Ga naar inhoud
MAP

Even ‘oerstekke’ en genieten van prachtige pontjesroutes

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Waterland van Friesland heeft heel veel water. Al deze prachtige kanalen, sloten en meren hebben een enorme aantrekkingskracht op toeristen en inwoners. Er wordt in elk seizoen volop genoten op het water én aan de waterkant. Vissen, varen, het kan allemaal. Wandelen en fietsen in Zuidwest Friesland is ook heerlijk. Alleen met al dat water moet je soms wel even ‘oerstekke’,  oversteken dus. En juist zo’n oversteek met een pontje maakt de vele fiets- en wandelroutes extra aantrekkelijk. We vertellen je graag meer over prachtige pontjesroutes. Stap op de fiets, e-bike of ga lekker wandelen.

Vaartijden en kleingeld

Voordat we inzoomen op de leuke routes vertellen we je even wat meer over de pontjes in Waterland van Friesland. Ze varen tussen april en oktober. En ook in maart en november zijn er meerdere pontjes die elk weekeinde varen. In deze twee maanden worden er vaak rondom de pontjesroutes ook nog extra activiteiten georganiseerd. Deze vind je terug in onze Uitagenda. Check ook altijd even de tijden van de pontjes. Als je een pontjesroute volgt, is het handig als je kleingeld meeneemt. Een oversteek kost je één of twee euro en op de meeste plekken betaal je deze contant. De schipper brengt je graag naar de andere kant van het water. Terwijl hij het water trotseert kun jij even uitrusten voordat je verdergaat met je prachtige route.

Helftstedentocht

Een van de leuke pontjesroutes in Zuidwest Friesland is de Helftstedentocht. Ja, je leest het goed. Er staat inderdaad ‘de helft van de Elfstedentocht’. De ludieke naam van deze route zegt het al: je volgt een deel van de historische Elfstedentocht. Dat doe je niet op schaatsen, maar op de fiets, of wellicht al wandelend. Met deze route kom je langs vele dorpjes en zes Elfsteden: Bolsward, Workum, Hindeloopen, Stavoren, IJlst en Sneek. Je fietst langs meren, weilanden en gaat over schelpenpaadjes en dijken. Je komt met deze pontjesroute ook over het mooiste fietspad van Nederland: het Brekkenpaad bij Oudega. Je maakt één keer de oversteek met veerpont It Oerset. De route is 93,9 kilometer. Gezien de lengte is het een goed idee om onderweg te overnachten. Zo maak je er meteen echt een vakantie van. Ook als je zegt: ‘ik fiets deze afstand met gemak’, raden we je aan om toch meerdere dagen in te plannen. Onderweg is er namelijk veel te zien en te doen. Bezoek bijvoorbeeld musea, een brouwerij en maak een wandeling in een van de historische steden.

Bekijk de route

De drie pontjes rondom Sneek

Deze pontjesroute is vijftig kilometer lang. Je fietst hiermee een schitterende ronde om het Sneekermeer. Je maakt daarbij gebruik van maar liefst drie pontjes: veerpont Rufus, veerpont Woudfennen en veerpont Langweerdervaart. Onderweg kun je de dorpen Terherne en Langweer en Elfstedenstad Sneek bezoeken. De route begint in Sneek bij de VVV locatie, die is gevestigd in het Fries Scheepvaart Museum (het bezoeken zeker waard). Terherne staat bekend als Kameleondorp, van de beroemde jeugdboekenserie. Langweer is een sfeervol dorpje met een prachtige Osingastate en De Langweerder Molen. Tijdens deze tocht geniet je op en top van de Friese meren. Je fietst er langs en gaat er met de pontjes ook even overheen. Dat is ‘genietsje’, genieten dus!

Bekijk de route

De Oersetters

Nog zo’n geweldige pontjesroute die door het Nationaal Landschap Zuidwest Friesland voert, is De Oersetters. Deze route is 51,2 kilometer lang. Deze route is jaren geleden al door de ANWB uitgeroepen tot de leukste pontjesroute van Nederland. Dat snappen wij heel goed. Met deze fietsroute maak je gebruik van twee voet- en fietsveren. Je geniet daarmee fietsend én varend van het prachtige landschap van Zuidwest Friesland. En dat is niet alles: je komt onderweg van alles tegen. Zo begin je deze route in Bolsward. Deze Elfstedenstad is sowieso al een bezoek waard. Onderweg kom je via gezellige dorpen en mooie bezienswaardigheden ook in Elfstedenstad Workum. De Oersetters is echt een beleeftocht.

Bekijk de route
Pont bij Gaastmeer op een zomerse dag

Vier pontjes van Joure

Met deze route ga je op de fiets (of wandelend) én over het water rondom het gezellige dorp Joure. Dit dorp noemen we ook wel een vlecke, wat betekent dat deze plaats stadse allures heeft. Je maakt tijdens de prachtige fietstocht door en rondom Joure gebruik van vier pontjes: veerpont Nye Skou, fietspont Fietsa Versa, veerpont Rufus en veerpont Woudfennen. De route is vijftig kilometer lang. Onderweg geniet je van al het moois dat het landschap van Zuidwest Friesland te bieden heeft.  Je komt langs onder meer prachtige molens, de bossen van Vegelin, Kameleondorp Terherne, het gezellige Langweer en natuurlijk Joure. In het laatste dorp kun je onder andere Museum Joure bezoeken. Daar kom je meer te weten over de geschiedenis van Douwe Egberts, de klokmakerijen en de vele ambachten die vroeger beoefend werden in deze regio.

Bekijk de route

Pontjesroute Akkrum, Terherne, Sneek, Joure

Nog zo’n pontjesroute waarbij je volop geniet van alles wat Waterland van Friesland te bieden heeft. De fietstocht is vierenvijftig kilometer lang. Als je een fervent wandelaar bent, kun je deze route natuurlijk ook lopen. Je maakt drie keer een oversteek: met veerpont Fietsa Versa, veerpont Rufus en veerpont Nye Skou. Je komt door verschillende dorpen, zoals watersportdorp Akkrum, Kameleondorp Terherne en Joure waar je de geschiedenis van onder meer Douwe Egberts-koffie ontdekt. Je komt ook in Elfstedenstad Sneek. Hier kun je bijvoorbeeld een mooie stadswandeling maken, even gezellig winkelen of een museum bezoeken. Natuurlijk geniet je met deze pontjesroute ook volop van de Friese meren. Je komt langs het Sneekermeer en de Langweerder Wielen, beide ontstaan door onder andere de ontginning van veengronden en turfwinning aan het einde van de middeleeuwen.

Bekijk de route

Zoek en boek voor een echte vakantie

Al deze pontjesroutes vragen er natuurlijk om er meerdere dagen over te doen. Op die manier kun je nog meer genieten van alles wat er te beleven is in Waterland van Friesland. In Zuidwest Friesland zijn er volop plekken langs de genoemde routes waar je kunt overnachten. Je vindt ze via ons handige zoek- en boeksysteem. Slaap bijvoorbeeld in een molen of in een historisch grachtenpand. Liever een trekkershut? Of zoek je een plekje voor je tent op een camping? Het kan allemaal. Zo rust je tussendoor goed uit om de volgende dag de pontjesroute weer verder te volgen. Heel veel plezier!

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.