Ga naar inhoud
MAP

Fietsen in Zuidwest Friesland

Wist je dat Friesland met vijf sterren opnieuw verkozen is tot fietsregio van Nederland? Wij weten wel waarom. Want alleen in Zuidwest Friesland ligt al ruim 800 kilometer aan fietspaden die onderdeel zijn van het uitgekiende fietsknooppuntnetwerk. Een ideale bestemming dus voor je fietsvakantie of een dagje 'fytse', oftewel fietsen! Via die knooppunten verdwaal je nooit en kom je op de mooiste plekjes in Friesland. Een handige fietsknooppuntenkaart haal je bij één van de VVV's van Waterland van Friesland. Onderweg passeer je wuivend riet en zie je vast en zeker zeiltjes aan de horizon, die zomaar door het gras lijken te varen. Kom dus fietsen in Zuidwest Friesland.

Ontdek de mooiste fietsroutes in Friesland

Friesland is de ideale fietsbestemming omdat het landschap zo afwisselend is, dat maakt de fietsroutes in Friesland zo mooi. Leer Zuidwest Friesland kennen door het fietsen van één van onze mooie fietsroutes. Tijdens het fietsen geniet je onderweg van de Friese Meren, de uitgestrekste weilanden, de bossen van Gaasterland, de unieke Friese dorpen of Elfstedenstad Sneek. Aan elke fietsroute hebben we leuke horecagelegenheden toegevoegd zodat je onderweg kunt genieten van een kopje koffie of lekkere lunch. Ook vind je onze tips voor leuke bezienswaardigheden langs de route.

Meer fietsen in Friesland

Fietsen door het Nationaal Landschap

Fietsen door het Nationaal Landschap omgeving blauwhuis hemdijk bij krabbedijk richting Tjerkwerd

In Zuidwest Friesland vind je één van de 20 Nationale Landschappen van Nederland. Bijzonder van het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân is dat het uit vier verschillende landschappen bestaat: de IJsselmeerkust, het Kleigebied, het veen- en merengebied en de stuwwallen van Gaasterland. Hierdoor is fietsen in Zuidwest Friesland erg afwisselend.

Fietsnetwerk Fryslân

In Friesland ligt het beste fietsknooppuntnetwerk van heel Nederland. Sinds 2015 scoort ons netwerk al 3x op rij het hoogst van heel Nederland in de Kwaliteitsmonitor Fietsregio’s van het Fietsplatform. Onlangs heeft Marrekrite, de beheerder van dit netwerk, het hele fietsnetwerk vernieuwd: overal nieuwe trajecten en nieuwe borden. Nóg mooier fietsen dus in Friesland!

Elfstedentocht

Elfstedentocht een meneer laat een stempel zetten bij de fietselfstedentocht

Elke pinkstermaandag is de Fietselfstedentocht. Een route van maar liefst 235 kilometer lang! De tocht start en finisht in Bolsward. Om de tocht te volbrengen moet je stempels bij alle posten halen.

Even op adem komen

Even op adem komen

Neem af en toe even de tijd voor een kleine pauze en rust uit bij een rustpunt.

Geen zin om te fietsen?

Geen zin om te fietsen? Drie vrouwen op gehuurde e-steps

Geen zin om te fietsen maar wil je wel door het Friese landschap toeren? Huur dan een scooter, solex of als je voor duurzaam gaat een e-chopper, lopifit of e-step!

Al op het kunstproject gezeten?

Al op het kunstproject gezeten? Bankje in de natuur n.a.v. het project 'Kunst naar buiten'

In het Friese landschap vind je bankjes die het ontstaan van (vroegere) kunstwerken markeren. Zo beleef je kunst ook buiten, tijdens je fietstocht.

Beleef Fryslân extra met de mear fryslân app

Beleef Fryslân extra met de mear fryslân app stedentrip sloten stadsomroeper

Een historische fiets-, wandel- of vaarroute écht beleven? Met de MeAR Fryslân app ontvouwt het verhaal zich om je heen. De app combineert het echte leven met het virtuele.

Schade melden

Schade melden

Meld schade aan een route of het knooppuntnetwerk altijd. Zodat dit z.s.m. door de beheerder van het wandelknooppuntnetwerk herstelt kan worden en de volgende wandelaar ongestoord de route kan volbrengen.

Boek jouw fietsvakantie in Friesland bij de VVV

Reisgezelschap

Tips voor fietsen in Friesland? Deze blogs vind je misschien interessant:

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.