Sint Joriskerk Dedgum
Dedgum
De oude kerk in het kleine terpdorp Dedgum werd in 1889 gesloopt en nog datzelfde jaar zag de nieuwe het licht, een eenvoudige kerk met een ranke toren. Voor een uitzicht dat reikt tot aan het IJsselmeer mag je de toren beklimmen.
Neem alvast een kijkje
Het kleine terpdorp Dedgum bereidde in 1889 de sloop voor van zijn vervallen godshuis uit de 13e eeuw, om er iets nieuws voor terug te bouwen. Dit trok in Den Haag de aandacht van rijksambtenaar Victor de Stuers, grondlegger van de Nederlandse monumentenzorg. Hij zorgde ervoor dat een onderdeel van de oude kerk, een fraai toegangspoortje uit 1707, bewaard bleef. Je vindt dit poortje terug in Leeuwarden, op de binnenplaats van een pand in de Koningsstraat dat vroeger bij het Fries Museum hoorde.
De oude kerk werd inderdaad in 1889 gesloopt en nog datzelfde jaar zag de nieuwe het licht. De Witmarsumer architect Jan van Reenen ontwierp een eenvoudige rechthoekige zaalkerk met een ranke voorstaande toren, alles opgemetseld in baksteen. Je vindt de hoofdingang aan de noordkant, in de meest westelijke travee. Pronkstuk is de 18e-eeuwse, met weelderig houtsnijwerk versierde, preekstoel die meeverhuisde uit de gesloopte kerk. Op het frontpaneel zie je twee papegaaiachtige vogels die een vaas met veelsoortige bloemen flankeren.
Het gietijzeren hekwerk rond het kerkhof is van 1874, dus ook ouder dan de kerk zelf. Bij het toegangspoortje aan de oostkant, achter het koor, ontdek je ornamenten met lugubere doodssymboliek: gevleugelde zandlopers bekroond met doodshoofden. In 2018 is de kerk gerestaureerd en kreeg hij een bestemming als dorpshuis. Ook is er voorzien in een bed en brôchje waar je comfortabel kunt logeren. Voor een uitzicht dat reikt tot aan het IJsselmeer mag je de toren beklimmen.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Grutte Tsjerke Sloten
Grutte Tsjerke SlotenDe protestantse laatgotische kerk van Sloten werd in 1647 gebouwd op de plaats waar daarvoor de Sint-Janskapel heeft gestaan.
Sloten -
Grote Kerk Allingawier
Grote Kerk AllingawierOp de terp in de dorpskern van Allingawier stond al voor het jaar 1000 een kapel en later een tufstenen kerk. In 1634 verrees er een bakstenen zaalkerk met zadeldaktoren. Rond 1785 is hij tot het huidige formaat ingekort en voorzien van een nieuw koor.
Allingawier -
Arumer Groenedijk
Arumer GroenedijkDe Arumer Groenedijk is een dwarsdijk gelegen in de Marneslenk, waarmee een gedeelte van deze slenk werd ingepolderd.
Kimswerd -
Klokkenstoel Hennaard
Klokkenstoel HennaardHet kerkhof op de terp van Hennaard is omringd door iepen en een iepenhaag. Naast nieuwere grafstenen zijn hier ook zerken uit de 17de en 18de eeuw te vinden. In het midden staat een vierkant klokhuis.
Hennaard -
Plaquette Blauwpoortsbrug
Plaquette BlauwpoortsbrugDe terugtrekkende Duitsers bliezen op 15 april 1945 de Blauwpoortsbrug op. De plaquette op de buitenmuur van het brugwachtershuisje herinnerd aan het opblazen van de brug.
Bolsward -
Haghakerk Heeg
Haghakerk HeegJe vindt deze kerk middenin het vroegmiddeleeuwse waterdorp, op een kleine terp. Hij is prachtig omlijst door een kerkhof en een schilderachtig kerkbuurtje – tsjerkebuorren, in het Fries.
Heeg -
Johannes de Doperkerk Exmorra
Johannes de Doperkerk ExmorraDe gele en rode kloostermoppen geven deze kerk een ronduit fleurig aanzicht. In de gevels zijn sporen van verandering te zien: verhoging, verlenging e...
Exmorra -
Martinikerk Sneek
Martinikerk SneekOp een terp in het centrum van Sneek staat de Grote of Martinikerk. Een stoer gebouw, waarvan de geschiedenis zo'n duizend jaar terugvoert in de tijd. Wist je dat binnen de muren van de kerk de gebeenten van Friese held Grutte Pier liggen?
Sneek -
Hervormde Kerk Iens
Hervormde Kerk IensDe ruim veertig bewoners die Iens telt, passen met gemak in deze schilderachtig gelegen kerk. De noordelijke muur en toren dateren uit de dertiende ee...
Iens -
Mummiekelder in Nicolaaskerk Wiuwert
Mummiekelder in Nicolaaskerk WiuwertIn 1765 vonden timmerlieden tijdens houtsnijwerkzaamheden in de kerk bij toeval gave lichamen in de grafkelder. Het was de schrik van hun leven. In paniek renden ze de Nicolaaskerk uit.
Wiuwert
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (lang)
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (lang)(60.8 km)Makkum -
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (kort)
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (kort)(40.1 km)Makkum -
Van stad naar stad: IJlst - Workum - Bolsward - Sneek | Fietsrondje
Van stad naar stad: IJlst - Workum - Bolsward - Sneek | Fietsrondje(51.0 km)IJlst