Kerken in Zuidwest Friesland
-
Tsjerke
Kerken in Friesland Wist je dat er in Zuidwest Friesland 177 kerken te vinden zijn. Dat zijn er meer dan alle dorpen en steden bij elkaar in Waterland van Friesland. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft zelfs de grootste kerkdichtheid van Europa. En nergens anders zijn zoveel laatmiddeleeuwse kerken te vinden als in Friesland. De meeste kerken hebben inmiddels een andere functie gekregen maar gelukkig blijven ze toonaangevend voor de 'skyline' van het typische Friese landschap. In het Fries heet een kerk overigens 'tsjerke'. Bekijk hier een overzicht van kerken in Waterland van Friesland.
75 resultaten
-
Sint-Gertrudiskerk Lytsewierrum
Sint-Gertrudiskerk LytsewierrumIn het midden van het schilderachtige Lytsewierrum staat sinds 1557 deze kerk. Op 31 maart om precies te zijn, zo valt te lezen op een steen in een mo...
Lytsewierrum -
Doopsgezinde kerk Witmarsum
Doopsgezinde kerk WitmarsumGebouw en tuin van de doopsgezinde kerk in Witmarsum
Witmarsum -
Martinikerk Bolsward
Martinikerk BolswardDe Martinikerk in Bolsward is een gotisch kerkgebouw. Met het forse zadeldaktoren domineert de Martinikerk al eeuwenlang het silhouet van de stad Bolsward.
Bolsward -
Mummiekelder in Nicolaaskerk Wiuwert
Mummiekelder in Nicolaaskerk WiuwertIn 1765 vonden timmerlieden tijdens houtsnijwerkzaamheden in de kerk bij toeval gave lichamen in de grafkelder. Het was de schrik van hun leven. In paniek renden ze de Nicolaaskerk uit.
Wiuwert -
Sint Josephkerk Heeg
Sint Josephkerk HeegDe Sint Josephkerk Heeg is niet oost-west georiënteerd en wijkt daarmee af van de standaard in de katholieke kerkenbouw. De noord-zuid gerichte verkaveling in de kern van het oude dorp liet daarvoor geen ruimte.
Heeg -
Broerekerk
BroerekerkDe Broerekerk werd in de 13de eeuw gebouwd als kloosterkerk van de Minderbroeders. Het klooster werd in 1580 verlaten en afgebroken. De driebeukige kerk zonder toren is een ruïne als gevolg van een brand die plaatsvond op 8 mei 1980.
Bolsward -
Kerk en Klokkenstoel Goïngarijp
Kerk en Klokkenstoel GoïngarijpDe kerk met losstaande klokkenstoel van Goïngarijp is ook weer een pareltje in het Friese landschap. De gebrandschilderde ramen uit 1770 zijn een mooie bezienswaardigheid voor toeristen.
Goingaryp -
Victoriuskerk
VictoriuskerkDeze kerk is prachtig gelegen bij de monumentale huizen aan de Grote Buren en de diaconiehuizen rond het kerkhof. De kerk is omstreeks 1500 gebouwd va...
Pingjum -
Kerk Elahuizen
Kerk ElahuizenDe in Waterstaatstijl gebouwde kerk van Elahuizen werd in 1864 ingewijd.
Elahuizen -
Hobbe van Baerdt kerk Joure
Hobbe van Baerdt kerk JoureDe kerk is vernoemd naar Hobbe van Baerdt, grietman van Haskerland in de periode 1615-1650. Op de driehoekige versiering (het fronton) boven de ingangspoort staat 'De heer Gritman Hobbe van Baerdt 1644'.
Joure -
Doopsgezinde kerk te Workum
Doopsgezinde kerk te WorkumDe doopsgezinde kerk van Workum is in 1695 gebouwd als schuilkerk. Het eenvoudige, onopgesmukte bouwwerk ligt een eind van de straat af. Sinds de 18e eeuw staat er een kosterswoning voor en in het verleden was de kerk nog verder aan het oog onttrokken.
Workum -
Grote Kerk Hindeloopen
Grote Kerk HindeloopenDe 'skyline' van Hindeloopen wordt al van kilometers afstand bepaald door deze Grote Kerk. Deze oude kerk van Hindeloopen werd in 1570 tijdens de Tachtigjarige Oorlog verwoest.
Hindeloopen -
Nicolaaskerk Stavoren
Nicolaaskerk StavorenDe Nicolaaskerk is een rijksmonument, mede vanwege het 18e-eeuwse orgel. De Nicolaaskerk is een zaalkerk met rondboogvensters en een neoclassicistische ingangsomlijsting en heeft een elegant torentje.
Stavoren -
Sint Joriskerk Britswert
Sint Joriskerk BritswertHoewel er in de kerk van Britswert geen mummies te zien zijn, is het aardig dit 12e eeuwse godshuis - opgetrokken uit gele Friese moppen - te bezoeken.
Britswert -
Sint-Laurentiuskerk
Sint-LaurentiuskerkDeze tufstenen kerk is heel erg oud: elfde-eeuws. De kern stamt als een van de weinige gebouwen in Friesland uit de terpentijd, de tijd zonder dijken....
Kimswerd -
Jacobikerk
JacobikerkOp de terp van Wommels staat de Jacobikerk. De eenbeukige kerk uit de 13e eeuw werd rond 1508 hersteld na een brand. In de toren van drie geledingen uit 1862 hangt een klok (1494) van Geert van Wou en een klok uit 1611.
Wommels -
Pieltsjerke Gaastmeer
Pieltsjerke GaastmeerDe Pieltsjerke in Gaastmeer ligt aan It Piel, een inham van de Fluessen. Met de kerktoren als markant herkenningspunt, vanaf het meer en vanuit het dorp.
Gaastmeer -
Jacobuskerk Delfstrahuizen
Jacobuskerk DelfstrahuizenDe Jacobuskerk in 1908 gebouwd naar het ontwerp van architect J. Schreur. De kerk is later aan de achterzijde nog uitgebreid. De kerk is ontworpen naar neorenaissance-inzicht en is voorzien van een geveltoren met een ingesnoerde spits.
Delfstrahuizen -
Bartholomeüskerk Westhem
Bartholomeüskerk WesthemTussen Blauwhuis en IJlst, aan de eeuwenoude slingerende dijkjes die de mensen in vroegere tijden tegen de Middelzee beschermden, is het kerkje van Westhem te vinden.
Westhem -
Protestantse Kerk It Heidenskip
Protestantse Kerk It HeidenskipIt Heidenskip is een uitgestrekt agrarisch dorpsgebied met een kleine schilderachtige kern aan de kade van een opvaart. Tussen de woonhuizen aan deze smalle kade, waar je niet met de auto kunt komen, staat sinds 1886 een kerkje.
It Heidenskip -
Sint Franciscusbasiliek Bolsward
Sint Franciscusbasiliek BolswardDe Sint Franciscusbasiliek is een Rooms Katholieke kerk in het centrum van Bolsward uit 1933.
Bolsward -
Nicolaaskerk Sint Nicolaasga
Nicolaaskerk Sint NicolaasgaDe markante rooms-katholieke parochiekerk in Sint Nicolaasga is gewijd aan Nicolaas van Myra. De kerk is een neogotische kruisbasiliek uit 1887 en is ontworpen door de Friese architect Jan Doedes van der Weide, een leerling van de befaamde Cuypers.
Sint Nicolaasga -
‘t Anker (voormalige Gereformeerde Kerk) Oosthem
‘t Anker (voormalige Gereformeerde Kerk) OosthemHemelsbreed honderd meter van de Johanneskerk vind je in Oosthem nog een godshuis: de Gereformeerde Kerk (tegenwoordig ‘t Anker) uit 1897. Zo fors als de eerste uitviel, zo klein en bescheiden is deze kerk.
Oosthem -
Tsjerke Terherne
Tsjerke TerherneDeze zaalkerk uit 1874 heeft een half ingebouwde toren van drie geledingen met ingesnoerde spits. Het gebouw heeft geen kerkfunctie meer. Het kerkje wordt gebruikt voor speciale gelegenheden zoals trouwerijen en concerten.
Terherne
- Huidige pagina1
- Ga naar pagina2
- Ga naar pagina3
- Ga naar pagina4
- Ga naar de volgende pagina