Ga naar inhoud
MAP

Fyftjin en Fierder

Tjerkwerd

Fyftjin en Fierder is een kunstwerk van de hand van Pieter Jan Stallen. Het werk gaat over historie én toekomst van de Elfstedentocht, heel nadrukkelijk over allebei!

Fyftjin en Fierder is een kunstwerk van de hand van Pieter Jan Stallen. Het werk gaat over historie én toekomst van de Elfstedentocht, heel nadrukkelijk over allebei! Fyftjin en Fierder symboliseert ‘verleden én verlangen’. Daarmee is het een prachtige aanvulling op de twee andere iconische werken langs de route, het bruggetje van Bartlehiem en de finishboog over de Bonkevaart. Voor de kunstenaar moet Fyftjin en Fierder dan ook halverwege de route komen te staan. Met als mooiste plaats daar, Tjerkwerd. 

Om het geweldige verleden – de 15 tochten uit de vorige eeuw – te verbeelden, heeft de kunstenaar gekozen voor silhouetten in stoer cortenstaal: 1 schaatser en 14 toeschouwers. Voor het silhouet van de schaatser is voor de tocht van 1986 gekozen want dat was een wel héél uitzonderlijk jaar: W.A. van Buren, onze toenmalige kroonprins, schaatste mee! Het verlangen wordt verbeeld door het silhouet van een klein meisje dat op de schouders van haar vader in de richting van Parrega kijkt naar wat komen gaat, de toekomst…

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Fyftjin en Fierder

Waltaweg
8765LJ Tjerkwerd
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.