Ga naar inhoud
MAP

Inspiratieverhaal: Uitwaaien in Lemmer

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Alle ingrediënten voor een dagje Lemmer

Eropuit in het najaar? Denk eens aan Lemmer. Het strand, de rijke geschiedenis, de verwarmde terrasjes van deze ‘Vlecke’ én deze tips zijn de ingrediënten voor een dagje uitwaaien in Waterland van Friesland.

Opfrissen op het strand

Wie durft? Een frisse duik nemen in het IJsselmeer is supergezond en het strand van Lemmer leent zich hier uitstekend voor. Plof daarna neer in de comfortabele kussens op de steigerhouten banken van Beachclub Lemmer. Met eersterangs uitzicht over de voormalige Zuiderzee bestel je een verwarmende koffie of chocolademelk. De huisgemaakte monchoutaart is een echte aanrader!

 

Een meisje die naar het IJsselmeer staart met een mooie zonsondergang. een meisje die een cappuccino aan het drinken is in Lemmer

Verhalen van Lemmer

De handel deed de plaats Lemmer vroeger echt floreren, nog meer dan de visserij. Wandelend door de straten met monumentale panden zie je veel terug van de ontstaansgeschiedenis. Toch heeft ook de visserij haar sporen nagelaten. In het historische straatje Leeg bijvoorbeeld, staan vier huizen naast elkaar met een gedeelde open kelder. Vroeger hingen hier enorme visnetten te drogen. De netten waren zo ontzettend lang, ze pasten simpelweg niet in één kelder. Wie via de VVV de wandeling door Lemmer boekt laat zich meevoeren naar vroegere tijden.

Huizen met aan de overkant zeilboten. een boot die aan komt varen in het kanaal van Lemmer, aan de zijkant staan boten die aan de kant staan.

Slag om het Dok

De straten Kortestreek en Langestreek aan weerszijden van het Dok vormen samen het centrum. Je kunt hier met de boot aanmeren tot in hartje Lemmer. Wanneer inwoners een ‘slag om het Dok’ doen, wil dat niets anders zeggen dan dat ze een bezoekje brengen aan dit centrum. Rust even uit op het bankje in de vorm van de steven van een Lemster Fiskerman-aak en mijmer weg bij de mooie poëzie en spreuk op het bankje. Dineren doe je in één van de restaurants aan het water die je verwelkomen met verwarmde terrassen en dekentjes over de stoelen. Dat wordt nog lastig kiezen.

 

De Lemstersluis

Plof neer op het bankje naast de Lemstersluis en geniet van alle bootjes die door de sluis Lemmer in varen of in tegenovergestelde richting kiezen voor het ruime sop. De twee karakteristieke gebouwtjes op het sluishoofd zijn zeker een bezichtiging waard. Ontdek ook de tegeltjeswijsheden die op de gebouwen zijn aangebracht.

Een zeilboot die uit een sluis komt in Lemmer

Wie na een dagje Lemmer met een gevulde maag weer huiswaarts keert, weet Zeker dat ‘ie snel weer aan Lemmer denkt voor een volgend dagje uit

Meer blogs en artikelen lezen over Waterland van Friesland? 
Bekijk hier ons overzicht.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.