Ga naar inhoud
MAP

Alles over de Elfstedentriathlon van Maarten van der Weijden

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Maarten van der Weijden vertelt over zijn Elfstedentriathlon

Hoever moet je gaan om geld voor kankeronderzoek in te zamelen? Wat dacht je van driemaal de Elfstedentocht. Om precies te zijn: 200 kilometer zwemmen, 200 kilometer fietsen én 200 kilometer wandelen. Gekkenwerk? Niet voor Maarten van der Weijden. Hij is serieus van plan om deze monstertriathlon van zondag 18 tot en met zaterdag 24 juni 2023 te volbrengen om daarmee het ‘kankermonster’ verder uit de wereld te helpen. En daarbij kan hij alle steun gebruiken. 

Moedig of overmoedig?

Maandag 24 juni 2019 volbracht Maarten van der Weijden wat hem in 2018 niet was gelukt: de Elfstedentocht zwemmen. Hij was hiermee de eerste ooit en verkreeg niet alleen eeuwige roem in de harten van de Friezen, maar haalde daarmee ook ruim 6 miljoen euro binnen voor kankeronderzoek. Maar is hij nu niet een beetje overmoedig door de Elfstedentocht als triathlon te willen volbrengen? We vragen Maarten wat hem beweegt.

Maarten van der Weijden zwemt langs veel publiek

Monstertocht

Maarten: “Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Ik heb eerst gekeken of ik de Elfstedentocht vaker achterelkaar kon zwemmen, maar bedacht me dat dit wellicht afbreuk zou doen aan de magie van de tocht. Zo is het idee geboren om de Elfstedentocht in verschillende disciplines af te leggen. Sinds 2020 ben ik elke dag aan het trainen voor deze uitdaging. Ik train extra voor het fietsen en wandelen om mijn beenspieren sterker te krijgen. Waar ik het meest tegenop kijk? Inmiddels ken ik mijn lichaam goed en heb ik veel ervaring. Tijdens mijn eerste ‘11Stedenzwempoging’ in 2018 heb ik geleerd dat zo nu en dan slapen echt noodzakelijk is om het vol te houden. Toch zullen er moeilijke momenten komen. Bijvoorbeeld als je beseft dat je nog niet eens halverwege bent en je lichaam vreselijk moe is. Daar moet je echt doorheen. Door het maken van lange trainingstochten probeer ik me hier enigszins op voor te bereiden, al is zo’n monstertocht eigenlijk met niets vergelijkbaar. Vooral het laatste onderdeel, het wandelen, zal voor een zwemmer als mij fysiek en mentaal zwaar zijn.”

close-up Maarten van der Weijden met meezwemmers Maarten v/d Weijden met zwembril

Mensen in beweging brengen

Overigens is er iemand Maarten van der Weijden voorgegaan in het volbrengen van de Elfstedentriathlon, namelijk ultrasporter Stefan van der Pal uit Leeuwarden. Op 18 juli 2022 finishte hij om 15.15 uur bij het WTC Expo in Leeuwarden. Hij had toen 5 dagen gezwommen, 7 uren gefietst en 32,5 uren hardgelopen. Volgens Maarten: “Een ontzettend knappe prestatie!” Ook Van der Pal haalde geld op voor kankeronderzoek (hersenstamkanker) bij kinderen. Van der Pals Elfstedentriathlon leverde weliswaar een fors bedrag op, maar geen miljoenen zoals bij de 11Stedenzwemtocht van Maarten. Wat hoopt Maarten voor zijn Elfstedentriathlon in juni? “Deze Elfstedentriathlon zal een groots event worden met veel mogelijkheden tot meesporten, zowel voor de recreant als de meer getrainde sporter. Met elkaar kunnen we veel mensen in beweging brengen om zo, hopelijk, wederom vele euro’s voor kankeronderzoek te mogen inzamelen.” Zo’n opzet vergt natuurlijk veel planning en geregel. Naast Maarten staat een team van mensen die zich nu al dagelijks bezighouden met de organisatie van dit evenement.

Maarten van der Weijden met Friese fiets

Alles geven voor financieren onderzoek

Maarten: “Ik zie sport als een middel tot iets groters. Tijdens elke sportieve uitdaging geef ik alles wat ik heb, zodat ik het naar mezelf kan verantwoorden om anderen te vragen mee te helpen door te doneren.” Jaarlijks krijgen 100.000 mensen de diagnose kanker. Door het financieren van wetenschappelijk onderzoek wil de Maarten van der Weijden Foundation een bijdrage leveren in het verbeteren van het leven van kankerpatiënten. Elke gedoneerde euro gaat voor de volle 100 procent naar kankeronderzoek. Het doel van deze Elfstedentriathlon is om straks ten minste 11 verschillende onderzoeken te kunnen financieren.

verlichte brug met publiek waar Maarten van der Weijden onderdoor zwemt Maarten van der Weijden in het water

Warm weerzien in Waterland

Maarten: “Tijdens de 11Stedenzwemtocht voelde ik me enorm gesteund door de vele toeschouwers die tot diep in nacht langs de kant van het water stonden. Hartverwarmend dat zoveel mensen de moeite namen om me aan te moedigen. Ik hoop in juni van harte op een warm weerzien in Waterland van Friesland. De ‘Elfstedensfeer’ die ik tijdens de 11Stedenzwemtocht heb mogen ervaren, is onvergelijkbaar. Laten we er dit jaar weer met elkaar zo’n geweldig én succesvol evenement van maken.” Als alles volgens plan verloopt, betekent dit - met 7 Elfstedensteden in Zuidwest Friesland - 21 keer stempelen in Waterland. Er zijn voor ons allen dus genoeg mogelijkheden om Maarten een hart onder de riem te steken. Als we Maarten vragen wat hij ter afsluiting nog met ons wil delen, spat vooral het enthousiasme over zijn eerstkomende uitdaging eraf: “Ik heb er vooral heel veel zin in”, antwoordt hij uitgelaten. Nou wij ook. Want: “It giet wer oan!”

Maarten van der Weijden zwemt onder brug met publiek

Kom in actie en doe mee

Je kunt zelf sportief in actie komen door een stuk van het traject mee te zwemmen, te fietsen of  te wandelen. Zo geef je Maarten zowel morele als financiële steun bij het inzamelen van geld voor kankeronderzoek.

  • Zondag 18 juni - Je kunt 500 of 2000 meter meezwemmen tijdens een groot meezwemevenement in Sneek.
  • 18 juni t/m 21 juni - Zwem in elke Elfstedenstad 2000 meter met Maarten mee.
  • Woensdag 21 juni - Fiets met Maarten mee over de hele route van de Elfstedentocht.
  • 21 juni t/m 23 juni - Wandel samen met Maarten de hele Elfstedentocht van 200 kilometer.
  • Zaterdag 24 juni - Wandel 25 of 5 kilometer met Maarten mee naar de finish in Leeuwarden.
Lees meer
Maarten van der Weijden met meezwemmers

Misschien vind je dit ook interessant

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.