Ga naar inhoud
MAP

Elfstedentocht met de auto: route 11 stedentocht en tips

De Elfstedentocht schaatsen is voor velen een droom. Maar nu Koning Winter het steeds vaker laat afweten zijn er vele alternatieven. Wist je dat je de 11 stedentocht heel goed met de auto of met de camper kunt rijden? Zo maak je een roadtrip langs alle Friese Elfsteden en geniet je van de Friese landschappen onderweg. Perfect om te 'ûntdekken' wat Friesland allemaal te bieden heeft. VVV Waterland van Friesland geeft je graag tips voor bezienswaardigheden in de steden en waar je kunt overnachten langs de route.

Kies je startpunt voor de Elfstedentocht rijden

In Waterland van Friesland liggen zeven van de Elfsteden: Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum en Bolsward. In en rondom elk van deze steden kun jij de Elfstedentocht in Zuidwest Friesland beginnen. Begin je in watersportstad Sneek? Dan begint de route voor jouw Elfstedentocht daar. Je start in Sneek en vervolgens ga je naar IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum, Leeuwarden en dan weer naar Sneek.

Waterpoort Sneek

Zo lang doe je over de Elfstedentocht met de auto

De Elfstedentocht is een bijna 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs. Door de afstand en het heroïsche karakter wordt de Elfstedentocht ‘De Tocht der Tochten’ genoemd. Evert van Benthem ging snel: hij voltooide op de schaats de tocht in 1985 in 6 uur en 47 minuten. Wanneer je de Elfstedentocht met de auto of de camper gaat rijden heb je zeker meer tijd nodig. Trek er bijvoorbeeld vijf dagen voor uit om er een midweek of lang weekend van te maken, dan kun je zeker alle steden goed bezoeken. Ben je meer van de ‘slow travel’? Je kunt makkelijk twee weken vullen met deze roadrip langs de 11 steden met de auto. Dan kun je nog vaker uitstappen om bezienswaardigheden te bewonderen.

Vanaf de weg is de molen en de boerderij te zien omringt door gras.

Neem een routekaart van de Elfstedentocht mee

Het voordeel van de Elfstedentocht rijden is dat je helemaal in je eigen tempo de route kunt volgen. Toch is het handig om geen tijd te verspillen door ‘verkeerd te rijden’. Neem daarom een routekaart mee zodat je de 200 kilometer op de beste manier aflegt. VVV Waterland van Friesland verkoopt handige routekaarten waarmee je de Elfstedentocht rijdend kunt ontdekken. Ook staan er gelijk handige routes op om te wandelen of te varen, mocht je de Elfstedentocht nog een keer op een andere manier willen beleven.

Bestel de Elfstedenroutekaart online
een man en een kind maken een selfie op een brug in sloten

Overnachten tijdens je Elfstedentocht

Wanneer je de Elfstedentocht rijdt kun je zo van het ene naar het andere overnachtingsadres reizen. Zo overnacht je op de mooiste plekken. Je hoeft niet in elke Elfstedenstad te overnachten. En wanneer je in Zuidwest Friesland bent waar maar liefst 7 Elfstedenstadjes zijn, hoef je niet eens in een stad te slapen. Je kunt ook op een camping staan in de regio. Want het mooie is: alles is in de buurt. Dus overnachten in een vakantiehuis in Gaasterland tijdens je Elfstedentocht is ook zeker mogelijk! Zo combineer je het stedelijke met het water en de weidsheid van Friesland. Een overnachting boek je direct online bij VVV Waterland van Friesland. Hulp nodig bij het kiezen? We wonen hier zelf en helpen je graag.

Zoek en boek jouw overnachting direct online
een stel dat gaat overnachten in sneek

Camperplaatsen Elfstedentocht

Natuurlijk kun je de Elfstedentocht ook heel goed doen met de camper. Dan heb je altijd je eigen huis amee en heb je alleen nog maar een mooie camperplek nodig. VVV Waterland van Friesland heeft alle camperplaatsen voor jou op een rij gezet zodat je zorgeloos de Elfstedentocht kunt rijden met de camper.

Bekijk camperplekken in Zuidwest Friesland
camper rijd over brug bij canon sloten

Bezienswaardigheden per Elfstedenstad

1/ Sneek

1/ Sneek Jong stel voor de Waterpoort in Sneek met een plattegrond om de 7 schatjes van de 7 stadjes te ontdekken.

Grootste Elfstedenstad én de hoofdstad van Waterland van Friesland. Slenter over de beroemde Waterpoort, bezoek het Fries Scheepvaart Museum, doe een stadswandeling en maak een grachtenrondvaart. Genieten doe je zeker, helemaal op één van de gezellige terrasjes.

2/ IJlst

2/ IJlst gracht ijlst op een zomerse dag

Uniek en karakteristiek voor IJlst zijn de overtuinen aan weerszijden van de rivier de Ee. Vroeger werden de gemeenschappelijke gazonnetjes als bleek gebruikt, een plek om de witte was in de zon te laten bleken. Bezoek ook de kleurrijkste fontein van de 11fountains en ontdek bij Houtstad IJlst en Molen de Rat waarom IJlst ook wel houtstad wordt genoemd.

3/ Sloten

3/ Sloten het centrum van sloten

Dit is het kleinste Elfstedenstadje, écht een schatje en een vestingstad. Dit zie je terug in de oude landpoorten en een oud kanon wat je kunt bekijken. In de zomer wordt er zelfs traditioneel elke vrijdagavond een kanon afgeschoten door de stadsschutterij. Breng een bezoek aan Museum Sloten voor de geschiedenis van de stad en een bijzondere collectie toverlantaarns.

4/ Stavoren

4/ Stavoren De grote vis fontein in Stavoren. Je ziet recht in de mond van de vis.

Tuur in deze stad aan de voormalige Zuiderzee net als het Vrouwtje van Stavoren uit over de oude haven en sta een stil bij haar verhaal. Proef de sfeer van handel, visserij en pleziervaart. Vergeet niet om de oude havenlichten te fotograferen. Bewonder fontein de Vis voor Stavoren van Amerikaans kunstenaar Mark Dion. Een indrukwekkend kunstwerk van drie meter hoog en acht meter lang!

5/ hindeloopen

5/ hindeloopen twee mensen naast elkaar op het bankje van het reddingshuisje in hindeloopen

Wandelen door Hindeloopen is alsof je je in een openluchtmuseum waant. Lonely Planet noemde deze stad niet voor niets een ‘top experience’. Bekijk traditioneel Hindeloopers schilderwerk of probeer het zelf tijdens een workshop. Ga met een ijsje zitten op het bankje bij het azuurblauwe reddingboothuisje van de KNRM bij het water. Waai daarna uit door te wandelen over dijk. Genieten!

6/ workum

6/ workum Foto gemaakt vanuit de binnenstad, op de achtergrond is de Sint Gertrudiskerk en de gevels te zien

Volgens schilder Jopie Huisman was Workum het paradijs op aarde. Hij zei: ‘De hemel kan voor mij nooit mooier zijn dan dit. Kijk dan ook eens omhoog in dit pittoreske stadje en bewonder de vele prachtige gevels. Bezoek ook het Jopie Huisman Museum waar Jopie zelf in de audiotour vertelt over zijn werk. Relaxen doe je bij op strand it Soal bij Workum, waar een fijne surfsfeer hangt.

7/ bolsward

7/ bolsward museum de tiid in bolsward

Deze Hanzestad heeft haar schatten heel goed bewaard! Het stadhuis is echt een pareltje om te bekijken. Bolsward werd heel welvarend door de zuivelhandel waardoor dit gebouw rijkversierd is. Binnen bezoek je Cultuur Historisch Centrum ‘De Tiid’ waar je meer opmerkelijke sleutelfiguren uit Friesland leert kennen. Wandel over de Dijlakker en bewonder de gevels van de grachtenpanden.

8/ harlingen

haven harlingen

Deze zeehavenstad van Friesland ligt aan de UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee. Ontdek hier prachtige pakhuizen, sfeervolle straatjes en een haven vol bedrijvigheid. Wist je dat je in Harlingen nergens zoveel gerestaureerde monumenten ziet per vierkant meter? Er zijn meer dan 500 monumentale panden te bewonderen. Heb je toch nog tijd over? Laat dan de auto een dag staan en breng met de boot een bezoek Vlieland of Terschelling.

9/ franeker

planetarium franeker

Hoogtepunt in Franeker is het bezoeken van het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Hier draait een uurwerk, gemaakt van hout en duizenden spijkertjes, al eeuwen ontzettend nauwkeurig. Dit uurwerk geeft niet alleen de dagen en maanden weer, langs het plafond roteren zes planeten om de zon! Bekijk ook zeker de fontein: een ode aan de in Franeker geboren astronoom Jan Hendrik Oort.

10/ dokkum

dokkum ijsfontein

Het keerpunt van de Elfstedentocht en de meest Noordelijke stad van Nederland. Nuchterder dan in Dokkum vind je ze bijna niet. Alhoewel, hier vind je wel lokale brouwerijen waar het heerlijkste bier met passie gemaakt wordt. Wandel langs de kenmerkende molens, de vier toegangspoorten, kanonnen uit de 19e eeuw en ontdek prachtige doorkijkjes.

Misschien vind je dit ook interessant

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.