Ga naar inhoud
MAP

Inspiratieverhaal: 24 uur in Makkum

Vierentwintig uren zijn eigenlijk veel te kort om Makkum helemaal te leren kennen. Toch willen we je tips geven hoe je jouw dag in dit dorp aan het IJsselmeer optimaal kunt besteden.

Ontdek Makkum in 24 uur

10:00 uur: Altijd wat te beleven

We beginnen de dag met koffie bij het sfeervolle Restaurant Café De Zwaan op het Plein in Makkum. Vol energie wandelen we naar de sluis aan de Workumerdijk. Hier is altijd wat te beleven door alles wat langsvaart. We vergapen we ons aan de statige koopmanshuizen aan de gracht, overgebleven uit de tijd toen Makkum een belangrijke industrie- en handelsplaats was.

Een sluis in Makkum met twee zeilboten. aan de zijkant van de sluis staat een vrouw met een klompje om geld aan te pakken.

10:30: Naar de voormalige dorpskern

We lopen verder, passeren de eeuwenoude overdekte leugenbank en komen terecht op het Achterdijkje. Op de dijk slalommen we tussen de schapen door richting het noorden. Daar zien we aan onze linkerhand de Makkumerwaarden liggen: buitendijkse zandplaten die na aanleg van de Afsluitdijk droogvielen. Daar gaan we morgen kijken! We wandelen nu verder over het smalle paadje, de terp op tot aan de Van Doniakerk. Leuk om te weten is dat dit ooit de dorpskern van Makkum was. Later verhuisde het dorp meer naar het zuiden, daar waar de sluizen waren.

het oude deel van makkum

11:30 uur: Koninklijke Aardewerkfabriek

Via de Leerlooierstraat gaan we terug naar het centrum. Jammer dat hier geen oude huisjes meer te vinden zijn, maar weldra staan we op de mooie Turfmarkt en gaan we linksaf om te wandelen langs de gracht. Na een paar honderd meter sta je ineens voor de oude fabriek van Koninklijke Tichelaar; het oudste familiebedrijf van Nederland. Helaas is dit pand niet meer toegankelijk want de fabriek is verhuisd, maar de gevel is het bekijken zeker waard.

Oud tegeltje uit de aardewerkfabriek makkum

12:30 uur: De waag en Het Plein

We gaan weer terug naar het centrum en aan onze linkerhand zien we het torentje van De Waag boven de huizen uitsteken. Het oude gebouw doet nu dienst als historisch centrum van Makkum. Ineens lonken de terrassen op het Plein voor de lunch. In het zonnetje is het hier goed toeven.

Centrum van makkum met mensen

13:30 uur: Uit kikkerperspectief

Na de lunch wandelen we naar het strand, want het is tijd om het water op te gaan! Bij Beach Resorts Makkum kun je bij het verhuurbedrijf: Bikes & Boats een SUP of kano huren. Maak een ‘machtig mooi rondje’ van ca 5 kilometer door het villapark en aanschouw de mooiste woningen vanaf het water. Beleef deze nieuwe wereld vanaf vanuit kikkerperspectief. Een fijne work-out, waarbij je bij warm weer onderweg kunt zwemmen.

Wil je liever met een sloep het water op? Dan ben je Zuidwaard Watersport aan het juiste adres. Naast Bikes en Boats vind je hun verhuurloket. Vanuit daar is de mogelijkheid om een mooie route in Makkum en omgeving te varen of lekker een dagje dobberen op het IJsselmeer met de mogelijkheid tot een frisse duik.

Zuidwaard Watersport Makkum

16:00 uur: Makkum Beach

Na deze sportieve activiteit, mogen we even uitrusten op Makkum Beach. Leg je handdoek in het warme zand en geniet van het briesje dat vanaf het IJsselmeer komt. Zo’n dag in de buitenlucht maakt dat je enorme trek krijgt! Het is tijd om neer te strijken op de boulevard van Makkum voor een smakelijk diner. Wij zitten eerste rang bij strandbar Thuishaven, een hartstikke leuk ingerichte zaak. Hier geniet je van een diner met - tijdens het dessert - een fantastische zonsondergang als decor.

 

21:30 uur: De bedstee in

Wat is er leuker dan slapen in een echte bedstee? We hebben een sfeervolle studio geboekt aan de Kerkstraat 25 bij ‘Overnachten bij de Hofleverancier’. Het pand is sinds 1893 in handen van de familie Hoeksema, die hier al vier generaties een authentieke Skearwinkel - oftewel kapsalon - runt en daarmee 'Bij Koninklijke beschikking Hofleverancier' is. De volgende dag beginnen we de goed met een uitgebreid ontbijtbuffet mét uitzicht op het IJsselmeer bij Strandhotel Vigilante, waar we hebben gereserveerd. We genieten met volle teugen.

Bedste van Overnachten bij de Hofleverancier

9:00 uur: Wandelen over de zandplaat

Als afsluiter maken we deze ochtend nog een korte wandeling over de Makkumersúdwaard. De Noordwaard is alleen toegankelijk met een gids, maar het wandelpad op de zuidelijk gelegen zandplaat is - buiten het broedseizoen - wel gewoon te bewandelen. Parkeer je auto aan de Súderseewei op de grote parkeerplaats en maak een ronde om het water. Verschillende planten en watervogels voelen zich thuis in dit natuurgebied. Wij inmiddels ook! Wat een heerlijke afsluiter van 24 uur in Makkum.

Makkumersúdwaard op een heldere dag

TIP!

Proost op het terras bij Café Romano of Pand1738 Foodbar met een echt Mackum blond biertje. Dit authentieke bier is gebrouwen met spelt en mout. Je proeft een natuurlijke bitterheid, maar ook de frisheid van de Sudersee. Tsjoch!

Mackum bier met glas

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.