Cultureel erfgoed in Zuidwest Friesland
-
wiiswurde
Waterland van Friesland is rijk aan cultureel erfgoed. Het landschap is ontstaan door de dynamiek tussen water en land. Je vindt hierdoor een unieke combinatie van natuurlijke elementen en landschapskenmerken vanuit de cultuurhistorie in het gebied. Niet voor niets is Zuidwest Friesland uitgeroepen tot Nationaal landschap. De steden en dorpen die zijn ontstaan hebben vaak te maken gehad met de elementen hierdoor vind je tal van monumenten en bezienswaardigheden in de 7 Elfsteden. Plan je bezoek en bespeur, oftewel 'wiiswurde' deze bezienswaardigheden.
1 t/m 24 van 52 resultaten
-
Gevelstenenmuur
GevelstenenmuurEen origineel initiatief en een prachtige bezienswaardigheid voor Workum is de gevelstenenmuur.
Workum -
Overtuinen
OvertuinenUniek en karakteristiek voor IJlst zijn de overtuinen aan weerszijden van de Ee. Een rivier met het karakter van een stadsgracht.
IJlst -
Monument Drama bij Marnezijl
Monument Drama bij MarnezijlMonument in Marnezijl. Op 14 april 1945 is Marnezijl bij Bolsward getuige van een verschrikkelijke fusillade. Als represaillemaatregel voor de dood van een Duitse soldaat werden drie mannen geëxecuteerd bij het transformatorhuisje aan de Makkumervaart.
Bolsward -
Grote Kerk Allingawier
Grote Kerk AllingawierOp de terp in de dorpskern van Allingawier stond al voor het jaar 1000 een kapel en later een tufstenen kerk. In 1634 verrees er een bakstenen zaalkerk met zadeldaktoren. Rond 1785 is hij tot het huidige formaat ingekort en voorzien van een nieuw koor.
Allingawier -
Standbeeld Lapkepoep en Friese boerin
Standbeeld Lapkepoep en Friese boerinHet standbeeld genaamd ‘Lapkepoep en Friese boerin’ op de Wijde Burgstraat is een geschenk van C&A. Duitse textielverkopers Clemens en August Brenninkmeijer (stichters van C&A) openden in 1841 hun allereerste winkel in Sneek.
Sneek -
Gerbrandy Monument Sneek
Gerbrandy Monument SneekMet dit monument in Sneek wordt Pieter Sjoerds Gerbrandy herdacht. Deze Friese gereformeerde boerenzoon was tijdens de Tweede Wereldoorlog minister-president van Nederland.
Sneek -
Waslijnen van Sloten
Waslijnen van SlotenSloten houdt zijn bleekjes in ere. De 'Bleekweide’ was vroeger het centrale grasperk waarop pas gewassen linnen lag te drogen en bleken in de zon. Alleen ligt de was nu niet uitgespreid op het gras, maar hangt het gewoon aan de waslijn.
Sloten -
Schoorsteen van Nooitgedagt
Schoorsteen van NooitgedagtHet silhouet van IJlst wordt mede bepaald door de oude schoorsteen van de fabriek, waarop van boven naar beneden Nooitgedagt te lezen valt. De fabriek was decennialang toonaangevend in het ontwerpen en maken van schaatsen, kinderspeelgoed en gereedschap.
IJlst -
Executiemonument in het bos Elfbergen
Executiemonument in het bos ElfbergenOp vrijdag 23 februari 1945 werd Jacob Wilbers bij een razzia in Woudsend gearresteerd, een dag later Johannes Wissink in Gaastmeer. Beiden waren door de Duitsers opgepakt als Nederlandse verzetsstrijders. Een aantal dagen later zijn ze gefusilleerd.
Oudemirdum -
Johannes de Doperkerk Parrega
Johannes de Doperkerk ParregaAls een lang bebouwingslint strekt het dorp Parrega zich uit langs de Workumer Trekvaart. Op een terpachtige plek, halverwege dit lint, ligt de Johannes de Doperkerk, omringd door een kerkhof.
Parrega -
Nationaal Monument Missing Airmen
Nationaal Monument Missing AirmenIn het IJsselmeer, vlakbij Molkwerum, vind je het nationaal monument Missing Airmen
Molkwerum -
Joods Monument Sneek
Joods Monument SneekEen gedenksteen achter in de tuin van het Gemeentehuis van Sneek ter nagedachtenis aan familie Pino. De synagoge zelf stond in de Kruisbroederstraat, hier is een steen met een plaquette en Davidster te vinden.
Sneek -
De Lemsterpoort
De LemsterpoortVarend vanuit Lemmer vormt de molen samen met de Lemsterpoort een prachtig beeld dat al oneindig vaak op de foto is vastgelegd, maar nog steeds weet te boeien. Aan de voet van de Lemsterpoort staat een schandpaal.
Sloten -
Blazerhaven
BlazerhavenNaast de zeesluis in Workum vind je aan de ene kant scheepstimmerwerf De Hoop en aan de andere kant de Blazerhaven. Deze is in 2008 gegraven en vormt samen met De Hoop een historisch maritiem complex rond de oude Zuiderzeesluis van Workum.
Workum -
Osinga State
Osinga StateDe Osinga State is een statig huis tegenover de kerk in Langweer, bestaande uit meerdere woonlagen, hoge vensters en een voorname toegangstrap.
Langweer -
Fyftjin en Fierder
Fyftjin en FierderFyftjin en Fierder is een kunstwerk van de hand van Pieter Jan Stallen. Het werk gaat over historie én toekomst van de Elfstedentocht, heel nadrukkelijk over allebei!
Tjerkwerd -
Sint Joriskerk Dedgum
Sint Joriskerk DedgumDe oude kerk in het kleine terpdorp Dedgum werd in 1889 gesloopt en nog datzelfde jaar zag de nieuwe het licht, een eenvoudige kerk met een ranke toren. Voor een uitzicht dat reikt tot aan het IJsselmeer mag je de toren beklimmen.
Dedgum -
Bevrijdingsmonument (Canadees) Perth Sneek
Bevrijdingsmonument (Canadees) Perth SneekZes militairen van The Queens Own Rifles of Canada sneuvelden bij de bevrijdingsgevechten ten westen van Sneek. Voor hen is een gedenksteen aangebracht in een van de muren van de Martinikerk.
Sneek -
Standbeeld Grutte Pier
Standbeeld Grutte PierDe grootste volksheld uit de Friese geschiedenis moet wel Pier Gerlofs Donia (1480-1520) zijn, oftewel Grutte Pier. Als gewone boer uit Kimswerd speelde een belangrijke rol in de strijd voor een onafhankelijk Friesland.
Kimswerd -
Belevingspunt voormalig klooster Bloemkamp (Oldeclooster)
Belevingspunt voormalig klooster Bloemkamp (Oldeclooster)Belevingspunt op de voormalige locatie van het indrukwekkende middeleeuwse kloostercomplex Bloemkamp (1191-1580) vlakbij Bolsward.
Hartwerd -
Waaggebouw Sneek
Waaggebouw SneekOp 14 april 1945 trekken de Duitsers zich terug uit Sneek. Om te voorkomen dat de Duitse munitievoorraden in de handen zouden vallen van de geallieerden besluiten de Duitsers het monumentale Waaggebouw op de hoek van de Marktstraat in brand te steken.
Sneek -
Reuzen van Akkrum
Reuzen van AkkrumDe sage over de reuzen Kromme Knilles en Manke Meine: zo is Akkrum aan z'n naam gekomen. Er staat een reuzen-monument langs de waterkant. Nog steeds viert Akkrum ieder jaar in mei 'Reuzedei'; een spektakel op en rond het water van de Boorne.
Akkrum -
Old Burger Weeshuis
Old Burger WeeshuisAan de Kleine Kerkstraat in Sneek staat het administratiekantoor van het Old Burger Weeshuis: een prachtig monument uit 1904.
Sneek -
It Kweade Wiif Fan Hylpen
It Kweade Wiif Fan HylpenEen herinnering aan het volksverhaal ‘it Kweade Wiif fan Hylpen’ is nog te vinden op het huis aan de Buren 44 in Hindeloopen. Een gevelsteen laat een hond zien met daarboven een engeltje, wat de vleugels uitgespreid heeft boven de hond.
Hindeloopen
- Huidige pagina1
- Ga naar pagina2
- Ga naar pagina3
- Ga naar de volgende pagina