Ga naar inhoud
MAP

Camperroute langs waterwerken

(183,0 km)

Maak met de camper een reis langs waterwerken en waterwegen in Waterland van Friesland. Ontdek hoe de mensen hier de ene keer samen werken met het water en een andere keer de strijd ermee aan gaan. Je kunt de camperroute het beste opknippen in vier dagen zodat je voldoende tijd hebt om de camper te parkeren en te genieten van de watericonen onderweg. Vind hier mooie camperplekken langs de route.

Je start bij UNESCO Werelderfgoed het Ir. D.F. Woudagemaal. Al sinds 1920 wordt het gemaal bij hoge waterstanden aangezet om te zorgen voor droge voeten in Friesland. Vervolg je weg langs het grootste meer van Friesland: de Tsjûkemar. Over het ontstaan ervan gaan vele verhalen. Is het mensenwerk? Of li…

Maak met de camper een reis langs waterwerken en waterwegen in Waterland van Friesland. Ontdek hoe de mensen hier de ene keer samen werken met het water en een andere keer de strijd ermee aan gaan. Je kunt de camperroute het beste opknippen in vier dagen zodat je voldoende tijd hebt om de camper te parkeren en te genieten van de watericonen onderweg. Vind hier mooie camperplekken langs de route.

Je start bij UNESCO Werelderfgoed het Ir. D.F. Woudagemaal. Al sinds 1920 wordt het gemaal bij hoge waterstanden aangezet om te zorgen voor droge voeten in Friesland. Vervolg je weg langs het grootste meer van Friesland: de Tsjûkemar. Over het ontstaan ervan gaan vele verhalen. Is het mensenwerk? Of ligt het ontstaan bij de volkslegenda over de zusjes Tsjûke en Marchje. Rijd verder met je camper naar de Snitser Mar. Geniet van de vergezichten en lees daar het verhaal over het skûtsjesilen. Een Friese traditie waar men in de zogenaamde varende vrachtwagens van vroeger met elkaar de strijd aangaat. Ontdek in IJlst aan de oever van rivier De Geeuw Houtzaagmolen De Rat. Hier zaagt men al 200 jaar van dik hout planken op windenergie. Snuif de houtgeur op in IJlst en stap terug in de tijd. De historische molen werkt nog steeds! Leer meer over Houtstad IJlst in het nabijgelegen museum.

Duik na IJlst met je camper in vliegende vaart onder het water door bij Woudsend. Dankzij dit aquaduct en vele andere aquaducten en bruggen, kun je tegenwoordig over land overal komen. Rijd vervolgens langs de Sleattemer Mar naar de kliffen in Gaasterland. Dit zijn de enige drie kliffen in Nederland! Met de camper bezoek je ze allle drie. Reis verder langs de voormalige Zuiderzee naar de Bocht van Molkwar, een natuurgebied van it Fryske Gea. Een waar paradijs voor vogels en vogelaars. Bij Tjerkwerd is het tijd om in actie te komen. Haal de fietsen van de camper of neem de benenwagen over het jaagpad bij Tjerkwerd. Dit is een smal weggetje langs het water, ook wel trekweg of trekpad genoemd. Hier konden schepen vanaf het land vooruit getrokken worden en dit noemde men jagen. Gejaagd zijn is niet nodig, hier kom je heerlijk onthaasten. Ga verder naar het terpdorpje Allingawier. Vele dorpen in de omgeving zijn gebouwd op een verhoging, een terp genaamd. Het dorp Allingawier werd ooit één van de tien mooiste plaatsen van Nederland genoemd. Na dit bezoek kun je een mooie wandeling maken over de Pingjumer Gulden Halsband, een meer dan 1000 jaar oude ringdijk wat het dorp Pingjum beschermde tegen het water. Een gouden kans voor een uniek moment. Sluit de camperroute af bij de Afsluitdijk in het Afsluitdijk Wadden Center. Neem binnen een kijkje in dit markante gebouw met interessante exposities.

Deze camperroute vertelt het verhaal van Stromen in Waterland, waarin je een reis maakt langs de watericonen van Zuidwest Friesland. 

Dit ga je zien

Startpunt: Gemaalweg 1
8531 PS Lemmer
1

Ir. D.F. Woudagemaal

Ir. D.F. Woudagemaal

UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal, Magistrale beleving van stoom, architectuur en water. Het Woudagemaal in Lemmer is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld.

2

Tjeukemeer (Tsjûkemar)

Tjeukemeer (Tsjûkemar)

Het Tjeukemeer (Fries: Tsjûkemar), is het grootste binnenwater van Friesland.

3

Sneekermeer (Snitser Mar)

Sneekermeer (Snitser Mar)

Het Sneekermeer (Fries en officieel: Snitser Mar) is uiteraard bekend van de Sneekweek, de jaarlijkse zeilwedstrijden die hier op het meer gehouden worden.

4

Houtzaagmolen De Rat

Houtzaagmolen De Rat

Aan de boorden van de Geeuw, de eeuwenoude vaarverbinding tussen IJlst en Sneek, staat de unieke houtzaagmolen "de Rat" die nog volop in productie is.

5

Museum En Werkplaats Houtstad IJlst

Museum En Werkplaats Houtstad IJlst

Beleef de historie van IJlst met een actief bezoek aan Museum en werkplaats Houtstad IJlst. IJlst is door de eeuwen heen verbonden met hout.

6

Ie-Akwadukt

Ie-Akwadukt

Ten zuiden van Woudsend vind je sinds 2007 het Ie-Akwadukt: een aquaduct op het kruispunt van het riviertje De Ie en de N928.

7

Sleattemer Mar (Slotermeer)

Sleattemer Mar (Slotermeer)

De Sleattemer Mar (het Slotermeer) ligt ingeklemd tussen de drie plaatsen Sloten, Balk en Woudsend.

8

Oudemirdumer Klif

Oudemirdumer Klif

Het Oudemirdumerklif van zes meter hoog is ontstaan in de voorlaatste IJstijd. Enorme ijsmassa’s duwden vanuit Scandinavië de grond verder en nam dikke keien mee naar Gaasterland.

9

Mirnserklif

Mirnserklif

Vanuit het Rijsterbos wandel je zo richting het IJsselmeer naar het Mirnserklif. Kitesurfers, vliegeraars en strandgasten komen hier graag. Het klif is ontstaan in de voorlaatste IJstijd.

10

Rode Klif

Rode Klif

Het Rode klif aan het IJsselmeer is 10 meter hoog en is ontstaan in de voorlaatste IJstijd. Enorme ijsmassa’s uit Scandinavië duwden de grond verder en nam dikke keien en grind mee. Door de kracht ontstonden er heuvels in het landschap.

11

Bocht fan Molkwar

Bocht fan Molkwar

Vanaf de vogelkijkhut zie je de invloed van de wind. Westenwind zorgt voor een hoge waterstand waardoor de zandplaten onderlopen, de eilanden kleiner worden en minder plaats bieden aan vogels. De aalscholvers,...

12

Jaagpad langs de Workumertrekvaart

Jaagpad langs de Workumertrekvaart

Een prachtig jaagpad om langs te fietsen of wandelen is het jaagpad bij Tjerkwerd langs de Workumertrekvaart. Je fietst of wandelt direct langs het water.

13

Aldfaers Erf: Het Friese Museumdorp

Aldfaers Erf: Het Friese Museumdorp

Erfgoed op een nieuwe manier ontdekken! In het Friese landschap onberoerd door de tijd ligt Het Friese Museumdorp.

14

Pingjumer Gulden Halsband

Pingjumer Gulden Halsband

De Pingjumer Gulden Halsband is een binnendijk die het dorp Pingjum beschermde tegen het water van de Marne: een zeearm van de Waddenzee.

Pingjumer Gouden Halsband dijkje met wandelaar
Eindpunt: Afsluitdijk Wadden Center
Afsluitdijk 1 C
8752 TP Kornwerderzand

Beschrijving

Startpunt: Gemaalweg 1
8531 PS Lemmer

Dag 1:

Vanaf het Woudagemaal sla je RA N359 op. Weg ca. 3 km volgen, onder A6 door. RD ri. Oosterzee (Westeind). Door Oosterzee-Buren. Op T-splitsing RA ri. Echtenerbrug. In Echtenerbrug kun je de camper parkeren om een kijkje te nemen bij het Tjeukemeer. In Echtenerbrug LA ri. Rottum. In Rottum (bij afslag links naar Oudehaske/meteen na 60km-bord) RA en links aanhouden Oude Postweg. Einde (zwerfkei) LA Sydtakke, op kruising RD Vogelzangweg.

Einde RA Badweg. Einde LA. In Haskerhorne bij kerk LA Haulsterweg. Na lange S-bocht RA. Volg borden naar Scharsterbrug. Ca. 2 km na dorp RA ri. Langweer. In Langweer RD. Neem de pont over de Langwarder Feart (€2,50 per auto, vaart niet op donderdag van 10-12). Overnacht bijv. in Boornzwaag bij Camperplaats Pontdyk.

Dag 2:

Einde RA ri. Sneek Aldewei. In Sneek RD, volg borden Centrum. Meteen na brug LA Bothniakade, einde RA, 1e RA Kleinzand (Fries Scheepvaartmuseum, Kleinzand 16). Einde LA, op rotonde RD (gracht rechts houden). Prins Hendrikkade volgen. BIj verkeerslichten LA ri. IJlst. Bij Arriva-station IJlst LA, voorbij brug LA ri. Hommerts. Na hoge bruggetje LA voor Houtzaagmolen De Rat. Bezoek hier Houtstad IJlst en de naast gelegen houtzaagmolen de Rat.

Terug naar station IJlst, LA. Na Nijesyl LA. Aan de rand van Heeg RA. Volgende rotonde LA, Heeg in. Borden Centrum volgen. LA Nyedijk op. Einde LA (aan de overkant ligt Palingaak Korneliske Ykes II). Over brug RD, Heeg weer uit. Einde RA, volgende rotonde RD ri. Hommerts. In Hommerts RA, volg borden naar Balk. Aquaduct Woudsend. Na het Aquaduct van Woudsend sla je rechtsaf richting Aquacamping en Jachthaven de Rakken. Hier kun je overnachten. De volgende ochtend rijd je weer terug naar de rotonde en vervolg je je route richting Balk.

Dag 3:

Bij Balk volg op twee rotondes Bolsward. Op N359 LA ri. Ruigahuizen. Einde RA Tsjerkhofleane. Einde LA Nij Amerika. Einde RA Beuckenswijkstraat. Na Nijemirdum 1e LA Sanfeartsdyk (wordt: Liemerige Wei). LA De Dollen. Oudemirdumerklif. Einde LA Marderhoek. In Oudemirdum LA Jan Schotanuswei, 1e LA Ri. Mirns Huningspaed (wordt: Murnserdyk). Mirnserklif. Door Mirns. LA ri. Roode Klif.

Volg de zeedijk. In Stavoren brug over en RD Schans. Bij brug aan rechterhand LA en einde RA ri. station. Bij station RA. In Molkwerum voorbij kerk op driesprong LA. Einde RA (Bocht fan Molkwar) en zeedijk volgen. Voor je Hindeloopen binnenrijdt, zie je aan je rechterhand camping Hindeloopen. Hier overnacht je vanavond. 

Dag 4:

In Hindeloopen RD. Bij kerk parkeren voor bezoek aan Peilschaalhuisje (via stenen trap zeedijk op, 200 m naar links). Weg volgen, het stadje uit. N359 oversteken Kleine Wiske. Na 3 km LA Heidenskipsterdyk. Na ruim 2 km RA Skar. Nr 1 km parkeren voor bezoek aan Wolvetinte (ca. 400 m lopen). Terug naar Heidenskipsterdyk. RA en weg volgen, door It Heidenskip ri. Workum. Over spoor, einde RA (Eniggaburen, wordt Trekwei). Volg deze weg. In Parrega RA brug over en LA ri. Dedgum Ysgumerwei.

Door Dedgum en Arkum LA ri. Tjerkwerd (Jaagpad). Einde LA brug over, RA N359 op. Onder viaduct A7 door, tweemaal LA ri. Exmorra. In Exmorra LA, door terpdorp Allingawier, weg volgen ri. Makkum. Op rotonde RA. In Witmarsum LA. In Pingjum einde RA en LA, borden volgen naar Zurich. In Zurich parkeren ter hoogte van Caspar de Roblesdijk 1 en via trap zeedijk beklimmen voor blik op de Waddenzee. Keren, Zurich aan zelfde kant verlaten. Na 1,5 km RA A7 op, afslag Kornwerderzand, LA over viaduct naar Afsluitdijk Wadden Center.

Legenda:

RA = rechtsaf

LA = linksaf

RD= rechtdoor

Ri= richting

Tjerkwerd = bebouwde kom

Buren = straatnaam

Eindpunt: Afsluitdijk Wadden Center
Afsluitdijk 1 C
8752 TP Kornwerderzand

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.