Ga naar inhoud
MAP

Elfstedentocht wandelen

Wandel de Elfstedentocht

Als je een echte liefhebber van wandelen bent, dan moet je zeker het Elfstedenpad op je lijstje hebben staan. Niet glijdend op het ijs, maar stap voor stap door het Friese landschap volbreng je de Elfstedentocht (Fries: Alvestêdetocht). Al wandelend kom je langs de historische elf steden en de talloze prachtige dorpjes van Friesland. Het is dé ultieme wandeltocht der wandeltochten! In vergelijking met de 200 kilometer lange schaatsroute, strekt het Elfstedenpad zich uit over meer dan 280 kilometer. Tijdens de route van het Elfstedenpad wandel je in Zuidwest Friesland door een Nationaal Landschap. Je doorkruist hier vier verschillende landschappen. Zo wandel je onder andere door het bosrijke Gaasterland, de kliffen langs de IJsselmeerkust en de vogelrijke Greidhoek. Elk van deze landschappen heeft zijn eigen unieke karakter en verhaal. Ga de uitdaging aan en wandel het Elfstedenpad (in meerdere etappes). Je kunt op deze pagina alle nuttige informatie vinden over de Elfstedentocht wandelen door Friesland.

Alles over de Friese Elfstedentocht wandelen

Ontdek al wandelend alle Friese Elfsteden

Ontdek al wandelend alle Friese Elfsteden Wandelaars lopen door de straten van Bolsward.

Gelukkig hoeven we niet meer te wachten op een dikke laag ijs om de Elfstedentocht te volbrengen. Tegenwoordig zijn er diverse manieren om de legendarische Elfstedentocht te voltooien. Bijvoorbeeld wandelend over het Elfstedenpad. Wanneer, de startplaats, en zelfs de richting waarin je loopt, ligt volledig in jouw handen. Of laten we zeggen, aan jouw voeten. De route van het Elfstedenpad volgt grotendeels de bekende route van de Elfstedentocht op de schaats, maar in plaats van over de Friese meren en sloten te gaan, bewandel je uiteraard de paden eromheen. Wandel door de prachtige landschappen die Friesland rijk is en ontdek de Friese elfsteden. 

Overnachten in Friesland

Overnachten in Friesland

Terwijl je onderweg bent, kun je overnachten en ontspannen in een charmante B&B, knus hotel, of een andere accommodatie. We hebben alle verblijfsmogelijkheden in de steden en dorpen langs het Elfstedenpad in Zuidwest Friesland voor je verzameld. Vind en reserveer de perfecte plek om te overnachten!

Naast Zuidwest Friesland voert de Elfstedentocht je ook door het noordelijke deel van Friesland. Als je buiten Zuidwest Friesland wilt overnachten, bezoek dan deze website voor meer informatie.

15 wandeletappes

Het Elfstedenpad bestaat uit 15 afzonderlijke etappes. Het is natuurlijk mogelijk om deze etappes met elkaar te combineren, waardoor je in een aantal prachtige dagen de Elfstedenroute kunt bewandelen en zo het schitterende Friesland kunt verkennen. Verken hieronder de routes van elke etappe.

- Etappe 1: Leeuwarden-Mantgum (21,5 km)
- Etappe 2: Mantgum-Sneek (18,6 km)
- Etappe 3: Sneek-Balk (23,4 km)
- Etappe 4: Balk-Wyldemerk (18,3 km)
- Etappe 5: Wyldemerk-Stavoren (21,7 km)
- Etappe 6: Stavoren-Workum (17,7 km)
- Etappe 7: Workum-Bolsward (17,4 km)
- Etappe 8: Bolsward-Waddenzeedijk (20,6 km)
- Etappe 9: Waddenzeedijk-Herbaijum (18 km)
- Etappe 10: Herbaijum-Berlikum (19,6 km)
- Etappe 11: Berlikum-Hallumerhoek (15,7 km)
- Etappe 12: Hallumerhoek-Dokkum (20,9 km)
- Etappe 13: Dokkum-Wouterswoude (16,5 km)
- Etappe 14: Wouterswoude-Oenkerk (18,4 km)
- Etappe 15: Oenkerk-Leeuwarden (15,3 km)

Elfstedenroute- en stempelkaart

Elfstedenroute- en stempelkaart

Op deze kaart vind je een overzicht van alle verschillende Elfstedenroutes. Je kunt de route wandelen, maar je kunt de route natuurlijk ook fietsend, varend, in de boot of met de auto volbrengen. Elke route heeft zijn eigen unieke kenmerken. Naast deze routes bevat de kaart ook informatie over VVV-locaties, musea en alle steden in Friesland. En niet te vergeten, er zit ook een stempelkaart bij waarmee je in elke stad een stempel kunt bemachtigen.

Let op: deze kaart toont geen wandelknooppunten.

Stempelen

Stempelen Elfsteden stempelkaart in Sloten

In elke stad langs de Elfstedenroute kun je stempels verzamelen. Koop je stempelkaart in Leeuwarden bij Afûk of bij diverse VVV-informatiepunten door Friesland. Laat in elke stad je kaart afstempelen bij de informatie- en VVV-locaties. Na het bemachtigen van elf stempels, heb je het bewijs dat je met succes de Elfstedentocht al wandelend hebt volbracht.

*Houd rekening met de openingstijden. Het afstempelen is alleen mogelijk van april tot en met oktober, aangezien niet alle informatie- en VVV-locaties in de herfst en winter geopend zijn.

Bagagevervoer Elfstedentocht

Bagagevervoer Elfstedentocht

Plan je een meerdaagse Elfstedentocht per fiets of te voet? Dan is het gebruik van bagagevervoer een ware zegen. Stel je voor: je vertrekt 's ochtends en bij aankomst op je bestemming staat je bagage keurig voor je klaar. Dit maakt de Elfstedentocht niet alleen praktischer, maar ook aangenamer. Bij Friesland Holland Travel kun je terecht voor bagagevervoer tijdens de Elfstedentocht. Informeer gerust naar de mogelijkheden.

Stadswandeling

Stadswandeling iemand houd boekje met stadswandeling sneek van waterland van friesland vast 
met waterpoort op de achtergrond

Wil je meer weten over de steden die je passeert tijdens de Elfstedentocht? Maak een stadswandeling! Je loopt niet alleen een prachtig uitgestippelde route op een stadsplattegrond, maar je ontdekt onderweg ook interessante informatie over de bezienswaardigheden die je tegenkomt in de stad.

11-stedenwandeltocht

11-stedenwandeltocht

Jaarlijks wordt de tradidionele 11-stedenwandeltocht georganiseerd. In vijf dagen trotseer je de Elfstedentochtroute langs de historische Friese elfsteden. Na het voltooien van de tocht, verdienen de wandelaars niet alleen het 11-Stedenkruisje maar ook een herinnering die voor altijd bijblijft.

Spektakel Musical de Tocht

Spektakel Musical de Tocht Musical De Tocht

Ervaar nu ook de betovering van de Elfstedentocht in het theater! Bezoek de Spektakelmusical De Tocht in Leeuwarden en voeg een extra dimensie toe aan jouw Elfstedenervaring!

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.