Ga naar inhoud
MAP

Blog: 7x zien en doen in Bolsward

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Niet de grootste Elfstedenstad, maar wel een pareltje. Want handelsstad Bolsward heeft z’n historische rijkdom en schatten goed bewaard. Zie het stadhuis en je begrijpt meteen waarom de binnenstad is aangewezen als beschermd stadgezicht. Maar er is meer te ontdekken. Ga je mee? Ontdek hier 7 zien en doen tips voor je bezoek aan Bolsward.

Ontdek de 7 schatten van Bolsward

1/ Cultuur Historisch Centrum 'De Tiid'

Bolsward telt vele monumentale gebouwen. Waar echter niemand aan voorbij kan gaan, is het stadhuis uit 1615. Dit is het pronkstuk van de stad. Hierin vind je Cultuur Historisch Centrum 'De Tiid', een huis vol verhalen. Ontdek de verhalen over onder andere dichter en schrijver Gysbert Japicx en Titus Brandsma of bekijk de Oudheidkamer, bibliotheek of het Grand Café.

Ontdek Cultuur Historisch Centrum 'De Tiid'
stadhuis bolsward een tekst met de hand geschreven

2/ stadsgrachten

De welvaart van de zuivelhandel in de 17e eeuw zie je goed terug in de huizen rond de stadsgrachten uit die tijd. Voorname grachtenpanden met gevels in barok, rococo en neoclassicistische stijlen vind je aan de Appelmarkt en de Marktstraat. Aan de langste gracht met de naam De Dijl zie je prachtige lijstgevels en fraai versierde trapgevels. Maak in de zomer eens een rondvaart door de historische grachten.

Lees hier meer over de stadsgrachten
centrum van bolsward huizen aan het water in bolsward

3/ broerekerk

Gebouwd in de 13e eeuw als kloosterkerk van de Minderbroeders. In 1980 brandt de kerk af. De ruïne wordt in 2006 door een geniaal ontwerp van architect Jelle de Jong nieuw leven in geblazen. Door de glazen overkapping die hij heeft bedacht, krijg dit oudste monument van Bolsward z’n maatschappelijke functie terug. Evenals een ‘goddelijke’ lichtinval. Dus vergeet niet om foto’s te maken.

Lees meer over de Broerekerk
broerekerk in bolsward voorkant van de broerekerk in bolsward

4/ fontein de vleermuis

Geïnspireerd door de waterspuwers die kathedralen sieren en deze symbolisch tegen boze krachten beschermen, ontwierp Johan Creten de vleermuisfontein voor Bolsward. Deze fontein behoort tot het kunstproject 11fountains. Het trappetje nodigt je uit om de vleermuis te beklimmen en zo je angst ervoor te overwinnen. Om aldus jezelf te overstijgen.

Meer informatie over de fontein
trap van de vleermuisfontein in bolsward

5/ bolwerk

Het Hoog Bolwerk in Bolsward is een herkenbaar overblijfsel van de 16e-eeuwse verdedigingswerken: de omgrachting en omwalling. De grachten die rondom de binnenstad van Bolsward lopen en het daarbij behorende stelsel zijn beschermd stadsgezicht en samen met het Hoog Bolwerk een rijksmonument. Maak een wandeling op het schelpenpad van deze wal langs het water en dwaal af naar vroegere tijden.

Lees meer over het Bolwerk
groene bomen langs het water

6/ martinikerk

De Martinitoren domineert met haar forse zadeldaktoren al eeuwenlang het silhouet van Bolsward. Niet verwonderlijk wanneer je bedenkt dat deze kerk maar liefst 68 meter lang is. Dit belangrijke monument in Friesland is normaal gesproken bijna elke dag open. Neem binnen een kijkje bij de vrij goed bewaarde gewelfschilderijen uit de 15e en begin 16e eeuw. Bewonder ook de koorbanken die behoren tot de belangrijkste overblijfselen van de middeleeuwse beeldhouwkunst in Nederland. Wandel na je bezoek nog een rondje om de kerk en ervaar de serene sfeer die hier al eeuwenlang hangt.

Bezoek de Martinikerk
martinikerk in bolsward

7/ De fietselfstedentocht

Al meer dan 100 jaar fietsen op Pinkstermaandag ongeveer 15.000 deelnemers de Fietselfstedentocht. De route van deze 235 kilometer lange tocht start en finisht in Bolsward. In het stadscentrum bevindt zich het kantoor waar het bestuur van de Fietselfstedentocht bijeenkomt om deze tocht te organiseren. Ook zie je regelmatig mooie fietselementen op de bogen over de grachten in de stad.

Lees meer over de Fietselfstedentocht
een groep fietsers van de fiets elfstedentocht fietst door de weilanden fietsers van de fiets elfstedentocht

Ontdek meer over Bolsward

Bolsward is dé stad waar historie en architectuur een hoofdrol spelen. Laat je meevoeren door de rijke geschiedenis van deze Elfstedenstad.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.