Ga naar inhoud
MAP

Cultureel erfgoed in Zuidwest Friesland

Waterland van Friesland is rijk aan cultureel erfgoed. Het landschap is ontstaan door de dynamiek tussen water en land. Je vindt hierdoor een unieke combinatie van natuurlijke elementen en landschapskenmerken vanuit de cultuurhistorie in het gebied. Niet voor niets is Zuidwest Friesland uitgeroepen tot Nationaal landschap. De steden en dorpen die zijn ontstaan hebben vaak te maken gehad met de elementen hierdoor vind je tal van monumenten en bezienswaardigheden in de 7 Elfsteden. Plan je bezoek en bespeur, oftewel 'wiiswurde' deze bezienswaardigheden. 

Wat zoek je

1 t/m 24 van 52 resultaten

  • Executiemonument in het bos Elfbergen

    Executiemonument in het bos Elfbergen

    Op vrijdag 23 februari 1945 werd Jacob Wilbers bij een razzia in Woudsend gearresteerd, een dag later Johannes Wissink in Gaastmeer. Beiden waren door de Duitsers opgepakt als Nederlandse verzetsstrijders. Een aantal dagen later zijn ze gefusilleerd.

    Oudemirdum
  • De Lemsterpoort

    De Lemsterpoort

    Varend vanuit Lemmer vormt de molen samen met de Lemsterpoort een prachtig beeld dat al oneindig vaak op de foto is vastgelegd, maar nog steeds weet te boeien. Aan de voet van de Lemsterpoort staat een schandpaal.

    Sloten
  • Stadhuis Bolsward

    Stadhuis Bolsward

    Het stadhuis in Bolsward is één van de mooiste pareltjes van Friesland. Het rijkversierde stadhuis is van 1614 tot 1617 gebouwd en ontworpen door Jacob Gysbert (vader van Gysbert Japicx).

    Bolsward
  • Nationaal Monument Missing Airmen

    Nationaal Monument Missing Airmen

    In het IJsselmeer, vlakbij Molkwerum, vind je het nationaal monument Missing Airmen

    Molkwerum
  • Bevrijdingsmonument (Canadees) Perth Sneek

    Bevrijdingsmonument (Canadees) Perth Sneek

    Zes militairen van The Queens Own Rifles of Canada sneuvelden bij de bevrijdingsgevechten ten westen van Sneek. Voor hen is een gedenksteen aangebracht in een van de muren van de Martinikerk.

    Sneek
  • Monument De Hoanne

    Monument De Hoanne

    Een zuil waarop een haan in gevechtshouding staat als symbool van 'de drang naar vrijheid’ van het Nederlandse volk en zijn bereidheid om die vrijheid tot elke prijs te verdedigen.

    Tjalhuizum
  • Johannes de Doperkerk Parrega

    Johannes de Doperkerk Parrega Johannes de Doperkerk vanuit de lucht

    Als een lang bebouwingslint strekt het dorp Parrega zich uit langs de Workumer Trekvaart. Op een terpachtige plek, halverwege dit lint, ligt de Johannes de Doperkerk, omringd door een kerkhof.

    Parrega
  • Plaquette Blauwpoortsbrug

    Plaquette Blauwpoortsbrug

    De terugtrekkende Duitsers bliezen op 15 april 1945 de Blauwpoortsbrug op. De plaquette op de buitenmuur van het brugwachtershuisje herinnerd aan het opblazen van de brug.

    Bolsward
  • Monument De crash van de Wellington Mk 1C

    Monument De crash van de Wellington Mk 1C

    Monument ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden van de Wellington Mk 1C bij recreatieterrein De Hege Gerzen in Oudemirdum.

    Oudemirdum
  • Sint Joriskerk Dedgum

    Sint Joriskerk Dedgum Sint Joriskerk Dedgum vanuit de lucht

    De oude kerk in het kleine terpdorp Dedgum werd in 1889 gesloopt en nog datzelfde jaar zag de nieuwe het licht, een eenvoudige kerk met een ranke toren. Voor een uitzicht dat reikt tot aan het IJsselmeer mag je de toren beklimmen.

    Dedgum
  • Lytsewierrum (Lutkewierum)

    Lytsewierrum (Lutkewierum)

    Bezoek het terpdorpje Lytsewierrum. Gelegen aan het eind van een doodlopende weg. Het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht.

    Lytsewierrum
  • Belevingspunt voormalig klooster Bloemkamp (Oldeclooster)

    Belevingspunt voormalig klooster Bloemkamp (Oldeclooster) Belevingspunt Bloemkamp Hartwert

    Belevingspunt op de voormalige locatie van het indrukwekkende middeleeuwse kloostercomplex Bloemkamp (1191-1580) vlakbij Bolsward.

    Hartwerd
  • Crackstate

    Crackstate

    De Crackstate is één van de mooist gebouwen van Heerenveen en werd in 1648 gebouwd in opdracht van grietman Johannes Crack.

    Heerenveen
  • Standbeeld Grutte Pier

    Standbeeld Grutte Pier

    De grootste volksheld uit de Friese geschiedenis moet wel Pier Gerlofs Donia (1480-1520) zijn, oftewel Grutte Pier. Als gewone boer uit Kimswerd speelde een belangrijke rol in de strijd voor een onafhankelijk Friesland.

    Kimswerd
  • Hervormde Kerk Gaast

    Hervormde Kerk Gaast Kerk Gaast vanuit de lucht

    De Hervormde Kerk van Gaast ligt aan de westrand van het kustdorp, net binnen de zeedijk. Hij wordt ook wel ‘It Beaken’ genoemd, omdat de toren boven de kruin van de dijk uitkomt. Je ziet hem dan ook vanuit de wijde omtrek.

    Gaast
  • Het Blokhuis

    Het Blokhuis

    Na 1525, maakte Friesland deel uit van het rijk van keizer Karel V. Om de Friezen in bedwang te houden liet Karel V een groot blokhuis bij de Staverse haven bouwen. Dit heeft er tot circa 1580 gestaan.

    Stavoren
  • Reuzen van Akkrum

    Reuzen van Akkrum

    De sage over de reuzen Kromme Knilles en Manke Meine: zo is Akkrum aan z'n naam gekomen. Er staat een reuzen-monument langs de waterkant. Nog steeds viert Akkrum ieder jaar in mei 'Reuzedei'; een spektakel op en rond het water van de Boorne.

    Akkrum
  • Blazerhaven

    Blazerhaven

    Naast de zeesluis in Workum vind je aan de ene kant scheepstimmerwerf De Hoop en aan de andere kant de Blazerhaven. Deze is in 2008 gegraven en vormt samen met De Hoop een historisch maritiem complex rond de oude Zuiderzeesluis van Workum.

    Workum
  • Vuurtoren van Workum

    Vuurtoren van Workum

    Op de Hylperdyk bij de ingang naar de haven zie je de vuurtoren van Workum. Ze draagt de bijnaam het Toarntsje (torentje), heel passend bij de witte vierkante bakstenen toren.

    Workum
  • Stadhuis Sneek

    Stadhuis Sneek

    Het Stadhuis van Sneek is omstreeks 1478 gebouwd. Het gebouw is toen opgetrokken op de grondvesten van twee Stinsen: een middeleeuwse, verdedigbare, bewoonbare toren. Daarna is het Stadhuis heel vaak uitgebreid en verbouwd.

    Sneek
  • Titus Brandsma monument

    Titus Brandsma monument

    Pater Titus Brandsma, priester en hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, stierf in 1942 in concentratiekamp Dachau, omdat hij katholieke dagbladen aanzette geen nazipropaganda te publiceren.

    Bolsward
  • Joods Monument Sneek

    Joods Monument Sneek

    Een gedenksteen achter in de tuin van het Gemeentehuis van Sneek ter nagedachtenis aan familie Pino. De synagoge zelf stond in de Kruisbroederstraat, hier is een steen met een plaquette en Davidster te vinden.

    Sneek
  • Fyftjin en Fierder

    Fyftjin en Fierder

    Fyftjin en Fierder is een kunstwerk van de hand van Pieter Jan Stallen. Het werk gaat over historie én toekomst van de Elfstedentocht, heel nadrukkelijk over allebei!

    Tjerkwerd
  • Slottuin Rijs

    Slottuin Rijs

    Op de plek van het afgebroken Huize Rijs, is de voormalige slottuin opnieuw vormgegeven. De contouren van het verdwenen slot zijn in het landschap aangegeven en de vijver, gracht en wandelpaden zijn weer aangelegd.

    Rijs

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.