Rode Klif
Warns
Het Rode klif aan het IJsselmeer is 10,35 meter hoog en is ontstaan in de voorlaatste IJstijd. Enorme ijsmassa’s uit Scandinavië duwden de grond verder en nam dikke keien en grind mee. Door de kracht ontstonden er heuvels in het landschap.
Neem alvast een kijkje
Het Rode klif aan het IJsselmeer is 10,35 meter hoog en is ontstaan in de voorlaatste IJstijd. Enorme ijsmassa’s uit Scandinavië duwden de grond verder en nam dikke keien en grind mee.
Door de kracht ontstonden er heuvels in het landschap. De golfslag van de Zuiderzee zorgde ervoor dat er drie kliffen ontstonden waarvan het Rode klif de hoogste is. Het Rode klif kreeg deze naam vanwege de rode kleur van het rode keileem. De grote zwerfkei met de tekst ‘Leaver dea as slaef’ (liever dood dan slaaf) herinnert aan de Slach by Warns. In 1345 versloegen hier de Friezen de Hollandse Graaf Willem IV.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Makkumerzuidwaard
MakkumerzuidwaardLangs de IJsselmeerkust liggen drie buitendijkse natuurgebieden ook wel waarden genoemd. Deze zandplaten liepen onder door de getijden werking toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was.
Makkum -
Bancopolder
Bancopolder“De rietzanger laat zich geregeld horen en de kleine karekiet vindt hier broedgelegenheid.”<br /> De Bancopolder is een laagveengebied. De kade rondom...
Lemmer -
Bolwerk Bolsward
Bolwerk BolswardIn de 16e eeuw was Bolsward voorzien van verdedigingswerken met grachten en wallen. Maar omdat vanuit de regering stedelijke verdedigingswerken werden afgeschaft, werden de wallen afgegraven. Het Hoog Bolwerk is bewaard gebleven.
Bolsward -
De Oerpolder
De OerpolderHet Heidenschap, een moerassig gebied nabij Workum. 's Winters stond het gebied veelal onder water, 's zomers was het grasland. Friese schrijver Hylke Speerstra schreef er een boek over: hoe de boeren hier vroeger leefden en de harde werkelijkheid.
It Heidenskip -
Aeltsjemeerpolder
AeltsjemeerpolderDe Aeltsjemeerpolder is een droogmakerij. In de oude veenpolder nabij Workum was vroeger een meer en dat is in 1877 drooggelegd.
Ferwoude -
Ychtenerfeanpolder
YchtenerfeanpolderEén van deze percelen, de Lange Halen, is vroeger gebruikt als eendenkooi. Tegenwoordig ligt hier een rietveld met een moerasbos vanaf de Kooisloot.<b...
Bantega -
Skrins
SkrinsTussen Wommels en Oosterlittens ligt het natuurgebied Skrins, een geliefde plek waar veel vogels rust en voedsel vinden. In het voorjaar zijn de bloemrijke graslanden een perfecte broedplek.
Hennaard -
Stadsgrachten Bolsward
Stadsgrachten BolswardBolsward werd echt welvarend door de zuivelhandel in de 17e eeuw. Dit zie je goed terug in de huizen langs de stadsgrachten uit die tijd.
Bolsward -
Kooiwaard
KooiwaardLangs de IJsselmeerkust liggen drie buitendijkse natuurgebieden op de waarden. Deze zandplaten liepen vaak onder toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was.
Piaam -
Workumermeerpolder
WorkumermeerpolderDe Workumermeerpolder is een droogmakerij. Het meer is in 1877 drooggelegd. Het is een laaggelegen gebied van -3 meter NAP. Dat zie je nog duidelijk terug in het landschap door hoger en lager gelegen stukken land en de polderdijken.
Parrega