Ga naar inhoud
MAP

Inspiratieverhaal: Herfstwandeling in Sint Nicolaasga

| Redactie VVV Waterland van Friesland

De berkenzwam, russula’s, melkzwammen en vliegenzwammen groeten je vrolijk in het Wilhelmina-oard en de Vegelinbossen. Loop over smalle bospaadjes, langs weilanden en snuif de geur van vallend blad op. En die ene paddenstoel, die rood is met witte stippen... zou daar een kaboutertje wonen? Geniet in de herfst van een heerlijke wandeling in deze bossen.

Starten bij de ‘Oorsprong’

Je kunt vanuit meerdere plekken een wandeling maken, maar wij parkeren de auto bij Hotel de Oorsprong in Sint Nicolaasga. Een groot bord ‘koffie met appelgebak’ lokt ons naar dit hotel vol van rijke geschiedenis. En die historie gaat helemaal terug naar het jaar 1885. Twee families, Van Eysinga en Vegelin van Claerbergen, zagen dat het Friese paard met uitsterven werd bedreigd. Met de bouw van ‘de Oorsprong’ werd een nieuwe wijze van stalling opgezet met veel licht en lucht.

Er werd een succesvol fokprogramma opgezet om het ras voor de toekomst te behouden. De toekomst van het iconische Friese paard was gewaarborgd in ‘de Oorsprong’. In het hotel, dat nog voor een groot deel in de authentieke staat is, kun je nu heerlijk slapen. Of lekker eten, koffiedrinken en de sfeer van weleer opsnuiven. Wij leggen een fijne bodem met een cappuccino en een lauwwarm appelgebakje met slagroom voor onze wandeling.

We krijgen meteen een ‘frisse neus’ gevoel, heerlijk

Land van dassen, reeën, kabouters en ‘pratende’ bomen

De blauwrode houten paaltjes geven de route aan over de bospaden door de Vegelinbossen en we krijgen meteen een ‘frisse neus’ gevoel, heerlijk. We wandelen door het land wat vroeger van jonkheren en freules was. Zij legden hier voor hun plezier bossen aan op deze armzalige en woeste grond. Nu is dit het land van dassen, reeën, kabouters en ‘pratende’ bomen. Helaas ga je waarschijnlijk geen das overdag spotten, maar je kunt aan de dassenburchten goed zien dat dit bijzondere nachtdier stilletjes dit bos tot zijn huis heeft verklaard. We lopen verder over de zanderige paden. Op naar het kabouterpad wat leuk is voor kinderen, maar stiekem ook voor volwassenen.

Kabouter Bunny en de vijf kleine schildpadvriendjes

Tijdens de wandeling kunnen we kabouters gaan zoeken. Langs het kabouterpad zijn van bomen prachtige figuren gemaakt met gezichten. Één boom ziet er zelfs uit als een harp. Ze zijn gemaakt door kettingzaagkunstenaar Banzai-John. Van vergane bomen rondom de vijver maakt hij allerlei figuren. Elk jaar maakt hij minstens één nieuw boomkunstwerk, want soms vergaat er ook weleens een boom. Het houdt het pad levend. Bij de figuren staan borden met een verhaaltje en soms een opdracht. Zo lezen we over kabouter Bunny die iedere middag naar een bankje komt om te praten met de vijf kleine schildpadvriendjes die onder het bankje wonen. Spannend!

een houten schildpad in het kabouterbos van Sint Nicolaasga twee meisjes die bij een houten paddenstoel staan.

Onderweg word je getrakteerd op de mooiste paddenstoelen en vogels

Een bos van adel: Wilhelmina-oard

In de verte lonkt Wilhelmina-oard al, het voorname landgoed waarvan het bos sinds 1986 door It Fryske Gea wordt beheert. Vier ongehuwde freules namen in 1904 het initiatief tot de bouw van Wilhelmina-oard, genoemd naar hun moeder. De verkwikkende omgeving zou wonderen doen voor lichaam en geest. En inderdaad, het is hier prachtig. Je flaneert hier over de lange, rechte eiken- en beukenlanen. Onderweg word je getrakteerd op de mooiste paddenstoelen en vogels als de wielewaal, boomklever en zwartkop die je met zijn zang betovert.

Maak een wandeling naar keuze

Het mooist is om de complete wandeling te maken, waarbij je een halve cirkel om het dorp Sint Nicolaasga maakt. Een rondwandeling 2 tot 3 uur, maar kan ook ingekort worden naar eigen inzicht. ­­

Wandelfolder Wilhelmina-oard
Een bospad in Sint Nicolaasga.

Meer blogs en artikelen lezen over Waterland van Friesland? 
Bekijk hier ons overzicht.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Bekijk boekbaar aanbod

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.