Ga naar inhoud
MAP

Kerken in Zuidwest Friesland

Kerken in Friesland Wist je dat er in Zuidwest Friesland 177 kerken te vinden zijn. Dat zijn er meer dan alle dorpen en steden bij elkaar in Waterland van Friesland. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft zelfs de grootste kerkdichtheid van Europa. En nergens anders zijn zoveel laatmiddeleeuwse kerken te vinden als in Friesland. De meeste kerken hebben inmiddels een andere functie gekregen maar gelukkig blijven ze toonaangevend voor de 'skyline' van het typische Friese landschap. In het Fries heet een kerk overigens 'tsjerke'. Bekijk hier een overzicht van kerken in Waterland van Friesland.

Wat zoek je

1 t/m 24 van 79 resultaten

 • Bartholomeüskerk Westhem

  Bartholomeüskerk Westhem kerk Westhem

  Tussen Blauwhuis en IJlst, aan de eeuwenoude slingerende dijkjes die de mensen in vroegere tijden tegen de Middelzee beschermden, is het kerkje van Westhem te vinden.

  Westhem
 • Martinikerk Bolsward

  Martinikerk Bolsward

  De Martinikerk in Bolsward is een gotisch kerkgebouw. Met het forse zadeldaktoren domineert de Martinikerk al eeuwenlang het silhouet van de stad Bolsward.

  Bolsward
 • Protestantse Kerk It Heidenskip

  Protestantse Kerk It Heidenskip Protestantse Kerk It Heidenskip vanuit de lucht

  It Heidenskip is een uitgestrekt agrarisch dorpsgebied met een kleine schilderachtige kern aan de kade van een opvaart. Tussen de woonhuizen aan deze smalle kade, waar je niet met de auto kunt komen, staat sinds 1886 een kerkje.

  It Heidenskip
 • Sint-Vituskerk Blauwhuis

  Sint-Vituskerk Blauwhuis De kerk vanuit de lucht

  De Sint-Vituskerk in Blauwhuis is de eerste Friese Cuyperskerk. De uitbundige weelde van deze driebeukige kruiskerk, met hoge voorstaande toren, is een heel ander verhaal dan de bescheiden eenvoud van de meeste Friese dorpskerken.

  Blauwhuis
 • Sint-Nicolaaskerk Dearsum

  Sint-Nicolaaskerk Dearsum

  Op een terp, midden in het compacte dorpsweefsel, staat de Nicolaaskerk, opgetrokken van gemêleerd rode baksteen.De koorsluiting van de kerk is halfro...

  Dearsum
 • Hervormde Kerk Gaast

  Hervormde Kerk Gaast Kerk Gaast vanuit de lucht

  De Hervormde Kerk van Gaast ligt aan de westrand van het kustdorp, net binnen de zeedijk. Hij wordt ook wel ‘It Beaken’ genoemd, omdat de toren boven de kruin van de dijk uitkomt. Je ziet hem dan ook vanuit de wijde omtrek.

  Gaast
 • Martinikerk Koudum

  Martinikerk Koudum

  De huidige Martinikerk in Koudum is gebouwd in 1857. Deze zaalkerk heeft een toren met twee geledingen en een ingesnoerde spits. Een groot deel van de inventaris is afkomstig uit de eerder afgebroken kerk uit de 17e eeuw.

  Koudum
 • Kerk Langweer

  Kerk Langweer

  De eerste kerk in Langweer is gebouwd in het begin van de 13e eeuw, deze werd in 1517 door brand verwoest. Daarna hebben er nog diverse kerkgebouwen op de plek gestaan, voordat de huidige kerk met toren in 1777 hier werd gebouwd. 

  Langweer
 • Nicolaaskerk Sint Nicolaasga

  Nicolaaskerk Sint Nicolaasga

  De markante rooms-katholieke parochiekerk in Sint Nicolaasga is gewijd aan Nicolaas van Myra. De kerk is een neogotische kruisbasiliek uit 1887 en is ontworpen door de Friese architect Jan Doedes van der Weide, een leerling van de befaamde Cuypers.

  Sint Nicolaasga
 • Uniastate en Tsjerke Bears

  Uniastate en Tsjerke Bears

  Op het terrein van Cultuur-historisch centrum Uniastate bevindt zich een 13e eeuwse kerk met een rijk interieur en een fraai houtgesneden preekstoel. Ook de unieke replica/luchtspiegeling van de oude State staat op het terrein.

  Bears
 • Grutte Tsjerke Sloten

  Grutte Tsjerke Sloten

  De protestantse laatgotische kerk van Sloten werd in 1647 gebouwd op de plaats waar daarvoor de Sint-Janskapel heeft gestaan.

  Sloten
 • Ankertsjerke Oudega SWF

  Ankertsjerke Oudega SWF De Ankertsjerke vanuit de lucht

  Centraal in het van oorsprong middeleeuwse waterdorp Oudega vind je de Ankertsjerke. Gelegen op een klein omheind kerkhof pal aan de oost-westas waarlangs het dorp ontstond. Een weelderige klimop hult de zuidgevel in een dikke groene jas.

  Oudega SWF
 • Tsjerke Terherne

  Tsjerke Terherne

  Deze zaalkerk uit 1874 heeft een half ingebouwde toren van drie geledingen met ingesnoerde spits. Het gebouw heeft geen kerkfunctie meer. Het kerkje wordt gebruikt voor speciale gelegenheden zoals trouwerijen en concerten.

  Terherne
 • Het Schuilkerkje Pingjum

  Het Schuilkerkje Pingjum

  Het doopsgezinde schuilkerkje van Pingjum, waarschijnlijk uit de 16e eeuw, is een karakteristiek gebouw. Allen het boogvormige venster boven de deur wijst erop dat achter deze gevel een 'kerkje' schuilgaat. 

  Pingjum
 • Nicolaaskerk Nijland

  Nicolaaskerk Nijland kerk Nijland winter

  De Nicolaaskerk is bijzonder mooi gelegen op een ovaal omgracht kerkhof, in het oude deel van het dorp Nijland. Pelgrims kunnen hier voor een klein bedrag logeren.

  Nijland
 • Mauritiuskerk IJlst

  Mauritiuskerk IJlst

  De huidige Mauritiuskerk uit 1830 in IJlst is gebouwd naar ontwerp van J. Ankringa met een preekstoel ui 1672 met fraai houtsnijwerk en doophek afkomstig ui de oude kerk.

  IJlst
 • Mummiekelder in Nicolaaskerk Wiuwert

  Mummiekelder in Nicolaaskerk Wiuwert

  In 1765 vonden timmerlieden tijdens houtsnijwerkzaamheden in de kerk bij toeval gave lichamen in de grafkelder. Het was de schrik van hun leven. In paniek renden ze de Nicolaaskerk uit.

  Wiuwert
 • Sint-Petruskerk Tjerkwerd

  Sint-Petruskerk Tjerkwerd

  De Petruskerk dateert mogelijk uit de veertiende eeuw, al is daar niets van te zien. Dat komt door de beklamping met de kleine bruine stenen die zijn...

  Tjerkwerd
 • Broerekerk Bolsward

  Broerekerk Bolsward

  De Broerekerk werd in de 13de eeuw gebouwd als kloosterkerk van de Minderbroeders. Het klooster werd in 1580 verlaten en afgebroken. De driebeukige kerk zonder toren is een ruïne als gevolg van een brand die plaatsvond op 8 mei 1980.

  Bolsward
 • Martinikerk Sneek

  Martinikerk Sneek

  Op een terp in het centrum van Sneek staat de Grote of Martinikerk. Een stoer gebouw, waarvan de geschiedenis zo'n duizend jaar terugvoert in de tijd. Wist je dat binnen de muren van de kerk de gebeenten van Friese held Grutte Pier liggen?

  Sneek
 • Nicolaaskerk Stavoren

  Nicolaaskerk Stavoren

  De Nicolaaskerk is een rijksmonument, mede vanwege het 18e-eeuwse orgel. De Nicolaaskerk is een zaalkerk met rondboogvensters en een neoclassicistische ingangsomlijsting en heeft een elegant torentje.

  Stavoren
 • Van Doniakerk Makkum

  Van Doniakerk Makkum Van Doniakerk vanuit de lucht

  De Van Doniakerk staat wat afzijdig aan de noordrand van Makkum, bovenop de duizend jaar oude Sint Maartensterp. Ooit was deze terp het middelpunt van het Friese Zuiderzeedorp.

  Makkum
 • ‘t Anker (voormalige Gereformeerde Kerk) Oosthem

  ‘t Anker (voormalige Gereformeerde Kerk) Oosthem ‘t Anker Oosthem vanuit de lucht

  Hemelsbreed honderd meter van de Johanneskerk vind je in Oosthem nog een godshuis: de Gereformeerde Kerk (tegenwoordig ‘t Anker) uit 1897. Zo fors als de eerste uitviel, zo klein en bescheiden is deze kerk.

  Oosthem
 • Kerk Hichtum

  Kerk Hichtum

  Schilderachtig, op een terp aan de Bolswardervaart staat de kerk van Hichtum. Een romanogotische kerk gebouwd van gele kloostermoppen. De dichtgemetse...

  Hichtum

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.