Ga naar inhoud
MAP

Vaar de MarBoei Poëzieroute

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Mooie gedichten op bijzondere locaties mét prachtige vergezichten over de Friese meren. VVV Waterland van Friesland en Recreatieschap Marrekrite hebben samen de unieke MarBoei Poëzieroute gelanceerd. Dit is een vaartocht die je in andere sferen brengt en die je niet snel vergeet. Geniet van deze nieuwe bijzondere, inspirerende en poëtische vaarroute.

vaarroute van meerdere dagen

De MarBoei Poëzieroute brengt je met je boot langs negen MarBoeien van De Marrekrite in Waterland van Friesland. Er liggen in Zuidwest Friesland meer dan tientallen van deze boeien op de meren. Wanneer je aan een MarBoei afmeert, mag je daar vierentwintig uur blijven. Zo'n plek is dan helemaal van jou. Om je heen heb je alleen maar water. Dichterbij je eigen natuur kun je niet komen. Bij een aantal MarBoeien is een gedicht geschreven. Langs deze zogenaamde poëtische ankerplaatsen gaat deze MarBoei vaarroute. De route is bijna 100 kilometer, je kunt er dus meerdere dagen voor uittrekken. Voordeel van de tocht is dat je bij de MarBoei een dag mag blijven en dus ook de sterrenhemel kunt bewonderen. Het aanmeren aan een MarBoei is voor veel mensen ook nog eens vrij makkelijker. Er hoeft maar één lijntje door het oog op de boei te worden gestoken. De wind houdt het schip automatisch weg van de boei. Het enige dat je daarna nog hoeft te doen, is mijmeren over de poëtische woorden, op de zachte deining, tot het ochtendgloren laat weten dat het tijd wordt voor het volgende gedicht.

Ga naar de route

maak een ruimtereis

De gedichten zijn samen met de dichters van algemeen-cultureel opinieblad De Moanne geschreven. Voor de vaarroute maakte dichteres Ellen Deckwitz voor het eerst in haar leven een boottochtje over het Hegemer Mar. Dichter Elmar Kuiper keek naar het verleden op de Swarte Brekken. En dichter Jaap Krol ging op en neer op de Sleattemer Mar. Alle negen boeien zijn door de gedichten - grotendeels in het Fries - met elkaar verbonden. Bij elke MarBoei is het bijbehorende gedicht te lezen. Terwijl je de poëtische woorden tot je neemt - zoals ‘Seilen ride op ’e reiden, skowe as blauwe triangels troch pleats en mole’ - geniet je van het uitzicht, de rust en de ruimte. De MarBoei in de Hegemer Mar is ook onderdeel van de Verhaallijn Ruimte van VVV Waterland van Friesland. Daarmee ga je via twaalf bijzondere plekken op ‘ruimtereis’. Met beide voeten op aarde lees je vooraf of op locatie een (Fries) gedicht die gaat over de bijzondere plek. Bij vier ruimtepunten beluister je ook een podcast.

 

Misschien vind je dit ook interessant

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.