes. Hieronder vind je een overzicht van diverse routes door de Greidhoek. Variërend van korte wandelingen tot meerdaagse fietstochten. Er is ongetwijfeld een geschikte route voor jouw ontdekkingstocht!

Doe meer inspiratie op

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.