Ga naar inhoud
MAP

Winterkamperen in Zuidwest Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Winterkamperen in Zuidwest Friesland: een hartverwarmend avontuur

Winterkamperen: laat je niet tegenhouden!

Sommige mensen verklaren je misschien voor gek als je gaat winterkamperen in Zuidwest Friesland. Maar weet je, grote kans dat ze het stiekem zelf eens zouden willen proberen. Alleen veel mensen durven het niet. Ze zijn bang voor de kou of voor het feit dat het geen toeristenseizoen is en er daardoor niks te beleven valt. Allemaal aannames die niet kloppen. Laat je niet tegenhouden als je wilt komen winterkamperen. Op de kou kun je je namelijk prima voorbereiden en in Zuidwest Friesland is het altijd gezellig. Eigenlijk is het in elk seizoen de moeite waard om naar Waterland van Friesland af te reizen. In de winter kun je gewoon wintervaren, winterzwemmen, musea bezoeken en lekker uiteten gaan in de vele restaurants. Dus pak je kampeerspullen maar alvast in!

Proosten bij caravan

Winterkamperen geeft je een energieboost

Vaak als de maanden donkerder en kouder worden, voelen we ons minder energiek. Daar kun je met winterkamperen wat aan doen. Winterkamperen geeft je een enorme energieboost. Dat komt doordat je lekker in de buitenlucht bent en vaak ook actief bezig bent. Daglicht, zeker in de winter, zorgt er bovendien voor dat je humeur en gezondheid een oppepper krijgen. Zeker tijdens de donkere wintermaanden kunnen we die goed gebruiken. Aan winterkamperen zit echt een groot gezondheidsvoordeel. Daarbij hebben we het nog niets eens gehad over het feit dat op vakantie zijn goed is voor je welzijn en welbevinden.

kinderen in de sneeuw

Winterkamperen: zorg voor een goede voorbereiding

Er zijn dus genoeg goede redenen om te winterkamperen in een caravan, camper of tent. Er zijn genoeg campings die je gastvrij ontvangen. Wel is het belangrijk dat je je daarbij goed voorbereidt. Neem genoeg warme kleren mee. Kom je met je eigen caravan of camper winterkamperen in Zuidwest Friesland? Dan is het goed om even alles goed na te lopen. Werkt de koelkast, de waterpomp, de kookplaat, de verlichting en de verwarming? Ben je echt een diehard winterkampeerder? Dan kom je zeer waarschijnlijk met je eigen tent. Denk dan aan een goede slaapzak, warme kleding en een kachel. Ligt er sneeuw? Maak dan de ondergrond sneeuwvrij voordat je je tent opzet. Extra isolatie regel je met een tentgrondzeil. Gebruik verder een slaapmat met een hoge isolatiewaarde. Met een fleecedeken tussen je slaapmat en slaapzak ga je optrekkende kou tegen.

foto vanuit een tent met uitzicht op een meer in de winter

Hartverwarmend ontvangst op campings in Zuidwest Friesland

Eerlijk is eerlijk: winterkamperen in Zuidwest Friesland is alleen leuk als je het niet de hele dag koud hebt. Een goede tentkachel of verwarming in je camper of caravan is dan ook nodig als de temperatuur het laat afweten. Voor een kleine tent of caravan red je je prima met een elektrische kachel of ventilatorkachel. Huur je een tent, camper of caravan, dan wordt dit in Zuidwest Friesland natuurlijk allemaal keurig voor je geregeld. We zullen je gastvrij en hartverwarmend ontvangen. 

een lachend jongetje met capuchon

Tips om warm te blijven tijdens je winterkampeer-avontuur

Graag geven we je nog een aantal tips om warm te blijven tijdens je winterkampeer-avontuur. Slaap je in een slaapzak? Dan kun je het beste bloot slapen. Dat klinkt misschien vreemd, maar dat is echt het beste. Op die manier krijg je het warmer dan wanneer je bijvoorbeeld in een pyjama slaapt. Geloof je het niet? Gewoon even proberen! Het heeft te maken met de luchtlaag tussen je lichaam en je slaapzak. Thermo-ondergoed dragen, dat werkt trouwens weer wel. Evenals zorgen dat je warm in je slaapzak stapt. Dat kun je doen door bijvoorbeeld even op en neer te springen. Niet te lang, want als je gaat zweten, krijg je het juist weer koud. Ja ja, winterkamperen is net wetenschap! Kruik vergeten? Vul een lege fles met warm water, dat werkt uitstekend!

een man schenkt iets in uit een thermoskan

Winterkamperen is prima te doen!

Maar goed, we doen nu net alsof je komt winterkamperen in Siberië. De winterse temperaturen in Nederland vallen de laatste jaren natuurlijk wel mee. Helaas hebben we in Friesland heel erg lang geen Elfstedentocht meer gehad. Dus grote kans dat jij het winterkamperen prima doorstaat. Wordt het onverwacht toch écht héél koud, dan kun je altijd alsnog een overnachting boeken via ons zoek- en boeksysteem in een hotel, vakantiehuisje of bijvoorbeeld Bed & Breakfast Er is altijd een leuke accommodatie te vinden waar je terecht kunt.

Caravan in bos en mist

Voordelen van winterkamperen

De kans is alleen groot dat jij lekker blijft winterkamperen. Want eenmaal aan winterkamperen begonnen, dan wil je waarschijnlijk niet anders meer. Er zijn zoveel voordelen aan het kamperen in het winterseizoen. Zo vind je gegarandeerd alle rust en ruimte om je heen. In het winterseizoen zijn de campings niet druk. Ook is winterkamperen goedkoper dan in de zomermaanden. De tarieven liggen veelal lager dan in de zomer. Nog een groot voordeel: je kunt heerlijk uitslapen! Je wordt niet door de zon uit je tent gebrand, zoals in de hete zomers wel gebeurt. In de winter heb je verder geen last van vliegen en muggen. Winterkamperen is echt zo gek nog niet!

boom met sneeuw

Genoeg te doen in de winter

Houd niks je meer tegen om te komen winterkamperen in Zuidwest Friesland? Of maak je je misschien nog zorgen of er in de winter wel genoeg te beleven valt? Ook daarin kunnen we je geruststellen! In Zuidwest Friesland is er in de winter genoeg te doen. Zo kun je kiezen voor een camping met een binnenzwembad en restaurant in de buurt. Daarmee geniet je van luxe dichtbij. Vergeet verder niet de vele musea die in het winterseizoen gewoon hun deuren hebben geopend. De Elfsteden in Waterland van Friesland zijn in de donkere maanden eveneens meer dan een bezoek waard. Geniet van de sfeervolle straten en steegjes, maak een stadswandeling en warm weer op in een van de gezellige cafés. Bolsward, Sneek, Hindeloopen, IJlst, Stavoren, Workum en Sloten hebben vele mooie schatten in huis.

het reddingshuisje van de knrm in hindeloopen in de avond

Waterland van Friesland: ‘ek yn de winter!’

Kortom, Zuidwest Friesland is ‘ek yn de winter’ (ook in de winter) een uitstekende vakantiebestemming. Met het winterkamperen beleef je absoluut een hartverwarmend avontuur. Je beleeft onze provincie op een heel andere manier dan in de zomer. Je geniet van prachtige vergezichten, gezellige steden, pittoreske dorpen en adembenemende natuur. Terwijl de frisse wind je haren laat wapperen, merk je hoe fijn het is om buiten te zijn. Na het winterkamperen merk je thuis dat je het minder koud zult hebben. Met winterkamperen bouw je je weerstand op en maak je jezelf winterhard. Je kunt eenmaal thuis de verwarming dus gerust een graadje lager zetten. Een fijne bijkomstigheid van jouw winterkampeer-avontuur!

Meer winter inspiratie in Zuidwest Friesland

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.