Ga naar inhoud
MAP

Spring-es in the air!

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Koeien maken bokkesprongen van vreugde en dansen de lenteweide in. Lammetjes huppelen er vrolijk achteraan, want het buitenleven lonkt. Ga mee en trek er ook op uit. Spring in je wandelschoenen, stap op de pedalen of ga skeeleren. Voel die lentewind, bruisend van energie, langs je gezicht strijken. De natuur lacht je toe en geeft nieuwe kracht. En het avontuur wacht op je in Waterland van Friesland.

Loeilekker ijsje

De mens is geen eigenaar, maar rentmeester van de aarde. En als goed rentmeester hou je rekening met je leefomgeving. Hou die gedachte vast als je een boerenijsje of verse boerenmelk proeft van Margje 24. Dan begrijp je wat ze bedoelen met ‘van nature lekker’.

Proef het bij IJsboerderij Margje 24

IJsboerderij Margje 24 bij Workum is een natuurinclusief modern melkveebedrijf waar ze oog hebben voor de bloemetjes en de bijtjes. Van de 100 hectare weiland is er 40 hectare natuurlijk grasland. Dat is deels natte veenweidegrond waar je nog kruiden, bloemen, nuttige insecten en weidevogels aantreft. De koeien hebben vrije keuze uit 30 hectare graasland of de stal. Want wist je dat koeien een hekel aan regen hebben? Dan zitten ze liever in een comfortabele stal met voorzieningen als koematrassen, koeborstels, een automatisch uitmestsysteem en klimaatregeling. Ook krijgen ze er Fries bronwater en een afgewogen dieet om ze in topconditie te houden. In het weideseizoen is het hoofdmenu vers gras. De koeien worden dagelijks driemaal - op eigen initiatief - gemolken door melkrobots. Het is deze ‘relaxte’, verse melk die je kunt kopen bij Margje 24 en waarvan ook het boerenijs gemaakt wordt. In tientallen lekkere smaken van vanille tot stracciatella en natuurlijk boerenjongens.

Bezoek de IJsboerderij
koe met ijsje

Knuffel een koe

Een koe is van nature nieuwsgierig en zachtaardig en maakt graag kennis met je. Een koeienlijf voelt zacht en warm aan. De lichaamstemperatuur van een koe is zo’n twee graden hoger dan van een mens. Maar hun hartfrequentie is lager en hun ademhaling kalm. Wie zich overgeeft aan dit natuurlijke ritme komt helemaal tot rust.

Koeknuffelen bij Boerderijrecreatie

Koeknuffelen is een ontspannen activiteit voor jong en oud waarbij je tevens kennismaakt met het boerenleven. Gekleed in boerderijkleding en laarzen maak je een excursie over het boerenbedrijf van Boerderijrecreatie in Delfstrahuizen. Onderweg knuffel je kalfjes en voer je puberkoeien (pinken) brokjes. Maar het hoogtepunt is het koeknuffelen.

Lees meer over Boerderijrecreatie
koe knuffelen

Bloeiend en boeiend

Tussen de watersportdorpen Woudsend en Heeg ligt ‘De Gouden Boaiem’. Een natuureiland én weidevogelreservaat van 175 hectare met veel biodiversiteit. Het eiland is eigendom van Staatsbosbeheer en wordt verpacht aan de familie Bokma. Natuurboeren Siebe en Pytsje Bokma runnen hier hun biodynamische bedrijf in harmonie met de natuur. Het welzijn van de weidevogels staat hierbij hoog in het vaandel. Hun koeien zijn van het Jersey en Fleckvieh ras. Vriendelijke dieren met een nieuwsgierig karakter en hun melk is vol en romig. Kaasmaker Henri Willig in Heerenveen maakt er biologische Hooidammer kaas van.

Ga op excursie op natuureiland 'De Gouden Boaiem'

Lijkt het je leuk een kijkje te nemen op de ‘De Gouden Boaiem’? Dan ben je van harte welkom voor een vaar- en wandelexcursie. Ervaar de passie van natuurboeren Siebe en Pytsje en ontdek de natuurgeheimen van dit unieke eiland in Fryslân! De excursie start vanaf de Loswal (Waechswal 1) in Woudsend.

Bezoek de Gouden Boaiem
jersey koeien in de wei

Zwart-op-wit weetjes

Melkbus als statussymbool

Vroeger gold: hoe meer melkbussen ‘by de dyk’, hoe belangrijker de boer. Maar de melkkoeltank maakte een einde aan dit ritueel. Meer van dit soort weetjes? Ga naar het Fries Landbouwmuseum bij Leeuwarden.

Lees meer over het Landbouwmuseum
frysk landbouwmuseum

Boterstampen om het te bewaren

Vroeger zat Friese boter in een vat. Het werd laag voor laag in een botervat gedaan en aangestampt tot alle lucht eruit was geperst. Zo kon de roomboter langer bewaard worden. Meer weetjes over boter- en kaasmaken? Bezoek dan Museum It Tsiispakhûs in Wommels!

Bekijk it Tsiispakhûs
it Tsiispakhus

Bolsward is gebouwd op boter

Boter- en kaasverkoop zorgden ooit voor een vette boterham. Er werd zoveel winst gemaakt dat Friese boerinnen zich gouden oorijzers konden veroorloven. Bolsward voer ook wel bij de zuivelhandel in de 17e eeuw. Dit zie je terug in de ‘rijke’ grachtenpanden van toen en natuurlijk ook het stadhuis. Meer weetjes over de geschiedenis van Bolsward? Ga naar Cultuurhistorisch Centrum ‘De Tiid’.

Lees meer over de Tiid
cultuurhistorisch centrum de tiid

'Vette' weetjes van boterdorp Balk

Dat boter vroeger een belangrijk (handels)product was, vind je ook terug in de Nederlandse taal. Die is doorspekt met boterspreekwoorden en -gezegdes, zoals: ‘boter op je hoofd hebben’, of ‘met je neus in de boter vallen’. Met de gratis audiotour ‘Balk Boterdorp’ loop je door de historie van Balk en ontdek je alle ‘botertaalweetjes’

Bekijk de audiotour
boterdorp balk

Ontdek meer natuur in Waterland van Friesland

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.