Ga naar inhoud
MAP

Bezienswaardigheden in Zuidwest Friesland

In Zuidwest Friesland vind je veel cultureel erfgoed. Sommige zijn al honderden jaren oud en UNESCO wereldergoed en anderen zijn veel jonger, maar ook zeker het 'besjen', oftewel bekijken, waard. Ontdek hier de vele kerken, klokkenstoelen, monumenten, molens en fonteinen die je vindt in Zuidwest Friesland.

Meer over bezienswaardigheden in Zuidwest Friesland

Bezoek een museum

Bezoek een museum

Bezoek een museum of bezoekerscentrum in Zuidwest Friesland. We hebben hier echte pareltjes voor jong en oud! Ga bijvoorbeeld op bezoek bij het Puzzelmuseum in Joure, Jopie Huisman Museum in Workum of juist het Fries Scheepsvaartmuseum in Sneek.

Nationaal landschap

Nationaal landschap een wit bootje die over een slootje vaart omringt door groene bomen

Je vindt een unieke combinatie van natuurlijke elementen en landschapskenmerken vanuit de cultuurhistorie in Zuidwest Friesland. Wandelen over een oude zeedijk, fietsen over zachte glooiingen, (kano)varen door de bossen, genieten van weidse uitzichten, Friese meren en een uitgestrekte IJsselmeerkust. Het kan hier allemaal. Niet voor niets is Zuidwest Friesland aangewezen als Nationaal landschap.

7 stadjes, 7 schatjes

7 stadjes, 7 schatjes

Het vrouwtje van Stavoren, kanongebulder in Sloten, it Kweade Wiif fan Hylpen of de overtuinen van IJlst? Het zijn slechts een paar voorbeelden van de tientallen monumenten, volksverhalen, tradities of cultureel erfgoed dat Waterland van Friesland rijk is. Al deze schatten wachten op je in de 7 Elfstedenstadjes. Elk stadje heeft minstens 7 schatjes. Met deze verhalenroutes maak je een reis naar het verleden.

Routes

Routes Fietser voor fietsknooppuntbord in Gaasterland

We hebben fiets-, wandel-, vaar- en autoroutes voor je samengesteld die langs één of meerdere bezienswaardigheden gaan. Zo ontdek je Waterland van Friesland op een sportieve manier.

Afsluitdijk

Afsluitdijk

Via de iconische Afsluitdijk rij je Waterland van Friesland binnen. Een belangrijke dijk die alle gebieden die aan de voormalige Zuiderzeekust lagen beschermt tegen overstromingen. Dat was handig en verstandig. Want de totale Zuiderzeekust was wel 400 km lang. Het versterken van die dijk zou dus veel meer werk en inspanning hebben gevraagd dan het realiseren van de Afsluitdijk. In deze tijd van klimaatverandering en zeespiegelstijging wordt de dijk vernieuwd. Hij wordt versterkt en de spuicapaciteit wordt verhoogd.

UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer

UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer

Door de 60 meter lange schoorsteen kun je haar in Lemmer niet over het hoofd zien: het Ir. D.F. Woudagemaal. Eén van Nederlands mooiste technische monumenten. En 100% functionerend. Al sinds 1920 wordt het gemaal bij hoge waterstanden aangezet om het water te balanceren. Om overtollig water uit de Friese boezemwateren in het IJsselmeer te pompen.

Lees meer tips en blog over bezienswaardigheden in Zuidwest Friesland:

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.