Ga naar inhoud
MAP

Laaksum

Laaksum: het kleinste vissershaventje van Europa

Welkom in het aller-allerkleinste vissershaventje van Europa, gelegen aan het IJsselmeer. Bescheiden in omvang, maar groots in verhalen. Zo wordt er alleen nog vanuit deze haven door twee beroepsvissers op traditionele wijze op Laaksumer bot gevist. Een erkend Fries streekproduct en te proeven tijdens de zomer bij restaurants in de omgeving. Bij het nabijgelegen Roode Klif vochten de Friezen tegen ‘de Hollanders’ voor hun vrijheid. Deze verhalen en de idyllische setting van de vissershuisjes, een boerderij en een Hang brengen vele dagjesmensen naar Laaksum. Om te genieten van het uitzicht. Maar ook zeker om even een visje te halen bij zoutloods ‘de Hang’ op een zondagmiddag. 

Meer over Laaksum

Boek een overnachting in de buurt van Laaksum

Reisgezelschap

Plaatsen in de buurt van Laaksum

Meer informatie over Laaksum

Een rijk visserijverleden

Laaksum was ooit een levendig vissersdorp waar bot en later ook paling werd gevangen. Met de bouw van de Afsluitdijk in 1932 kwam er een abrupt einde aan de visserijgeschiedenis. Tegenwoordig zijn er nog slechts twee broers die samen vissen op het IJsselmeer. Hun boot ligt in het pittoreske haventje van Laaksum. Bij het haventje staat nog de hang, het gebouwtje waar vroeger haringen werden gezouten en gerookt. Hierin is nu een visrestaurant gevestigd.

Neem een kijkje
Voormalige hang Laaksum

Slag bij Warns

In het jaar 1345 speelde Laaksum een rol in de 'Slag bij Warns', waar een Hollands leger onder graaf Willem IV aan land kwam om de Friezen aan te vallen. Op twintig minuten wandelen vanaf Laaksum kom je bij het Rode klif. Hier vind je een historisch monument ter herdenking aan de Slag bij Warns in 1345, met de spreuk 'Leaver dea as slaef' liever dood dan slaaf. Het Rode Klif dankt zijn naam aan de rode kleur van het keileem, dat hier in de grond zit. Naast zijn historische betekenis biedt het Rode Klif een prachtig uitzicht op het omringende landschap en het IJsselmeer.

Meer over de Kliffen van Gaasterland
Rode klif monument

Vissersroute

Deze fietsroute van zo'n 39 kilometer voert je langs de Zuiderzee waar je prachtige haventjes en vissersplaatsjes vindt. De route gaat ook langs Laaksum en de Roode Klif.

Ontdek de Vissersroute
Rode klaprozen aan de zeedijk bij Laaksum.

Ontdek hier de mooiste routes in de omgeving van de IJsselmeerkust

De voormalige dijk langs de Zuiderzee biedt schitterende uitzichten over het IJsselmeer en is ideaal om te verkennen per fiets, te voet of met de auto. Ontdek adembenemende landschappen en bewonder de kliffen van Gaasterland. Hieronder vind je een overzicht van diverse routes langs de IJsselmeerkust, variërend van korte wandelingen tot meerdaagse fietstochten. Er is ongetwijfeld een geschikte route voor jouw ontdekkingstocht!

Doe meer inspiratie op

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.