Ga naar inhoud
MAP

Cultureel erfgoed in Zuidwest Friesland

Waterland van Friesland is rijk aan cultureel erfgoed. Het landschap is ontstaan door de dynamiek tussen water en land. Je vindt hierdoor een unieke combinatie van natuurlijke elementen en landschapskenmerken vanuit de cultuurhistorie in het gebied. Niet voor niets is Zuidwest Friesland uitgeroepen tot Nationaal landschap. De steden en dorpen die zijn ontstaan hebben vaak te maken gehad met de elementen hierdoor vind je tal van monumenten en bezienswaardigheden in de 7 Elfsteden. Plan je bezoek en bespeur, oftewel 'wiiswurde' deze bezienswaardigheden. 

Wat zoek je

1 t/m 24 van 52 resultaten

 • Gevelstenenmuur

  Gevelstenenmuur

  Een origineel initiatief en een prachtige bezienswaardigheid voor Workum is de gevelstenenmuur.

  Workum
 • Overtuinen

  Overtuinen

  Uniek en karakteristiek voor IJlst zijn de overtuinen aan weerszijden van de Ee. Een rivier met het karakter van een stadsgracht.

  IJlst
 • Monument Drama bij Marnezijl

  Monument Drama bij Marnezijl

  Monument in Marnezijl. Op 14 april 1945 is Marnezijl bij Bolsward getuige van een verschrikkelijke fusillade. Als represaillemaatregel voor de dood van een Duitse soldaat werden drie mannen geëxecuteerd bij het transformatorhuisje aan de Makkumervaart.

  Bolsward
 • Grote Kerk Allingawier

  Grote Kerk Allingawier Grote Kerk Allingawier vanuit de lucht

  Op de terp in de dorpskern van Allingawier stond al voor het jaar 1000 een kapel en later een tufstenen kerk. In 1634 verrees er een bakstenen zaalkerk met zadeldaktoren. Rond 1785 is hij tot het huidige formaat ingekort en voorzien van een nieuw koor.

  Allingawier
 • Standbeeld Lapkepoep en Friese boerin

  Standbeeld Lapkepoep en Friese boerin

  Het standbeeld genaamd ‘Lapkepoep en Friese boerin’ op de Wijde Burgstraat is een geschenk van C&A. Duitse textielverkopers Clemens en August Brenninkmeijer (stichters van C&A) openden in 1841 hun allereerste winkel in Sneek.

  Sneek
 • Gerbrandy Monument Sneek

  Gerbrandy Monument Sneek

  Met dit monument in Sneek wordt Pieter Sjoerds Gerbrandy herdacht. Deze Friese gereformeerde boerenzoon was tijdens de Tweede Wereldoorlog minister-president van Nederland.

  Sneek
 • Waslijnen van Sloten

  Waslijnen van Sloten

  Sloten houdt zijn bleekjes in ere. De 'Bleekweide’ was vroeger het centrale grasperk waarop pas gewassen linnen lag te drogen en bleken in de zon. Alleen ligt de was nu niet uitgespreid op het gras, maar hangt het gewoon aan de waslijn.

  Sloten
 • Schoorsteen van Nooitgedagt

  Schoorsteen van Nooitgedagt

  Het silhouet van IJlst wordt mede bepaald door de oude schoorsteen van de fabriek, waarop van boven naar beneden Nooitgedagt te lezen valt. De fabriek was decennialang toonaangevend in het ontwerpen en maken van schaatsen, kinderspeelgoed en gereedschap.

  IJlst
 • Executiemonument in het bos Elfbergen

  Executiemonument in het bos Elfbergen

  Op vrijdag 23 februari 1945 werd Jacob Wilbers bij een razzia in Woudsend gearresteerd, een dag later Johannes Wissink in Gaastmeer. Beiden waren door de Duitsers opgepakt als Nederlandse verzetsstrijders. Een aantal dagen later zijn ze gefusilleerd.

  Oudemirdum
 • Johannes de Doperkerk Parrega

  Johannes de Doperkerk Parrega Johannes de Doperkerk vanuit de lucht

  Als een lang bebouwingslint strekt het dorp Parrega zich uit langs de Workumer Trekvaart. Op een terpachtige plek, halverwege dit lint, ligt de Johannes de Doperkerk, omringd door een kerkhof.

  Parrega
 • Nationaal Monument Missing Airmen

  Nationaal Monument Missing Airmen

  In het IJsselmeer, vlakbij Molkwerum, vind je het nationaal monument Missing Airmen

  Molkwerum
 • Joods Monument Sneek

  Joods Monument Sneek

  Een gedenksteen achter in de tuin van het Gemeentehuis van Sneek ter nagedachtenis aan familie Pino. De synagoge zelf stond in de Kruisbroederstraat, hier is een steen met een plaquette en Davidster te vinden.

  Sneek
 • De Lemsterpoort

  De Lemsterpoort

  Varend vanuit Lemmer vormt de molen samen met de Lemsterpoort een prachtig beeld dat al oneindig vaak op de foto is vastgelegd, maar nog steeds weet te boeien. Aan de voet van de Lemsterpoort staat een schandpaal.

  Sloten
 • Blazerhaven

  Blazerhaven

  Naast de zeesluis in Workum vind je aan de ene kant scheepstimmerwerf De Hoop en aan de andere kant de Blazerhaven. Deze is in 2008 gegraven en vormt samen met De Hoop een historisch maritiem complex rond de oude Zuiderzeesluis van Workum.

  Workum
 • Osinga State

  Osinga State Osinga State Langweer

  De Osinga State is een statig huis tegenover de kerk in Langweer, bestaande uit meerdere woonlagen, hoge vensters en een voorname toegangstrap. 

  Langweer
 • Fyftjin en Fierder

  Fyftjin en Fierder

  Fyftjin en Fierder is een kunstwerk van de hand van Pieter Jan Stallen. Het werk gaat over historie én toekomst van de Elfstedentocht, heel nadrukkelijk over allebei!

  Tjerkwerd
 • Sint Joriskerk Dedgum

  Sint Joriskerk Dedgum Sint Joriskerk Dedgum vanuit de lucht

  De oude kerk in het kleine terpdorp Dedgum werd in 1889 gesloopt en nog datzelfde jaar zag de nieuwe het licht, een eenvoudige kerk met een ranke toren. Voor een uitzicht dat reikt tot aan het IJsselmeer mag je de toren beklimmen.

  Dedgum
 • Bevrijdingsmonument (Canadees) Perth Sneek

  Bevrijdingsmonument (Canadees) Perth Sneek

  Zes militairen van The Queens Own Rifles of Canada sneuvelden bij de bevrijdingsgevechten ten westen van Sneek. Voor hen is een gedenksteen aangebracht in een van de muren van de Martinikerk.

  Sneek
 • Standbeeld Grutte Pier

  Standbeeld Grutte Pier

  De grootste volksheld uit de Friese geschiedenis moet wel Pier Gerlofs Donia (1480-1520) zijn, oftewel Grutte Pier. Als gewone boer uit Kimswerd speelde een belangrijke rol in de strijd voor een onafhankelijk Friesland.

  Kimswerd
 • Belevingspunt voormalig klooster Bloemkamp (Oldeclooster)

  Belevingspunt voormalig klooster Bloemkamp (Oldeclooster) Belevingspunt Bloemkamp Hartwert

  Belevingspunt op de voormalige locatie van het indrukwekkende middeleeuwse kloostercomplex Bloemkamp (1191-1580) vlakbij Bolsward.

  Hartwerd
 • Waaggebouw Sneek

  Waaggebouw Sneek

  Op 14 april 1945 trekken de Duitsers zich terug uit Sneek. Om te voorkomen dat de Duitse munitievoorraden in de handen zouden vallen van de geallieerden besluiten de Duitsers het monumentale Waaggebouw op de hoek van de Marktstraat in brand te steken.

  Sneek
 • Reuzen van Akkrum

  Reuzen van Akkrum

  De sage over de reuzen Kromme Knilles en Manke Meine: zo is Akkrum aan z'n naam gekomen. Er staat een reuzen-monument langs de waterkant. Nog steeds viert Akkrum ieder jaar in mei 'Reuzedei'; een spektakel op en rond het water van de Boorne.

  Akkrum
 • Old Burger Weeshuis

  Old Burger Weeshuis

  Aan de Kleine Kerkstraat in Sneek staat het administratiekantoor van het Old Burger Weeshuis: een prachtig monument uit 1904.

  Sneek
 • It Kweade Wiif Fan Hylpen

  It Kweade Wiif Fan Hylpen

  Een herinnering aan het volksverhaal ‘it Kweade Wiif fan Hylpen’ is nog te vinden op het huis aan de Buren 44 in Hindeloopen. Een gevelsteen laat een hond zien met daarboven een engeltje, wat de vleugels uitgespreid heeft boven de hond.

  Hindeloopen

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.