Ga naar inhoud
MAP

Blog: 9 tips voor kinderuitjes in Zuidwest Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Voor kinderen valt er genoeg te ‘boartsjen’, het Friese woord voor ‘spelen’, in Waterland van Friesland. Bouw buiten een stoere hut of speel uren met een schepje en emmertje bij het water. Maar nog leuker is om op pad te gaan met deze toffe tips voor kids!

De 9 leukste kinderuitjes

1/ leven als een boer

In een roeibootje door de slootjes varen, steltlopen, oude ambachten ontdekken, zwieren aan de kabelbaan en kijken hoe de boeren in Friesland vroeger leefden? Dit kan allemaal in het museumdorp Aldfaers Erf in Allingawier.

Bezoek museumdorp Aldfaers Erf

2/ speelpark sybrandy's

Op je kop in de Luna Loop, in een karretje op de Wave Rider over een rivier worden geslingerd of griezelen in het doolhof. Sybrandy’s Speel- en Natuurpark is leuk, overzichtelijk en richt zich op kinderen van 3 t/m 13 jaar. Ook voor de allerkleinsten is er meer dan genoeg te doen. Sybrandy’s is te vinden bij de Hege Gerzen bij Oudemirdum.

Bezoek Sybrandy's speel- en natuurpark

3/ Kabouters spotten

Kaboutertjes, heksen en paddenstoelen hebben zich overal in onze bossen verstopt. Kaboutertjes vragen je in bos Elfbergen in Gaasterland om te tellen, zingen, meten en springen. Vraag bij Mar & Klif in Oudemirdum naar het boekje inclusief rode kaboutermuts. Aan het kabouterpad bij de vijver in Wilhelmina-oard en de Vegelinbossen in Sint Nicolaasga vind je wel hele bijzondere figuren. Van vergane bomen maakte kettingzaagkunstenaar Banzai-John onder andere een harp, schildpadvriendjes, kabouters, een aap en een paddenstoelhuisje. Ieder jaar komt er een nieuw kunstwerk bij.

Bekijk boswandelingen met kids

4/ kameleondorp terherne

Beleef de wereld van Hielke en Sietse in het fantastische Kameleondorp in het dorp Terherne. Natuurlijk helemaal geïnspireerd op de populaire Nederlandse boekenserie getiteld ‘De Kameleon’.

Bezoek Kameleon Terherne

5/ musea en bezoekerscentra

Zijn je kinderen gek op puzzels en raadsels? Dan worden ze dolenthousiast in het Puzzelmuseum in Joure wat garant staat voor uren puzzelplezier. Zelf aan de slag ga je ook door in Museum Joure je eigen Douwe Egberts theezakjes te maken. Stoere kinderen kunnen in het stoomgemaal UNESCO Werelderfgoed het Woudagemaal hoofdmachinist Jelle Terpstra helpen. Voor avontuur ga je naar het Fries Scheepvaart Museum voor een uitdagende Vikingroute.

Bezoek musea en bezoekerscentra

6/ Waterskibaan Sneek

Op het Sneekermeer (Snitser Mar) is voor durfallen Waterskibaan Sneek te vinden. Voor kinderen vanaf 9 jaar en natuurlijk voor volwassenen kun je hier terecht om te waterskiën of wakeboarden. Je moet alleen wel zwemdiploma B hebben. Er is altijd begeleiding aanwezig om je op weg te helpen.

Bezoek de waterskibaan

7/ leer zeilen als een baas

Verschillende zeilscholen bieden cursussen aan voor kinderen of voor het hele gezin. Vanaf 5 jaar mag je al op zeilles. Ook kun je een cursus doen in de vorm van een zeilkamp. Je blijft meerdere dagen. Overdag zeil je en 's avonds zijn er leuke activiteiten en thema-avonden. Zo leer je snel zeilen en het is natuurlijk ook erg gezellig.

Bekijk alle zeilscholen

8/ Paardrijden

Echte Pennymeisjes of -jongens kunnen in Waterland van Friesland op stap met een pony of paard. Ga bijvoorbeeld naar Stal de Heamar in Koudum om een buitenrit te maken op een sulky (tweewielige kar) met de lieve Shetlanders Pluk en Binky. Daarna mag je knuffelen met de pony’s en ze poetsen. Of ga zelf op een pony of paard op pad door de bossen van Gaasterland, te huur bij één van de maneges.

Bezoek stal de Heamar

9/ overdekt vertier

Ook bij regenachtig weer is er genoeg te doen. Denk eens aan een Escaperoom te vinden bij de Escaperooms in Sneek of bij Boerderijrecreatie in Delfstrahuizen. Aansluitend neem je de kinderen mee naar Subtropisch zwembad Swimfun in Joure. Met een klein uitstapje buiten Waterland van Friesland breng je een bezoek aan de Orchideeën Hoeve: een dierentuin met tropische kas voor jong en oud. En check ook vooral de agenda eens van Theater Sneek, wie weet zit er een te gekke voorstelling tussen!

Bekijk indoor activiteiten

Misschien vind je dit ook interessant

Zoek & boek

Reisgezelschap

Bekijk boekbaar aanbod

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.