Ga naar inhoud
MAP

Camperroute langs waterwerken

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Ontdek de waterwerken en -wegen in Friesland met de camper

Maak met de camper een reis van bijna 185 kilometer langs waterwerken en waterwegen in Waterland van Friesland. Deze camperroute vertelt het verhaal van Stromen in Waterland, waarin je een reis maakt langs de watericonen van Zuidwest Friesland. Ontdek hoe de mensen hier de ene keer samen werken met het water en een andere keer de strijd ermee aan gaan. We hebben een vierdaagse route voor je uitgestippeld waarbij je voldoende tijd hebt om onderweg van alle watericonen te genieten. Ook geven we je tips voor fijne camperplekken en leuke horeca onderweg. 

Let op! In het laagseizoen kan het voorkomen dat de tussenstops (bijvoorbeeld restaurants of camperplaatsen) niet altijd geopend zijn. Check dus voor vertrek altijd de openingstijden!

De camperroute langs waterwerken

De route kun je in elk seizoen, het hele jaar rond, rijden. Elk seizoen ontdek je andere dingen. De route start in Lemmer bij het Woudagemaal en eindigt op de Afsluitdijk bij het Afsluitdijk Wadden Center. Natuurlijk kun je de route ook in tegengestelde richting rijden. 

Bekijk de route

Dag 1

10.00 / Vertrek vanuit Lemmer

10.00 / Vertrek vanuit Lemmer dronebeeld van het woudagemaal 
op de achtergrond het bezoekerscentrum en het ijsselmeer

Je start deze camperroute bij het Ir. D.F. Woudagemaal. Dit stoomgemaal is het oudste nog werkende stoomgemaal ter wereld en zorgt er al sinds 1920 voor dat bij hoge waterstanden de Friezen droge voeten houden.

12.00 / Tjeukemeer

12.00 / Tjeukemeer Tsjûke en Marchje

Vanuit Lemmer rijd je verder richting het Tjeukemeer. Parkeer je camper in Echtenerbrug en wandel naar het meer, over het ontstaan van het Tjeukemeer gaan verschillende verhalen. Ken jij bijvoorbeeld de legende van de zussen Tsjûke en Marchje al?

14.00 / Lunch in Rohel

14.00 / Lunch in Rohel Interieur van Palingfabriek Rohel

Vanuit Echtenerbrug rijd je een stukje verder richting Rohel. Bij de Palingfabriek kun je heerlijk lunchen, met bijvoorbeeld - je raadt het al - paling! 

17.00 / Onderweg

17.00 / Onderweg

Na de lunch rijd je via Oudehaske en Haskerhorne richting Scharsterbrug. Vervolgens ga je rechtsaf in Langweer en rijd je door Langweer naar de pont over de Langwarder Feart. (€2,50 per auto, vaart niet op donderdag van 10-12).

19.00 / Koken en overnachten bij Camperplaats Pontdyk

19.00 / Koken en overnachten bij Camperplaats Pontdyk Campers in het gras bij Camperplaats Pontdyk

Zoals het een echte camperaar betaamt kook je 's avonds op je camping-kooktoestel je eigen maaltje. Bij Camperplaats Pontdyk kom je tot rust na een enerverende eerste dag waar je al kennis hebt gemaakt met een aantal watericonen. 

Dag 2

13.00 / Houtzaagmolen 'de Rat'

13.00 / Houtzaagmolen 'de Rat'

Vanuit Sneek is het maar een klein stukje rijden naar de volgende Elfstedenstad, IJlst. Hier kun je een kijkje nemen bij Houtzaagmolen 'de Rat' en het naastgelegen museum Houtstad IJlst. Vlakbij is de Útherne, hier kun je lunchen!

15.00 / Palingvissen

15.00 / Palingvissen Palingaak in Heeg

Vanuit IJlst rijd je verder naar Heeg. Heeg is van oorsprong een palingdorp en werd rijk van de palinghandel met Londen. Een reconstructie van de Palingaak - de boten waarmee naar Londen werd gevaren - ligt midden in het dorp. Bij het vernieuwde bezoekerscentrum kun je de dorpskuier kopen. Wandel door de straten van Heeg en kom meer te weten over de rijke geschiedenis van dit palingdorp.

18.00 / Dineren en overnachten in Woudsend

18.00 / Dineren en overnachten in Woudsend

Na het wandelen van de dorpskuier stap je weer in de camper en rijd je richting Woudsend. Onderweg passeer je het Ie-Akwadukt, dit is misschien wel een van de mooiste aquaducten van Zuidwest Friesland. Na het aquaduct sla je rechtsaf richting Aquacamping en Jachthaven de Rakken, hier parkeer je je camper voor de nacht. In Woudsend vind je diverse leuke restaurantjes waar je heerlijk kunt dineren.

Dag 3

11.00 / Kliffen van Gaasterland

11.00 / Kliffen van Gaasterland

Wist jij dat de drie enige kliffen van Nederland in Zuidwest Friesland liggen? Het Oudemirdumer klif, Mirnserklif en Rode klif brengen je terug naar de tijd van de Zuiderzee. Stap uit je camper en beklim een van de drie (of allemaal) en geniet van het uitzicht over wat tegenwoordig het IJsselmeer is. 

13.00 / Lunch in Stavoren

13.00 / Lunch in Stavoren de haven van stavoren en kleurrijke huizen

Je vervolgt de route richting Stavoren. In het centrum parkeer je de camper en ga je op zoek naar een plekje om te lunchen. Neem bijvoorbeeld plaats bij Eetcafé de Visserman, pal aan de oude haven. Met een uitzicht op het Vrouwtje van Stavoren kun je hier genieten van een heerlijke lunch. 

16.00 / Bocht fan Molkwar

16.00 / Bocht fan Molkwar

Na je lunch in Stavoren rijd je verder over de voormalige zeedijk en passeer je het dorpje Molkwerum. Vlak hierna kom je bij de 'Bocht fan Molkwar'. Deze ondiepe baai is een paradijs voor verschillende vogelsoorten. Wandel naar de vogelkijkhut en kijk of je een baardmannetje, aalscholver of kemphaan kunt zien!

18.00 / Overnachten in Hindeloopen

18.00 / Overnachten in Hindeloopen luchtfoto van camping hindeloopen

Als je de zeedijk verder noordwaarts volgt, kom je uit in het kleine Elfstedenstadje Hindeloopen. Vlak voordat je het stadje binnenrijdt, zie je aan je rechterhand Camping Hindeloopen, hier parkeer je vannacht je camper. Kook zelf een maaltijd in de camper en wandel na het eten nog een stukje over de zeedijk en geniet van de zonsondergang over het IJsselmeer.

Dag 4

11.00 / Verdwenen land

11.00 / Verdwenen land

Vanuit Hindeloopen rijd je binnendoor, via Koudum, naar it Heidenskip. Hier kun je rechtsaf slaan richting de Wolvetinte vanwaar je een mooi uitzicht over de Fluessen hebt. Tuur naar de overkant, daar lag vroeger het dorp Elahuizen. In 1680 kwam het water zo hoog dat een heel dorp weggevaagd werd. Het huidige Elahuizen heette vroeger Nijega, maar omdat daar al twee andere dorpen van waren was dat voor de post niet handig.

12.00 / Onderweg

12.00 / Onderweg een smederij met bruine gevels en omringd met een hek.

Vanuit it Heidenskip rijd je via Workum, Parrega en Tjerkwerd langs Allingawier. Hier kun je een kijkje nemen in het bijzondere, kleine terpdorpje. Als je aan komt rijden, valt je misschien wel op dat Allingawier iets hoger ligt, namelijk op een terp. Zo hielden vroegere bewoners droge voeten als er een overstroming dreigde.

14.00 / Pingjumer Gulden Halsband

14.00 / Pingjumer Gulden Halsband een groep meiden die aan het paardrijden is in Pingjum.

Na je bezoek aan Allingawier rijd je verder naar Pingjum, hier vind je de restanten van de Pingjumer Gulden Halsband. Dit is een voormalige binnendijk die het dorp Pingjum beschermde tegen het water van de Marne, een zeearm van de Waddenzee. Tegenwoordig is het water weggetrokken en kun je hier prachtig wandelen, fietsen of zelfs paardrijden!

15.30 / Afsluitdijk

15.30 / Afsluitdijk

De laatste stop van deze vierdaagse camperroute langs waterwerken is op de Afsluitdijk. Aan het begin van de Afsluitdijk vind je het Afsluitdijk Wadden Center. Hier leer je alles over de Waddenzee, de Vismigratierivier en de toekomst van de Afsluitdijk.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.