Reddingboothuisje KNRM
Hindeloopen
Een bijzonder fotogeniek gebouw en locatie vormt het azuurblauwe reddingboothuisje KNRM op de dijk in Hindeloopen. Het oude reddingboothuisje uit 1911 is een rijksmonument geworden. In de tijd van de Zuiderzee voer de KNRM in Hindeloopen uit om zeelieden
Een bijzonder fotogeniek gebouw en locatie vormt het azuurblauwe reddingboothuisje KNRM op de dijk in Hindeloopen. Het oude reddingboothuisje uit 1911 is een rijksmonument geworden. In de tijd van de Zuiderzee voer de KNRM in Hindeloopen uit om zeelieden van de verdrinkingsdood te redden.
De KNRM is oorspronkelijk opgericht om hulp te verlenen aan zeelieden die voor de Nederlandse Noordzeekust voeren en in gevaar verkeerden. Pas begin twintigste eeuw werd het reddingswerk ook langs de Wadden- en Zuiderzeekust verricht. Hindeloopen was hierbij één van de eerste reddingsstations. Het boothuis op de dijk is in 1911 door Tjeerd Diekkes uit Hindeloopen gebouwd. De eerste redding vond plaats in 1919. In 1941 is de roei-reddingsboot vervangen door een motor-reddingsboot. Na de afsluiting van de Zuiderzee is het IJsselmeer een zeer geliefd watersportgebied geworden. Dit heeft tot gevolg dat er nog steeds reddingswerk moet worden verricht. Inmiddels is er hiervoor in de directe nabijheid van het oude reddingboothuisje een nieuw reddingstation neergezet.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
11fountains Workum
11fountains WorkumAl eeuwen wordt het stadswapen op ‘De Waag’ van Workum ondersteund door twee leeuwen. Ze doen naïef aan en hun theatrale pose prikkelt onze lachlust.
Workum -
Kanongebulder Sloten
Kanongebulder SlotenIn het hoogseizoen schiet de stadsschutterij iedere vrijdagavond het kanon van Sloten af op het molenerf van korenmolen De Kaai. Stadsomroeper Pieter Haringsma geeft hierbij uitleg.
Sloten -
Vuurtoren van Workum
Vuurtoren van WorkumOp de Hylperdyk bij de ingang naar de haven zie je de vuurtoren van Workum. Ze draagt de bijnaam het Toarntsje (torentje), heel passend bij de witte vierkante bakstenen toren.
Workum -
Oorlogsplaquette Zurich
Oorlogsplaquette ZurichVanuit Leeuwarden spoedde een van de Canadese bataljons zich in westelijke richting om Harlingen te bevrijden. Verder dan Franeker kwamen zij die zondagmiddag 16 april niet.
Zurich -
Hooischippershuis
HooischippershuisVoormalig hooischippershuis aan de Harinxmastrjitte in Heeg
Heeg -
Stadhuis Bolsward
Stadhuis BolswardHet stadhuis in Bolsward is één van de mooiste pareltjes van Friesland. Het rijkversierde stadhuis is van 1614 tot 1617 gebouwd en ontworpen door Jacob Gysbert (vader van Gysbert Japicx).
Bolsward -
Het Blokhuis
Het BlokhuisNa 1525, maakte Friesland deel uit van het rijk van keizer Karel V. Om de Friezen in bedwang te houden liet Karel V een groot blokhuis bij de Staverse haven bouwen. Dit heeft er tot circa 1580 gestaan.
Stavoren -
11fountains Bolsward
11fountains BolswardVleermuizen zijn intrigerende, nuttige dieren die met hun jacht op insecten cruciaal zijn in het ecologisch systeem. De vleermuis staat in de Aziatische cultuur symbool voor rijkdom, geluk en een gezegende ouderdom.
Bolsward -
Grutte Tsjerke Sloten
Grutte Tsjerke SlotenDe protestantse laatgotische kerk van Sloten werd in 1647 gebouwd op de plaats waar daarvoor de Sint-Janskapel heeft gestaan.
Sloten -
Verdronken land Elahuizen
Verdronken land ElahuizenIn de Fluessen vind je een boei die markeert waar vroeger het dorp Elahuizen was
Elahuizen
Routes in de buurt
-
Van stad naar stad: Hindeloopen – Workum – Stavoren | Fietsrondje
Van stad naar stad: Hindeloopen – Workum – Stavoren | Fietsrondje(38.1 km)Hindeloopen -
Cultuurroute langs de IJsselmeerkust, Gaasterland en deel Friese Meren
Cultuurroute langs de IJsselmeerkust, Gaasterland en deel Friese Meren(38.5 km)Workum