Ga naar inhoud
MAP

Klasina Seinstra neemt je mee naar het Schaatsmuseum in Hindeloopen

| Klasina Seinstra

Iedere keer weer een ander verhaal

Klasina Seinstra won in 1997 bij de vrouwen de enige echte Elfstedentocht. Nadien schaatst ze nog vaak door het Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen. Ze is er een graag geziene gast, onder andere tijdens de Elfstedentocht-reünies.

“Ik won de Elfstedentocht van 1997 bij de vrouwen. Ik weet niet eens meer of ik er daarvóór wel eens in het Schaatsmuseum geweest ben, maar daarná zéker wel. En dat maakte een enorme indruk op mij. Allereerst die enorme verzameling van schaatsen uit alle eeuwen. Van de archeologische glitter tot aan de klapschaats. Voor ons schaatsers zijn natuurlijk de attributen van vroegere schaatsers en de verhalen over hun prestaties de mooiste  ervaringen. En elke keer weer als ik er kom beleef je weer nieuwe verhalen en zie je weer andere en meer gewonnen prijzen. Het schaatsmuseum staat nooit stil, want er wordt nog altijd geschaatst.”  

IJs leeft

“IJs leeft in Fryslân. En als er een lange periode geen natuurijs is, gaan we elkaar de verhalen vertellen van wat we allemaal beleefd hebben. Het museum verstaat de kunst dat het niet alleen dan vreselijk gezellig is, maar ook dat het ijs weer begint te leven. Het is een feest om er elke keer weer naartoe te gaan. Het verveelt nooit, want er zijn nog steeds allemaal nieuwe verhalen, foto’s medailles, krantenstukjes en wat al niet.”

Pannenkoeken

“Het is ook veel meer dan alleen een schaatsmuseum. Gauke en Pieter Bootsma schilderen er nog steeds in de aloude Hindelooper stijl, dat laten ze daar ook goed zien. Je kunt er gezellig binnen zitten kletsen, maar ‘s zomers ook even eten op het terras. Heb jij wel eens een pannenkoek in het schaatsmuseum gehad? Ja? Dan weet je dat het echt de beste pannenkoek was die je ooit gehad hebt.”

Klasina Seinstra Schaatsmuseum Hindeloopen

Een ideale plek om de jeugd te laten zien wat schaatsen en ijs betekenen voor Fryslân

Gunning

“Wat zo mooi is: het museum heeft vanaf het begin veel belangstelling gehad voor de vrouwen in de schaatssport. Met name de kortebaan voor vrouwen kreeg en krijgt nog steeds gestalte in het museum. En de altijd tot de verbeelding sprekende Elfstedentocht krijgt er nóg meer aandacht. Overal wordt een beeld van geschetst; zijn er medailles, kleding of schaatsen van winnaars en verliezers. Ja, ik doe daar natuurlijk ook aan mee; wij als schaatsers gunnen het museum onze herinneringen. We zouden hiervoor geen betere plek kunnen vinden.

Het museum en wij als schaatsers vertellen een verhaal aan de mensen die er komen. Ik doe zo nu en dan wel eens spreekbeurten op scholen en dan luisteren de kinderen echt aandachtig naar het verhaal. En dan zeg ik: ‘Ga nou eens een keertje naar het Schaatsmuseum in Hindeloopen, dan kun je ook alles zien waarover ik je vertel. We moeten dit unieke verhaal doortrekken naar de jeugd, dat is het allerbelangrijkste. Het Schaatsmuseum is een ideale plek om de jeugd te laten zien wat schaatsen en ijs betekenen voor Fryslân”

Klasina Seinstra Schaatsmuseum Hindeloopen

‘IIswille’

“Het Schaatsmuseum lijkt bijna te klein voor alles wat er binnengebracht wordt. En dan maken ze ook nog steeds nieuwe exposities, zoals over de Amsterdamse IJsclub, over de Oranjes op schaatsen en de  geschiedenis van de kortebaan. En zijn er aanvullingen tot aan de dag van vandaag, waardoor ook het shorttrack meer in beeld komt. Maar het is helemaal niet te klein, het is er juist supergezellig, en we vinden er elke keer weer een stukje ‘iiswille’.”

Klasina Seinstra Schaatsmuseum Hindeloopen

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.