Ga naar inhoud
MAP

Camperelfstedentocht #4: Activiteiten in de Elfsteden

| Lydia van OntdekjePlekjenl.nl

Tijdens je Elfstedentocht met de camper kun je allerlei activiteiten ondernemen. Er is meer dan genoeg te zien en te doen onderweg en in de Elfsteden. Wij hebben de fietsen en de sup meegenomen dus daar gaan we tijdens deze mini-trip zeker de Elfsteden en omgeving mee verkennen. Ik vertel je in deze blog graag over de leukste activiteiten die wij hebben gedaan tijdens onze camperelfstedentocht.

Lydia is gek van Fryslân, fotograferen en nieuwe plekken ontdekken. Samen met haar vriend, kids en hond komt ze op de mooiste plekken die ze graag met je deelt! Met een hele toffe camper ging ze op pad door Friesland om de Elfstedentocht te rijden. Lees hier haar belevenissen!

Ontdek hier leuke activiteiten om te doen tijdens de camperelfstedentocht

Fietsen

Wij pakken tijdens de camperelfstedentocht meerdere keren de fiets. Onder andere in Harlingen en Dokkum. We parkeren de camper op de camperplaats en fietsen zo gemakkelijk het centrum in en kijken vaak ook even buiten het stadscenturm want dat is het voordeel van de fiets. Vooral in Harlingen was het leuk omdat we niet veel tijd hadden en op deze manier toch het hele centrum konden bekijken maar ook de mooie haven. En natuurlijk fietsten we ook langs de zee…

Als je langer dan 3 dagen hebt om de camperelfstedentocht te rijden dan raad ik je zeker aan om een mooie fietstocht te maken. Er zijn hier zoveel mooie routes die je kunt fietsen.

Ontdek mooie fietsroutes
Fietsen achter op de camper tijdens de camperelfstedentocht

Varen

Varen kun je natuurlijk ook heel goed doen in een van de Elfsteden, want ja; overal is water! Wij gaan in Sneek te water, met een mooie sloep van De Kajuit. We varen in ongeveer 20 minuten naar het centrum van Sneek waar we de grachten en binnenstad van Sneek verkennen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om op de wateren rondom Sneek te gaan varen. Niet alleen in Sneek kan je varen, in eigenlijk elke Elfstedenstad kun je in de binnenstad wel een bootje huren of vanaf daar op een mooi meer komen. Sterker nog als je wilt kan je al varend een etappe van de Elfstedentocht afleggen, het is tenslotte allemaal met elkaar verbonden door het water.

Bekijk alle vaarroutes
Dokkum molen

Stadswandeling in Stavoren

Op de tweede dag dag pakken we in Stavoren weer de fiets naar het centrum. Want de camper staat net buiten het centrum en zo kunnen wij gemakkelijk al fietsend de stad in. In de stad zetten we de fiets toch weer neer, want we gaan een mooie stadswandeling maken. Deze stadswandeling is een prachtige route door de binnenstad van Stavoren waarmee je langs alle bezienswaardigheden komt en je onderweg veel leert over de historie van de stad. Deze stadswandeling is 4 kilometer, prima te doen dus!

In de 7 Elfsteden die je in Waterland van Friesland vindt zijn er stadswandelingen te maken. Echt doen, want dat is een hele leuke manier om meer over de stad te leren kennen.

Meer informatie over de stadswandeling
vrouwtje van stavoren

Waterfietsen

Wat ook een hele leuke activiteit is, is waterfietsen en dat deden wij natuurlijk! Dit is heel uniek in Nederland, want je kunt het maar in 1 stad doen en dat is Workum! Via Waterfiets Friesland kun je een waterfiets huren. Het is een fiets op het water met aan beide zijkanten een soort van vlot gevuld met lucht. Je zit mooi hoog, dus je kunt veel zien. Het is even spannend met het opstappen, maar dat gaat je zeker lukken. Eenmaal op het water went het snel, sturen gaat makkelijk en trappen is niet zwaar.

Via de mooie wateren fietsen wij richting het centrum, maar je kunt er ook voor kiezen om tussen de weilanden door te fietsen en de natuur in te gaan. In het centrum leggen wij de fietsen aan en gaan per voet Workum verkennen.

Waterfietsen in Workum

Suppen

Suppen deed ik in de grachten van IJlst en eigenlijk kun je dat ook nu weer in alle Elfsteden doen. De steden hebben allemaal grachten en vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op de stadjes. Je kan er ook voor kiezen om de stad uit te suppen en de natuur op te zoeken. Buiten de Elfsteden vind je vaak al snel hele mooie vergezichten en prachtige plekken.

Als je toch met de sup op het water bent haal dan gelijk het afval uit het water en neem dat mee terug zodat je het daar in de prullebak kunt gooien. Zo ben je én actief bezig én goed voor de natuur bezig.

Ontdek suproutes
Suppen in Heeg

11Fountains

Naast al deze leuke activiteiten is er natuurlijk nog veel meer om te zien en te doen. Denk aan musea bezoeken, kanoën, kitesurfen of natuurlijk de ultieme ervaring: schaatsen. Want dat is wel de allermooiste manier om de Elfstedentocht te beleven. Zolang dat niet kan is het ook erg leuk om in alle Elfsteden de fonteinen te bekijken. Je vindt in elke Elfstedenstad namelijk een fontein met een uniek verhaal. Vind jij alle 11 fonteinen?

Meer over de 11Fountains
Leeuwen van Workum

Lees hier alle 4 blogs die ik schreef over de camperelfstedentocht: #1: Mini-trip in Friesland, #2: Stempelposten en camperplaatsen, #3: Routebeschrijving en #4: Activiteiten in de Elfsteden

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.