Ga naar inhoud
MAP

Wat te doen in Bolsward? Maak kennis met Beerenburg en andere dranken

Bolsward en smakelijke alcoholische dranken. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Elfstedenstad Bolsward kun je zien als een waar bolwerk van distilleerders die de lekkerste Friese alcoholische drankjes produceren. Denk aan biertjes, graanjenever, likeurtjes en natuurlijk ook de beroemde Sonnema Berenburg. We vertellen je er graag meer over. Wel adviseren we je om na al dat proeven een overnachting te boeken in een van de gezellige accommodaties die Bolsward rijk is. We zouden overigens direct voor meerdere nachten gaan, want in Bolsward is er altijd wat te doen.

Beroemd in Friesland: Beerenburg en Berenburg

Als je op vakantie in Fryslân bent, dan krijg je er vanzelf zin in: een glaasje echte Fryske Be(e)renburg. Maar wat is dat drankje nu precies en schrijf je het nu met één ‘e’ of twee? In Bolsward kun je alles te weten komen over Beerenburg. Maar we lichten alvast een tipje van de alcoholische sluier voor je op. In Friesland zijn er acht producenten van Beerenburg. Het is een kruidendrank getrokken op jenever. Onder meer gentiaanwortel, sandelhout, duizendguldenkruid, esblad en oranjeschillen zijn in Beerenburg verwerkt. Maar elke producent heeft natuurlijk zijn eigen geheime familierecept. De bekendste versie is die van Sonnema. En juist die Sonnema Berenburg is de enige Berenburg die met één ‘e’ wordt geschreven. En waar vind je Sonnema Berenburg? Juist, in Bolsward!

flessen berenbug in de sonnema fabriek

Het verhaal van Fedde Sonnema

Fedde Sonnema was degene die in 1860 de basis legde voor de beroemde Berenburg. Hij kwam met een receptuur op basis van een kruidenmengsel van kruidenhandelaar Hendrik Beerenburg uit Amsterdam. Die verkocht kruidenpakketjes waarmee je een pittige kruidendrank kon maken. De Friese schippers die met hun skûtsjes in Noord-Holland kwamen, namen de kruiden mee terug naar huis. Zo kwamen de kruiden ook bij Fedde terecht. Hij begon langs de Friese meren naar meer kruiden te zoeken om aan het mengsel van Beerenburg toe te voegen. Hij liet alle kruiden trekken op zuivere jenever: Berenburg (met één ‘e’) was geboren. De Friese schippers dronken Sonnema Berenburg graag. Het was hun manier om ruige tochten over de Zuiderzee te trotsteren. Berenburg voorkwam dat ze ziek werden.

Bezoek Sonnema Berenburg in Bolsward

Anno nu bestaat Sonnema nog steeds. Berenburg wordt nog altijd volgens een geheim en eeuwenoud recept gemaakt. Benieuwd naar de hele geschiedenis van Sonnema? Voor Berenburg moet je in Bolsward zijn. Sonnema opent namelijk de deuren voor iedereen die belangstelling heeft voor het beroemde kruidendrankje. Aan de Stoombootkade in Bolsward vind je het Sonnema Bezoekerscentrum. Hier kun je een rondleiding krijgen waarmee duidelijk wordt waarom Sonnema Berenburg zo’n bijzondere drank is. Je bezoekt onder meer de kruidenzolder en de bottelarij. Na afloop wordt er natuurlijk geproefd! Een bezoek aan Bolsward zonder een slok Berenburg is ondenkbaar.

Bezoek Sonnema
een fles berenburg met op de achtergrond een boot en blauwe lucht

De Stiekeme Stoker

Voorheen zat aan het Bolwerkplein in Bolsward nog zo’n bijzondere distilleerderij: De Stiekeme Stoker. Deze distilleerderij heeft twee authentieke koperen distilleerketels staan. Daarin wordt op ambachtelijke wijze een heerlijke zachte graanjenever gestookt. Dit gebeurt natuurlijk volgens geheime oude recepten. De Stiekeme Stoker gebruikt de graanjenever ook als basis voor meerdere dranken. Denk aan ‘Amaretsje fan muoike Tetsje’, een amandellikeur volgens het recept van tante Tetsje. Maar het paradepaardje van De Stiekeme Stoker is toch wel Oenema Fryske Bearenburch, Friese Beerenburg dus. Inmiddels zijn ze verhuisd naar een dorpje boven Bolsward: Winsum.

Bezoek de Stiekeme Stoker
De Stiekeme Stoker in Bolsward

Geen Beerenburg? Dan is er bier en whisky in Bolsward!

Geen liefhebber van Beerenburg? Dat kun je natuurlijk niet zeggen, zolang je ze niet allemaal hebt geproefd. Want eigenlijk zit er altijd wel een variant Berenburg of Beerenburg bij die je lekker vindt. Maar heb je toch liever bier, whisky of een likeurtje? Ook die worden geproduceerd in Bolsward. Aan de Snekerstraat vind je de Friese Bierbrouwerij Us Heit (onze vader). Hier worden ook Frysk Hynder (Fries Paard) single malt whisky en Famke (Meisje) Likeuren gestookt. Natuurlijk kun je ook hier een bezoek brengen en proeven. Dus die overnachting in Bolsward waar we het al eerder over hadden, is echt zo gek nog niet …

Boek een overnachting in Bolsward
bierproeverij us heit

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.