Ga naar inhoud
MAP

Rijsterbos

Het Rijsterbos in Gaasterland is één van de bekendste bossen in Friesland. Je kan hier in dit grootse bos in het glooiende Gaasterland heel goed kuieren, wat Fries is voor wandelen. Het bos werd in 1676 aangelegd door de Amsterdamse regent Hiob de Wildt. Hier wandelden vroeger de dames in ruisende rokken langs stervormige boslanen. Wandelen in het 'Rysterbosk' kun je doen door de rode of blauwe paaltjes te volgen. Maar nog leuker is om gewoon wat rond te dwalen over oude paden en plotseling te worden verrast door het uitzicht op het IJsselmeer vanaf het Mirnserklif.

Als bomen konden praten...

 ...dan zouden de bomen in het Rijsterbos enorm veel te vertellen hebben. De oudste bomen stammen uit de tijd van de aanleg, uit de 17e eeuw. De familie die het bos aanlegde, had niet veel geluk. Eerst mislukte de aanleg van een succesvolle tabaksplantage en daarna gaf de goedgeefse landheer zijn fortuin langzamerhand weg aan de arme mensen uit de omgeving. In De Tweede Wereldoorlog werd het bos enkele weken gebruikt voor de lancering van V2 raketten. Tegenwoordig is het Rijsterbos een echt familiebos.

Praktische informatie

Het Rijsterbos is het gehele jaar vrij toegankelijk voor publiek, tussen zonsopkomst en zonsondergang. Er zijn twee grote parkeerplaatsen waar je je auto kunt parkeren. Eén in Rijs (Murnserleane, 8572 WN Rijs) en één bij het Mirnser Klif (Murnserdyk 46A, 8573 WP Mirns). De slottuin van het Rijsterbos is volledig toegankelijk voor rolstoelgebruiker. Honden zijn aangelijnd welkom.

Mirnser Klif

Vanuit het Rijsterbos wandel je zo richting het IJsselmeer naar het Mirnserklif. Kitesurfers, vliegeraars en strandgasten komen hier graag. Het Mirnser Klif met strand is al heel lang een geliefde plek. Hier stond dan ook al een ‘koepeltje’. Tegenwoordig is er een paviljoen waar je lekker op het terras geniet van een versnapering met uitzicht over het IJsselmeer.

Meer informatie over het Mirnser Klif

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.