Ga naar inhoud
MAP

Dassenpad in Gaasterland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Naast reguliere fiets- en wandelpaden vind je in Gaasterland ook natuur-ontdekpaden speciaal voor kinderen. Eén daarvan verkennen we vandaag. We gaan ‘op paad’, oftewel op pad, met Dassie de Das en verkennen het Dassenpad.

Op zoek naar de das

Dit zwart-witte dier zie je zelden in het wild, maar toch woont hij echt in het glooiende Gaasterland. Overdag leeft de das onder de grond in een tunnelstelsel van gangen en kamers. Pas als het ’s avonds donker wordt, verlaat hij zijn dassenburcht en gaat hij op zoek naar voedsel. Ook al ziet de das er schattig uit met zijn korte pootjes, vergis je niet, het is een echte rover. Daar willen we meer over weten! Samen met Dassie de Das gaan we op onderzoek uit. Met deze route, geschikt voor kinderen van circa vijf tot zeven jaar ontdek je van alles over het leven van dit bijzondere dier.

Twee kinderen rennen in het bos op het Dassenpad in Gaasterland

Het avontuur begint

De ontdekkingstocht begint bij Bezoekerscentrum Mar & Klif in Oudemirdum. Hier is het bijbehorende opdrachtenboekje verkrijgbaar. En nu we er toch zijn, nemen we ook even een kijkje in het bezoekerscentrum. Na een kleine speurtocht spotten we hier een
‘echte’ das, maar dan als opgezet exemplaar. Daarna is het tijd om bos Elfbergen op te zoeken. In tien minuten fietsen we naar de Werkschuur van Staatsbosbeheer aan de Houtwal. Met de auto kun je hier overigens ook prima parkeren. Vanaf de Houtwal wandelen we over de Kooilaan, een breed pad, richting de start van het Dassenpad. Het startpunt van de route komt al snel in zicht. Het opvallende verkeersbord met daarop een das is niet te missen.

Twee kinderen op het Dassenpad in Gaasterland

Spoorzoeken

Het avontuur begint direct met een droge sloot die we moeten oversteken. Daarna leiden de dassenbordjes ons slingerend over smalle paadjes door het bos. Bij een aantal routebordjes staat een nummer en is het tijd om het opdrachtenboekje erbij te pakken. Het zijn leuke en leerzame opdrachtjes waarbij kinderen onder andere ontdekken waar de das woont, wat hij eet en hoe je zijn sporen kunt herkennen. Na een voltooide opdracht gaan de kinderen vliegensvlug op zoek naar het volgende routebordje. We kunnen ze amper bijhouden. Halverwege de wandeltocht houden we een drinkpauze op een uitnodigend bankje en luisteren we naar de rustgevende geluiden van het bos. Zou een das ons op een afstandje in de gaten houden? Wij zouden het ons zo voor kunnen stellen. Aan het einde van dit natuur-ontdekpad hebben we, tijdens een heerlijke boswandeling, spelenderwijs de leefomgeving leren kennen van Dassie de Das. Ons dassenavontuur is geslaagd!

Twee kinderen op het Dassenpad in Gaasterland

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.