Ga naar inhoud
MAP

Schaatsmuseum Hindeloopen: alles over de mooiste sport van Friesland

Friesland en schaatsen. Dat is dé beste combinatie die er is. Denk aan de vijftien Elfstedentochten die hier sinds 1909 zijn verreden. In onze prachtige provincie kun je in elk dorp wel een ijsbaan vinden. Beetje jammer is dat de strenge winters al lange tijd ontbreken. Gelukkig kun je als schaatsliefhebber in Fryslân nog steeds je hart ophalen. Zo vind je aan het IJsselmeer het Schaatsmuseum Hindeloopen. Dit museum begon ooit klein in 1983, maar inmiddels mag Schaatsmuseum Hindeloopen zeggen dat het de grootste collectie schaatsen bezit. Het Schaatsmuseum Hindeloopen mag dan ook niet ontbreken op je lijst met leuke en interessante bezienswaardigheden in Friesland.

Schaatsmuseum in karakteristiek pand

Het pand waarin het Schaatsmuseum Hindeloopen is gevestigd, is eigenlijk zelf al een bezoek meer dan waard. Het schaatsmuseum is gevestigd aan de Kleine Weide 1-3. Daarmee ligt het midden in het historische centrum van de gezellige en pittoreske Elfstedenstad Hindeloopen. Vanaf de gratis parkeerplaats aan de rand van de stad loop je door een waar openluchtmuseum naar de Kleine Weide. Schaatsmuseum Hindeloopen zit zelf in een heel karakteristiek pand.

Karaktaristiek pand het Schaatsmuseum Hindeloopen

Eerste Friese Schaatsmuseum zit in Hindeloopen

Schaatsmuseum Hindeloopen is het eerste Friese museum dat over schaatsen gaat. Het museum werd in 1983 geopend en begon met een kleine collectie. Inmiddels bezit het schaatsmuseum niet alleen de grootste collectie schaatsen en sleeën van de wereld, maar ook de complete geschiedenis van de Elfstedentocht. Als bezoeker kun je hier alle mooie herinneringen (nog eens) ophalen. Of je komt ze voor het eerst beleven. Ook ontdek je in het schaatsmuseum in Hindeloopen dat het schaatsen al een eeuwenoude historie kent.

Hindeloopen Schaatsmuseum

Unieke zilveren schaatsen in Schaatsmuseum Hindeloopen

De collectie van het Schaatsmuseum Hindeloopen mag met recht waardevol worden genoemd. Je vindt er zowel Hollandse als buitenlandse schaatsmodellen. Er zijn exemplaren uit onder meer Japan, Noorwegen, Zweden, Amerika, Duitsland en Engeland. Er is verder een heel zeldzaam paar schaatsen te bewonderen: zilveren schaatsen. Van dit paar is er maar één op de wereld. Ze zijn geweest van baron Frederic Felix Eugene de Woelmont. Hij leefde van 1769 tot 1829. Hij liet de schaatsen voor zichzelf maken. De baron woonde op kasteel Ammersoyen in de Bommelerwaard en was kamerheer van koning Willem I. Als je de glimmende schaatsen bekijkt zie je gravures van onder meer een winters landschap en laurierkransen.

 Op de foto zie je de schaatsen waarop Koning Willem Alexander de Elfstedentocht in 1986 voltooide.

Veel te zien in Schaatsmuseum Hindeloopen

De collectie van Schaatsmuseum Hindeloopen herbergt naast dit juweeltje nog veel meer moois. Zo is in Hindeloopen de grootste schaats van de wereld te bewonderen. Deze hing boven de Elfstedenroute in 1956. Voor kenners: de Koninginneschaats en de Zwanenschaats ontbreken ook niet. Het kwam overigens vroeger vaker voor dat mensen een speciaal paar voor zichzelf lieten maken. Veel van deze schaatsen zijn in het bezit gekomen van Schaatsmuseum Hindeloopen. En er is meer… Denk aan ‘glissen’, dit zijn de allereerste schaatsen uit de oertijd. Bekijk ook de Hollandse en de Friese schaatsen, de Friese doorlopers, de Noren, de klapschaatsen en de rolschaatsen. Bij alle schaatsen horen natuurlijk de nodige verhalen.

een vitrine in het schaatsmuseum

Schaatsmuseum vertelt alles over de Elfstedentocht

De Elfstedentocht mag in een schaatsmuseum in Friesland natuurlijk niet ontbreken. In Schaatsmuseum Hindeloopen is dan ook heel logisch een groot deel ingericht voor de geschiedenis van deze beroemde schaatstocht. Er is zelfs een Elfstedenzaal waar je attributen en foto’s kunt bekijken. Je kunt van alles lezen, zien en horen over de unieke tochten die over de Friese wateren zijn verreden. Naast de verschillende exposities en de schaatsencollectie zijn er verder werkplaatsen te bekijken in het Schaatsmuseum Hindeloopen. Denk hierbij aan een pottenbakkerij, een timmerwerkplaats en een lakkerij. Deze hebben allemaal op hun eigen manier met schaatsen te maken. Hoe? Dat ontdek je in Schaatsmuseum Hindeloopen!

Schaatsmuseum Hindeloopen bezoeken
Expositie schaatsmuseum Hindeloopen

Bezoek na het schaatsmuseum ook Museum Hindeloopen

Heb je na je bezoek aan het schaatsmuseum nog tijd over, of ben je langer in Hindeloopen? Bezoek dan ook zeker even Museum Hindeloopen. Hier kom je meer te weten over de Elfstedenstad zelf en de klederdracht van deze stad. Hindeloopen groeide in drie eeuwen uit tot een belangrijke handelsstad. Sinds 1909 is Hindeloopen officieel een Elfstedenstad. Als je het leuk vindt, kun je Hindeloopen en beide musea onderdeel laten zijn van jouw eigen Elfstedentour. Wist je dat je de Elfstedentocht niet alleen met de auto kunt rijden, maar ook kunt varen of fietsen? Neem daar wel de tijd voor, zeker als je al het moois onderweg goed wilt bekijken. Alleen in Schaatsmuseum Hindeloopen ben je al voor langere tijd op een aangename manier onder pannen. We wensen je ‘in soad wille’, oftewel veel plezier. Misschien ben je straks zo geïnspireerd dat je straks met een strenge winter zelf meedoet aan de Elfstedentocht op de schaats. Na een bezoek aan Schaatsmuseum Hindeloopen weten je alles over de mooiste sport van Friesland.

Bezoek Museum Hindeloopen
klederdracht hindeloopen

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.