Ga naar inhoud
MAP

Eelke Lok krijgt historisch besef in Museum Hindeloopen

| Eelke Lok

Eelke Lok werkte meer dan veertig jaar als journalist voor Omrop Fryslân. Eelke Lok is vaste columnist in woord en beeld bij de Groot bladen van Ying Media en is als geen ander in staat om de vinger op de zere plek te leggen. Eelke brengt een bezoek aan Museum Hindeloopen in Hindeloopen.

Het Hidde Nijland Museum

“Eigenlijk noem ik het altijd nog het Hidde Nijland Museum. Het is logisch dat het bestuur van wat nu het Museum Hindeloopen heet een paar jaar geleden wel af wilde van die naam Nijland. Want het was intussen meer dan enkel de verzameling van de oud-Leeuwarder en zijn vrouw Adriana Volker. Zij verzamelden allemaal dingen uit Hindeloopen en schonken dat in 1917 aan de stad. Als die het maar tentoonstelde in het oude gemeentehuis uit 1683. Dat gebeurde vanaf 1919. Heel lang was het daarna stil, maar naderhand is het museum toch meer en meer het hele historische verhaal van de stad Hindeloopen geworden. Na de vijftiger jaren kwamen er nieuwe collecties binnen, die tenslotte tot de naamsveranderingen leiden. Het is in het vervolg Museum Hindeloopen, met alle respect overigens voor de naam Hidde Nijland.”

Eelke Lok bij Museum Hindeloopen

Hindeloopen heeft een eigen taal, ontstaan toen de Vikingen er landden, en zich verenigden met de Hylper famkes

Ánders

“Hindeloopen is ánders. Dat is de kwalificatie. Hindeloopen heeft bijvoorbeeld een eigen taal. Die is ontstaan toen de Vikingen er landden, en zich verenigden met de Hylper famkes. Hindeloopen had toen, in de jaren 800/900, weinig contact met het sompige achterland. Het spitste zich toe op handel met Scandinavië en Engeland. Hindelooper schepen voeren zelfs op de Oostzee. Vooral in de Gouden Eeuw zou Hindeloopen uitgroeien tot de belangrijkste haven van Fryslân aan de Zuiderzeekust. Toen ontstonden ook die andere specialiteiten, de specifieke klederdracht en de Hindelooper schilderkunst.

Ja, je moet even die geschiedenis van Hindeloopen schetsen om aan te geven wat je kunt verwachten van het Museum Hindeloopen. Daar zie je die klederdrachten in volle fleur. Dan zie je ook het oude en nog steeds bestaande heel specifieke schilderwerk. In het museum staat het oude schilderwerk, maar het wordt nog steeds op die manier gedaan, enkel en alleen in Hindeloopen. De taal wordt ook zichtbaar gemaakt. Kort gezegd; de historische achtergrond van het eens beroemde Hindeloopen vinden we, enigszins nostalgisch, terug in het museum.

Het is belangrijk voor de Friese stadjes dat hun historie bekend is. En bekeken kan worden. Zeker in het geval van Hindeloopen waar die historie wel heel specifiek is. Hindeloopen was namelijk tot 1984 een zelfstandig geheel, dat zich niets aantrok van alles wat om zich heen gebeurde en een eigen cultuur had.”

Eelke Lok bij Museum Hindeloopen

Nagelnieuw

“Museum Hindeloopen is momenteel tijdelijk gesloten, behalve tijdens de Open Museummaand. Er wordt in de twee museumgebouwen naarstig gewerkt aan een nagelnieuw museum. Het zal niet eerder dan in het voorjaar van 2024 zijn eer alles klaar is. Dan is er straks ook een schitterende  glazen entree van waaruit beide gebouwen kunnen worden bezocht. Het materiaal is tijdelijk opgeslagen in Leeuwarden en er wordt nagedacht hoe dat straks in die beide zalen zal worden tentoongesteld.

Toch gaat er in de Open Museum Maand wel wat gebeuren. Kom daarom rustig langs. Misschien dat er in een deel van een van de gebouwen van de oude stadhuis wel iets zien zal zijn. Zeker is dat er straks in de naastliggende Grote Kerk een tentoonstelling te zien zal zijn over het Hindeloopen van toen. Want historie blijft het uitgangspunt.”

Eelke Lok bij Museum Hindeloopen

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.