Ga naar inhoud
MAP

Camperelfstedentocht #3: Routebeschrijving

| Lydia van OntdekjePlekjenl.nl

Ruim 200 kilometer is de camperelfstedentocht. Een fantastische tocht die wij in mei rijden. Gelukkig hebben wij mooi weer en kunnen we ons eigen tempo bepalen, dus deze tocht is alles behalve bar. Eerder vertelde ik al dat we tijdens deze 3-daagse mini-trip de camperelfstedentocht rijden. In deze blog neem ik je mee in de route die we hebben gereden. Natuurlijk zijn er de Elfsteden die we volgen, maar in welke volgorde rijd je deze en waar kun je overnachten? Je leest het hieronder!

Lydia is gek van Fryslân, fotograferen en nieuwe plekken ontdekken. Samen met haar vriend, kids en hond komt ze op de mooiste plekken die ze graag met je deelt! Met een hele toffe camper ging ze op pad door Friesland om de Elfstedentocht te rijden. Lees hier haar belevenissen!

Lees hier alles over de route

Harlingen

In totaal zijn er natuurlijk de 11 steden waar we langs rijden. Maar hoe verbinden we die steden met elkaar? We kunnen kiezen voor de snelste route, of juist over kleine dorpsweggetjes. Wij starten de camperelfstedentocht in ieder geval aan zee, bij Elfstedenstad Harlingen. Harlingen is een stad met mooie plekjes, veel historie en natuurlijk de rust en ruimte van de Waddenzee. Harlingen voelt als thuis, de geur van de zee, de wind die je altijd voelt waaien en alle mooie plekjes daar. Vanaf Harlingen pakken we de camper om de route te vervolgen.

Bekijk de hele route
Harlingen

Franeker

Vanuit Harlingen is onze volgende stad Franeker. Een binnendoor weggetje vanaf de tegelfabriek langs Hitzum en Herbaijum leidt ons naar de academiestad Franeker. Ik ben gek op binnendoor weggetjes, heerlijk rustig aan en veel te zien onderweg. Deze omgeving is weids en ruimtelijk, je kunt vaak heel ver kijken. Als het donker is kun je hier zelfs de vuurtorens van bepaalde Waddeneilanden zien!

Franeker

Dokkum

De volgende stad op de route is Dokkum, de noordelijkste stad van de Elfstedentocht en dus maken we nu ook de meeste kilometers. Wij willen niet de snelste route pakken dus rijden we ook hier weer binnendoor via Stiens, Hijum en Holwerd naar Dokkum toe. Wat ons opvalt zijn de vele molens onderweg, Friesland heeft er talloze!

Dokkum

Leeuwarden

Na Dokkum rijden wij door naar Leeuwarden. Natuurlijk kiezen we weer voor een leuk binnendoor weggetje. We pakken de N361 en gaan langs de dorpen Aldtsjerk, Oentsjerk en Gytsjerk én via het Elfstedenbruggetje in Miedum (want die hoort ook bij deze tocht!) naar Leeuwarden. Onderweg zie je dat dit een ander gedeelte van Friesland is. Hier zijn veel meer bossen en minder weidse vergezichten. Mooi om te zien hoe divers Friesland is.

In Leeuwarden parkeren we de camper bij camperplaats Leeuwarden voor de eerste overnachting. We kijken terug op een mooie dag met een prachtige route en 4 geweldige steden.

Leeuwarden fontein

Sneek en IJlst

De volgende ochtend pakken we alles weer in en gaan we op weg naar Sneek. Dat is onze eerste stop van de tweede dag. We kiezen voor een route langs de dorpen Weidum, Mantgum en Jellum. We zien uitgestrekte weilanden en talloze kleine dorpjes. In Sneek aangekomen gaan we eerst het water op bij de Kajuit, genieten van de grachten in Sneek. De Kajuit is gelegen naast camping De Domp, waar je met je camper ook zou kunnen overnachten en waar je je stempel kunt halen voor je stempelkaart.Vanuit Sneek rijden we verder naar IJlst, deze twee Elfsteden liggen op slechts een paar kilometer afstand van elkaar.

Lees alles over de stempelposten onderweg
Sneek

Sloten

Via IJlst rijden we door naar Sloten, langs de watersportdorpen Heeg en Woudsend. We zien de wereld om ons heen veranderen, meer watersport toerisme en veel meer water om ons heen. Sloten is het kleinste stadje van de Elfsteden. We kunnen daar de camper goed parkeren aan de rand van de stad en lopen dan het centrum in om dit leuke stadje te verkennen.

Ontdek Sloten
Sloten gracht

Stavoren

De mooiste route van vandaag komt aan het einde van de dag. Want we rijden via het IJsselmeer naar Stavoren. Vanaf Sloten zakken we af richting Oudemirdum en Rijs. Bij Rijs rijden wij richting de dijk en dan kronkelend over de mooie wegen langs het IJsselmeer naar Stavoren. Onderweg komen we langs het haventje van Laaksum en we stoppen daar dan ook even. Want dit is een plekje daar moet je zijn geweest. Je waant je nog volledig in de vroegere tijden, het lijkt echt net of heeft de tijd daar stilgestaan. Een oud haventje, waar vroeger veel gebeurde, maar nu vooral een punt is van rust en een grandioos uitzicht op het IJsselmeer. En zo komen we via Laaksum aan in de laatste stad aan van deze dag: Stavoren. De stad die ook aan het IJsselmeer ligt. De camperplaats is ook daar, net als in Leeuwarden, aan het water. Weer zo’n mooie plek en met de fiets ben je zo in het centrum van de stad!

Ontdek Stavoren
Vrouwtje van Stavoren

Workum

Op dag drie, tevens onze laatste dag pakken we onze spullen weer in. We zetten de fietsen weer achterop de camper en rijden door naar onze volgende bestemming. We gaan naar Workum, niet geheel volgens de route overigens, maar er staat ons een leuke activiteit te wachten. Dus in plaats van eerst een bezoek te brengen aan Hindeloopen rijden wij via een mooi weggetje naast de zeedijk, langs het IJsselmeer via  Hindeloopen naar Workum toe. Hier stappen we op de waterfiets om Workum vanaf het water te ontdekken.

Ontdek Workum
Waterfietsen in Workum

Hindeloopen

Wanneer we onze leuke activiteit in Workum hebben gedaan gaan we dezelfde weg terug naar Hindeloopen! Workum en Hindeloopen liggen naast elkaar. In 10 minuten ben je van de ene stad in de andere. Ook Hindeloopen ligt aan het IJsselmeer en was vroeger een belangrijke handels- en havenstad. Dat zie je helemaal terug in deze stad, aan de gevels van de huizen, maar ook aan de verhalen die je kunt horen als je bijvoorbeeld de stadswandeling maakt door de stad. Het schaatsmuseum is in je tocht echt een must om heen te gaan, hier leer je alles over de historie van de schaatsen en van de Elfstedentocht. Ook kun je hier de uniekste Friese producten kopen met Hindelooper schilderkunst erop. Oh ja, vergeet niet je stempel te halen bij het schaatsmuseum.

Ontdek Hindeloopen
Hindeloopen

Bolsward

Onze laatste Elfstedenstad tijdens deze tocht is.. Bolsward! Vanuit Hindeloopen rijden we een hele mooie route via Workum, Allingawier en Exmorra. Om vervolgens in Bolsward aan te komen. En dat is tevens onze eindbestemming van deze 3-daagse mini-trip. We zetten het maken van de camperelfstedentocht weer op onze bucketlist want 3 dagen was veel te kort!

Bekijk de route
Voor de camper camperelfstedentocht

We hebben de finish gehaald! Dat is misschien wel te groots maar we hebben wel alle 11 steden gehad! Wat een ge-wel-di-ge tour. Friesland is mijn thuisbasis maar ik had de provincie nog nooit vanuit dit perspectief gezien. Ik heb plekken gezien waar ik nog nooit was geweest, mooie nieuwe weggetjes ontdekt en genoten van de prachtige natuur.

Lees hier alle 4 blogs die ik schreef over de camperelfstedentocht: #1: Mini-trip in Friesland, #2: Stempelposten en camperplaatsen, #3: Routebeschrijving en #4: Activiteiten in de Elfsteden

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.