Ga naar inhoud
MAP

Kunst en cultuur in Zuidwest Friesland

Friesland ademt cultuur. Met onze eigen taal, vele musea en bijzondere tradities zoals de Elfstedentocht mogen we wel zeggen dat Friesland een top of mind bestemming is als je van kunst en cultuur houdt. In Waterland van Friesland vind je musea van UNESCO wereldformaat tot kleine en intieme streekmusea die je graag over onze cultuur en historie vertellen en je kunt 'ûntdekke', oftewel ontdekken. Er zijn wel meer dan 20 musea te vinden in Zuidwest Friesland! Ook zijn er tal van ateliers en galeries waar je kunt genieten van kunst, ambachten en de vakmensen die met veel passie hun vak uitoefenen. Daarnaast kun je volop cultuur snuiven in de 7 Elfsteden.

Kunst en cultuur in de Uitagenda

Benieuwd welke tentoonstelling of expositie je op dit moment kunt bezoeken of waar je kunt genieten van een stadswandeling om de cultuurhistorie van een stad of dorp te ontdekken? Je vindt hier een overzicht van alle kunst en cultuur evenementen die in de Uitagenda van VVV Waterland van Friesland staan.

Meer kunst en cultuur in Friesland

Unieke steden en dorpen

Unieke steden en dorpen

Zuidwest Friesland telt maar liefst 133 dorpen en 7 van de Elfsteden. De steden in Waterland van Friesland hebben allemaal hun eigen charme. Je ziet de sporen van het rijke handelsverleden en de vroegere zeevaart. Stuk voor stuk pareltjes om te ontdekken.

7 stadjes, 7 schatjes

7 stadjes, 7 schatjes

Het vrouwtje van Stavoren, kanongebulder in Sloten, it Kweade Wiif fan Hylpen of de overtuinen van IJlst? Het zijn slechts een paar voorbeelden van de tientallen monumenten, volksverhalen, tradities of cultureel erfgoed dat Waterland van Friesland rijk is. Al deze schatten wachten op je in de 7 Elfstedenstadjes. Elk stadje heeft minstens 7 schatjes. Met deze verhalenroutes maak je een reis naar het verleden.

Pelgrimeren met Sint Odulphus

Pelgrimeren met Sint Odulphus Odulphus

Ga op pelgrimstocht in Waterland. Het St. Odulphuspad is een wandelroute van maar liefst 260 kilometer lang en gaat dwars door Zuidwest Friesland. In 15 etappes ontdek je de veelzijdigheid van het Zuidwest Friese landschap en de cultuurhistorie van dit gebied. De route kenmerkt zich door de thema's: rust, ruimte en bezinning.

11fountains

11fountains Een fleurige fontein met gekleurde bloemen.

Elf Friese steden, verbonden door water. 11 toonaangevende internationale kunstenaars hebben ieder voor elke Elfstedenstad een fontein ontworpen die verwijst naar de historie en het karakter van deze stad. Maar liefst 7 van deze 'bruisende' fonteinen zijn in Zuidwest Friesland te vinden.

Reis langs het water

Reis langs het water

Ga op reis langs waterwerken en -wegen in Zuidwest Friesland en ontdek schilderachtige plekjes en kleurrijke mensen. Stroom je mee in een reis langs de boegbeelden van Waterland?

Boek je tickets online

Boek je tickets online Kind met VR bril in het Woudagemaal

Dagje uit in Zuidwest Friesland? Boek je bezoek aan één van de musea die Waterland van Friesland. Boek gemakkelijk en snel online.

Ode aan het landschap

Ode aan het landschap

Verhalen over natuur, cultuur en onze ruimtelijkheid. Deze verhalen zetten we in 2021 extra in de schijnwerpers met een Ode aan het Landschap, het landelijke themajaar van NBTC Holland Marketing.

Jaagpaden

Jaagpaden

Ken je ze? Die mooie smalle paadjes naast de waterwegen? Het zijn jaagpaden, ook wel een trekweg of een trekpad genoemd. Hier konden schepen vooruit getrokken worden en dit noemde je ‘jagen’. Dit gebeurde met paard en begeleider (het jagertje), maar ook wel met mensen. Familieleden of de knecht gingen dan van boord om het schip met spierkracht voort te trekken. Dit noemde men ook wel ‘yn ‘e beage rinne’, oftewel in het tuig lopen om het schip te trekken De meeste jaagpaden zijn bewaard gebleven en vrij toegankelijk. Soms zijn ze verhard tot fiets- of wandelpad. Maar gejaagd zijn is nooit nodig. Integendeel: ze nodigen uit tot onthaasten en genieten van het buitenleven. 

Avondje uit

Avondje uit

Uitgaan in Friesland? Pak een filmpje in een bioscoop, strijk neer op het terras, geniet van het theater of voetjes van de vloer in de discotheek.

Tips en inspiratie over kunst en cultuur in Friesland? Deze blogs vind je misschien interessant:

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.