Ga naar inhoud
MAP
nl

Kleurrijk Hindeloopen: Hindelooper Klederdracht

De kleurrijke klederdracht van de Hindelooper vrouwen kent zijn oorsprong uit de 17e eeuw. Regelmatig staken ze de Zuiderzee over om hun mannen in Amsterdam op te halen of uit te wuiven. Daar zagen zij de exotische schatten, die door de Verenigde Oost-Indische Compagnie werden aangevoerd. Vooral voor de prachtige gedecoreerde katoenen stoffen, sitsen en bonten, tastten ze graag diep in de buidel. Thuis in Hindeloopen verwerkten ze de stoffen in de eigen klederdracht.

De Zuiderzee over

In de winter lagen de schepen van Hindeloopen in Amsterdam, omdat Hindeloopen zelf nog geen haven had. Aan het einde van de winter reisden de mannen met hun vrouwen naar Amsterdam om de schepen op te halen. Op de terugreis deed men Hindeloopen weer aan en stapten de vrouwen van boord. In Amsterdam werden de vrouwen geïnspireerd door prachtige stoffen die door de VOC uit India werden meegebracht. Deze katoenen stoffen, genaamd sits, waren bedrukt vol met kleurrijke bloemen en andere exotische motieven.

verschillende boten in de haven van hindeloopen

Inspiratie voor kledingdesign

Voor de prachtige gedecoreerde katoenen stoffen, sitsen en bonten, tastten de Hindelooper vrouwen graag diep in de buidel. Thuis verwerkten ze de stoffen in de eigen klederdracht. Bloemen en ruiten werden gecombineerd en leverden een kleurrijk geheel op. Het zijn deze verhalen en technieken die hedendaagse ontwerpers nog steeds op ideeën brengen. Een wereldberoemd voorbeeld is de jas met de bijbehorende klompen van het ontwerpduo Victor & Rolf.

mouwen met bladgoud

Wel of niet getrouwd

Aan de klederdracht van Hindeloopen is makkelijk te zien of je te maken hebt met een getrouwde of ongetrouwde vrouw. Dit is vooral te zien aan de hoofddracht. De getrouwde vrouw draagt de ‘fôrflechter’, wat een cilindervormig hoofddeksel is. De ongehuwde vragen dragen alleen een geruit mutsje. Verder herken je een gehuwde vrouw aan haar halsdoek. Die heeft ze links in het rijglijf gestoken en valt dus over haar hart: haar hart is bezet. Aan de kleuren van de klederdracht is te zien of een vrouw in de rouw is. Dan bestaat het kostuum uit blauw of rood-blauwe sits. Tenslotte is er nog het verschil tussen zondagse kleding en werkdracht. De lange jas van sits, de ‘wentke’, en de korte jas, het kassekijntje, zijn kenmerkend voor de zondagse dracht.

het koor van hindeloopen in klederdracht 
ze staan met hun voeten in het water

Museum Hindeloopen

Aan het einde van de 19e eeuw verdween de Hindelooper klederdracht uit het straatbeeld. Vandaag de dag kun je de klederdracht bewonderen in het Museum Hindeloopen. Niet alleen de klederdracht van de vrouwen is te zien maar ook de mannendracht zie je terug in het Museum Hindeloopen. Daarnaast zijn er zelfs verschillende kinderkostuums te bekijken.

Bezoek Museum Hindeloopen
klederdracht hindeloopen

Hindelooper Schilderkunst

Meer kleurrijke bloemen motieven vind je terug in de Hindelooper schilderkunst. Tegelijkertijd met de kleding onderging ook het interieur van de Hindeloopers een metamorfose. Zwierige patronen van bloemen, bladeren en vogels werden op houten meubels geschilderd. En niet alleen op meubels, maar eigenlijk werd alles voorzien van de Hindelooper volksschilderkunst, raamkozijnen, de bedstee, wanden en zelfs klompen werden kleurrijk beschilderd!
 

Ontdek meer over de Hindelooper schilderkunst
hindeloopse klompen

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.