Ga naar inhoud
MAP

Bezoek deze musea in de winter in Zuidwest Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Ben jij een museumliefhebber? Dan zit je in Zuidwest Friesland he-le-maal goed! We hebben er namelijk heel veel, ook in de winter. Er zit altijd wel een museum bij die past bij je interesses en kunt gaan ûntdekke (ontdekken). Je kunt onder meer de geschiedenis van de Elfstedentocht en van Douwe Egberts bekijken. Houd je meer van schilderijen? Dan zit je goed in Workum bij Jopie Huisman. Scheepvaartliefhebber? Nieuwsgierig naar Dutch Delta design? Wil je alles weten van houtbewerking? Met deze musea in Waterland van Friesland die open zijn in de winter kom je simpelweg tijd tekort. Graag vertellen we je meer.

Ontdek deze musea in de winter in Waterland van Friesland

1/ Het Woudagemaal in Lemmer

1/ Het Woudagemaal in Lemmer dronefoto van het woudagemaal bij zonsondergang

Het Woudagemaal in Lemmer is het grootste nog functionerende stoomgemaal van de wereld. Het Woudagemaal stamt uit 1920 en staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De monumentale stoomreus, zoals het gemaal wordt genoemd, wordt bij hoge waterstanden nog altijd ingezet. Zo zorgt Wetterskip Fryslân voor droge voeten. Een bezoek aan het Woudagemaal is leuk en leerzaam, voor jong en ouder. Je leert er alles over de werking van het stoomgemaal en over klimaatverandering en waterbeheer. Kinderen kunnen een actieve speurtocht volgen, die overigens ook voor ouders bijzonder leuk is. Het Woudagemaal is daarmee een van de leukste musea in Zuidwest Friesland. En we hebben er nog veel meer!

2/ Museum De Tiid in Bolsward

2/ Museum De Tiid in Bolsward museum de tiid in bolsward

De ‘tiid’ is Fries voor de tijd. De tijd verglijdt, alles stroomt en niets blijft hetzelfde. Zo is het ook met de gemeente Súdwest-Fryslân. Ooit waren er families die gemeenschappen vormden. Die gemeenschappen werden dorpen, en de dorpen werden steden. In Museum De Tiid duik je in de geschiedenis van dit deel van Friesland. Er is een vaste presentatie en in de kunsthal vinden wisselende tentoonstellingen en activiteiten plaats. Een van de verhalen die in De Tiid tot leven komt, is dat van de vlak bij Bolsward geboren Titus Brandsma. Hij werd in 1985 als martelaar door de rooms-katholieke kerk zalig verklaard. In 2022 werd hij heilig verklaard.

3/ Fries Scheepvaart Museum in Sneek

3/ Fries Scheepvaart Museum in Sneek fries scheepvaart museum bezoeken stedentrip

In de waterrijke omgeving van Zuidwest Friesland mag je natuurlijk een museum verwachten die gaat over scheepvaart. Je vindt deze in de Elfstedenstad Sneek. Daar vertelt het Fries Scheepvaart Museum alles over de scheepvaart in Friesland, de ijssporten, de Elfstedentocht, het skûtsjesilen, de Waterpoort van Sneek en de geschiedenis van de stad. Bijzonder weetje: als in de winter de waterwegen in Friesland bevroren waren, deed men vroeger alles op de schaats. Met een gratis audiotour komen alle verhalen en objecten die je ziet, tot leven.

4/ Museum Joure

4/ Museum Joure Kinderen spelen in Museum Joure met hun ouders

Museum Joure wordt ‘het museum van het maken’ van Noord-Nederland genoemd. Want er werd nogal wat gemaakt in Friesland. Dat komt tot uiting in de vier verschillende thema’s: Douwe Egberts koffie en thee, Friese Klokken, een drukkerij en een metaalwarenfabriek. In tien monumentale gebouwen, waaronder de eerste Douwe Egberts-fabriek, beleef je de passie voor het maken. Natuurlijk ga je zelf ook aan de slag! Als je toe bent aan en pauze kun je terecht in het museumcafé ‘De Túnkeamer’ (De Tuinkamer) voor een lekker kopje koffie of thee. Versgebrande koffie, losse thee en ouderwetse snoepjes gaan nog steeds over de toonbank in museumwinkel De Witte Os. Na een bezoek aan Museum Joure ga je vrijwel zeker niet zonder lege handen naar huis.

5/ Schaatsmuseum Hindeloopen

5/ Schaatsmuseum Hindeloopen Eerste Friese Schaatsmuseum

Als schaatsliefhebber kun je in Fryslân ondanks de warmere winters nog steeds je hart ophalen. Zo vind je in Hindeloopen het eerste schaatsmuseum van Nederland. Het museum begon ooit klein in 1983, maar inmiddels heeft Schaatsmuseum Hindeloopen de grootste collectie schaatsen ter wereld. Dit museum mag niet ontbreken op je lijst met leuke musea in Zuidwest Friesland. Het schaatsmuseum toont je heel bijzondere schaatsen, waaronder een uniek zilveren paar. Ook kom je alles te weten over de geschiedenis van de Elfstedentocht. Naast de verschillende exposities en de schaatsencollectie zijn er werkplaatsen te bekijken. Denk aan een pottenbakkerij, een timmerwerkplaats en een lakkerij. Deze hebben allemaal op hun eigen manier met schaatsen te maken.

6/ Museum en Werkplaats Houtstad IJlst

6/ Museum en Werkplaats Houtstad IJlst Werkplaats Houtstad IJlst

Museum en Werkplaats Houtstad IJlst vertelt je als bezoeker meer over de boeiende geschiedenis van IJlst met de houtindustrie en de scheepsbouw. Het museum is gevestigd op een unieke locatie: het ligt aan het historische vaarwater De Geeuw aan de zuidzijde van houtzaagmolen De Rat. In het museum staan de producten van de voormalige Nooitgedagt-fabriek in IJlst centraal. Je ziet voorbeelden van prachtige traditionele ambachten, speelgoed en schaatsen. Naast het bekijken van de vaste collectie kun je in de werkplaats van het museum meedoen aan diverse workshops en cursussen.

7/ Bezoekerscentrum Mar en Klif

7/ Bezoekerscentrum Mar en Klif kind dat kijkt naar weidevogels in bezoekerscentrum mar en klif

Ben je meer een natuurliefhebber? Dan is Bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum een van de musea in Zuidwest Friesland die je kunt bezoeken. Hier ontdek je de geschiedenis en natuur van het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Binnen leer je alles over wat je buiten kunt zien. Je hoort meer over de mooie dieren die in ons gebied leven. En je herkent de bijzondere kenmerken van de vier landschapstypen die je in Waterland van Friesland terugvindt. Voor de kinderen zijn er vele leuke en leerzame activiteiten. Verder kun je genieten van de heemtuin en wisselexposities. Na een bezoek aan Bezoekerscentrum Mar en Klif is je ontdekkingsreis door het landschap van Zuidwest Friesland nóg leuker.

8/ Afsluitdijk Wadden Center

8/ Afsluitdijk Wadden Center afsluitdijk wadden center

Hier op de grens van zout en zoet staat Het Afsluitdijk Wadden Center. De plek waar je het verhaal van onder andere Dutch Delta Design, UNESCO Werelderfgoed Waddenzee, de Vismigratierivier en de vernieuwde, toekomstbestendige Afsluitdijk en het IJsselmeer kunt beleven. Breng eens een bezoek aan dit markante gebouw met een interactieve expositie en een restaurant met uitzicht op het IJsselmeer.

9/ Jopie Huisman Museum in Workum

9/ Jopie Huisman Museum in Workum een man en een vrouw luisteren door een apparaatje terwijl ze de schilderijen bekijken van jopie huisman

Het Jopie Huisman Museum bevindt zich in het historische centrum van Workum. Dat dit museum op deze plek is gevestigd, is niet zomaar. Workum is de geboorteplaats van meesterschilder Jopie Huisman. Nog steeds, zoveel jaren na zijn overlijden, is hij een van de beroemdste inwoners van deze stad. Jopie Huisman, geboren in 1922, behaalde op 14-jarige leeftijd zijn diploma voor huisschilder. Hij ging uiteindelijk aan de slag als schilder bij een aardewerkfabriek in Workum. Het vak van kunstschilder leerde hij zichzelf. In 1963 had hij zijn eerste tentoonstelling in Harlingen. In de jaren zeventig werden zijn werken steeds realistischer. Hij schilderde vooral arme mensen voor wie hij wilde opkomen. In het museum vind je doeken met onder meer lompen en werkschoenen en levensechte portretten. Alle schilderijen zijn een hommage aan het eenvoudige Friese boerenleven, het landschap en de cultuur. Het Jopie Huisman is bijna het hele jaar open, behalve op eerste kerstdag, oudjaarsdag, nieuwjaarsdag en van 9 januari t/m 16 februari 2023.

10/ Modelspoor Museum in Sneek

10/ Modelspoor Museum in Sneek Modelspoormuseum

Ontdekken, beleven én doen. Dat staat centraal in het Modelspoor Museum in Sneek. Het ontstaan van het museum is te danken aan Piet Scheltema. Deze Sneeker antiquair en taxateur raakte geïnteresseerd in Nederlandse modeltreinen en begon deze te verzamelen. In 1984 opende hij zijn eigen museum. Zijn collectie werd in 1993, vier jaar na zijn overlijden, ondergebracht in het huidige museum. In het Modelspoor Museum ontdek je de wereld van de modeltreinen. Het museum beschikt over een uitgebreide verzameling van oude en moderne treinen. Je kunt genieten van de prachtigste banen en daarmee van de grootste collectie van Europa!

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.