Ga naar inhoud
MAP

Kerken in Zuidwest Friesland

Kerken in Friesland Wist je dat er in Zuidwest Friesland 177 kerken te vinden zijn. Dat zijn er meer dan alle dorpen en steden bij elkaar in Waterland van Friesland. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft zelfs de grootste kerkdichtheid van Europa. En nergens anders zijn zoveel laatmiddeleeuwse kerken te vinden als in Friesland. De meeste kerken hebben inmiddels een andere functie gekregen maar gelukkig blijven ze toonaangevend voor de 'skyline' van het typische Friese landschap. In het Fries heet een kerk overigens 'tsjerke'. Bekijk hier een overzicht van kerken in Waterland van Friesland.

Wat zoek je

1 t/m 24 van 75 resultaten

 • Grutte Tsjerke Sloten

  Grutte Tsjerke Sloten

  De protestantse laatgotische kerk van Sloten werd in 1647 gebouwd op de plaats waar daarvoor de Sint-Janskapel heeft gestaan.

  Sloten
 • Ankertsjerke Oudega SWF

  Ankertsjerke Oudega SWF De Ankertsjerke vanuit de lucht

  Centraal in het van oorsprong middeleeuwse waterdorp Oudega vind je de Ankertsjerke. Gelegen op een klein omheind kerkhof pal aan de oost-westas waarlangs het dorp ontstond. Een weelderige klimop hult de zuidgevel in een dikke groene jas.

  Oudega SWF
 • Mummiekelder in Nicolaaskerk Wiuwert

  Mummiekelder in Nicolaaskerk Wiuwert

  In 1765 vonden timmerlieden tijdens houtsnijwerkzaamheden in de kerk bij toeval gave lichamen in de grafkelder. Het was de schrik van hun leven. In paniek renden ze de Nicolaaskerk uit.

  Wiuwert
 • Kerk Harich

  Kerk Harich Kerk Harich

  Harich is een oud dorpje in het bosrijke Gaasterland, De kern van het dorp is rond de oude dorpskerk gebouwd. De oorspronkelijk 12e eeuwse kerk is aan de buitenzijde sober uitgevoerd.

  Harich
 • Sint Joriskerk Dedgum

  Sint Joriskerk Dedgum Sint Joriskerk Dedgum vanuit de lucht

  De oude kerk in het kleine terpdorp Dedgum werd in 1889 gesloopt en nog datzelfde jaar zag de nieuwe het licht, een eenvoudige kerk met een ranke toren. Voor een uitzicht dat reikt tot aan het IJsselmeer mag je de toren beklimmen.

  Dedgum
 • Hermeskerk Uitwellingerga

  Hermeskerk Uitwellingerga kerk Uitwellingerga

  De Hermeskerk staat vlak aan het doorgaande vaarwater, genaamd It Ges, met daaromheen enkele huizen en boerderijen. Het is een rijksmonument en sinds 1983 eigendom van Stichting Alde Fryske Tsjerken.

  Uitwellingerga
 • Johannes de Doperkerk Parrega

  Johannes de Doperkerk Parrega Johannes de Doperkerk vanuit de lucht

  Als een lang bebouwingslint strekt het dorp Parrega zich uit langs de Workumer Trekvaart. Op een terpachtige plek, halverwege dit lint, ligt de Johannes de Doperkerk, omringd door een kerkhof.

  Parrega
 • Johannes de Doperkerk Warns

  Johannes de Doperkerk Warns

  De toren van deze kerk is erg oud. Hij dateert uit de tweede helft van de twaalfde eeuw en is dan ook van tufsteen. De kerk achter de toren is in 1682...

  Warns
 • Zuiderkerk

  Zuiderkerk

  De Zuiderkerk is een kerkgebouw in de binnenstad van de stad Sneek

  SNEEK
 • Pieltsjerke Gaastmeer

  Pieltsjerke Gaastmeer Pieltsjerke vanuit de lucht

  De Pieltsjerke in Gaastmeer ligt aan It Piel, een inham van de Fluessen. Met de kerktoren als markant herkenningspunt, vanaf het meer en vanuit het dorp. 

  Gaastmeer
 • Pancratiuskerk Wolsum

  Pancratiuskerk Wolsum Pancratiuskerk Wolsum vanuit de lucht

  Bovenop de terp in het hart van het middeleeuwse dorpje Wolsum ligt de Pancratiuskerk, omgeven door een kerkhof. Het is een zaalkerk met driezijdige koorsluiting en een houten geveltoren met ingesnoerde spits.

  Wolsum
 • Sint Martinuskerk Sneek

  Sint Martinuskerk Sneek

  De rooms-katholieke neogotische pseudo-basilikale kruiskerk in Sneek en is gewijd aan de heilige Martinus van Tours.

  Sneek
 • Kerk Longerhouw

  Kerk Longerhouw

  Deze kerk herbergt kunstschatten van grote betekenis. Zo zijn bij restauratie in 1985 aanzienlijke fragmenten van een veertiende-eeuwse mozaïekvloer g...

  Longerhouw
 • Kerkje Sânfurd

  Kerkje Sânfurd Sanfurd

  Sânfurd (Sandfirden) is één van mooiste plekjes van Friesland. Een pittoresk dorpje, gelegen tussen de Friese meren. In het oude kerkje van Sânfurd worden regelmatig culturele activiteiten georganiseerd. Ook is de kerk af te huren voor bijv. lezingen.

  Sandfirden
 • Protestantse Kerk It Heidenskip

  Protestantse Kerk It Heidenskip Protestantse Kerk It Heidenskip vanuit de lucht

  It Heidenskip is een uitgestrekt agrarisch dorpsgebied met een kleine schilderachtige kern aan de kade van een opvaart. Tussen de woonhuizen aan deze smalle kade, waar je niet met de auto kunt komen, staat sinds 1886 een kerkje.

  It Heidenskip
 • Doopsgezinde kerk te Workum

  Doopsgezinde kerk te Workum Doopsgezinde kerk Workum vanuit de lucht

  De doopsgezinde kerk van Workum is in 1695 gebouwd als schuilkerk. Het eenvoudige, onopgesmukte bouwwerk ligt een eind van de straat af. Sinds de 18e eeuw staat er een kosterswoning voor en in het verleden was de kerk nog verder aan het oog onttrokken.

  Workum
 • Dorpskerk Zurich

  Dorpskerk Zurich kerk Zurich

  De Dorpskerk van Zurich is een vrij zeldzame kerk, omdat er in Friesland weinig kerken in neorenaissance stijl gebouwd zijn. Deze jonge kerk werd pas gebouwd in 1864, op de plek waar daarvoor een andere kerk had gestaan.

  Zurich
 • Kerk Elahuizen

  Kerk Elahuizen Kerk Elahuizen

  De in Waterstaatstijl gebouwde kerk van Elahuizen werd in 1864 ingewijd.

  Elahuizen
 • Hervormde Kerk Ferwoude

  Hervormde Kerk Ferwoude Kerk vanuit de lucht

  De bijzondere kleuren vallen je als eerste op aan de Hervormde Kerk van Ferwoude. Ze trekken je aandacht naar deze plek, waar al in de 13e eeuw een kerk stond.

  Ferwoude
 • ‘t Anker (voormalige Gereformeerde Kerk) Oosthem

  ‘t Anker (voormalige Gereformeerde Kerk) Oosthem ‘t Anker Oosthem vanuit de lucht

  Hemelsbreed honderd meter van de Johanneskerk vind je in Oosthem nog een godshuis: de Gereformeerde Kerk (tegenwoordig ‘t Anker) uit 1897. Zo fors als de eerste uitviel, zo klein en bescheiden is deze kerk.

  Oosthem
 • Kerk Langweer

  Kerk Langweer

  De eerste kerk in Langweer is gebouwd in het begin van de 13e eeuw, deze werd in 1517 door brand verwoest. Daarna hebben er nog diverse kerkgebouwen op de plek gestaan, voordat de huidige kerk met toren in 1777 hier werd gebouwd. 

  Langweer
 • Laurenskerk

  Laurenskerk

  De Laurenskerk in Echten heeft een rijke historie en valt op doordat deze iets geïsoleerd in het landschap staat.

  Echten
 • Sint Gertrudiskerk

  Sint Gertrudiskerk St. Gertrudiskerk vanuit de lucht

  De Sint Gertrudiskerk in Workum is een bijzonder monument van laat-gotische kerkenbouw. De kruisvormige opzet en de uitvoering als driebeukige hallenkerk zijn vrij uniek voor Fryslân. Ruimtewerking en lichtinval in het interieur zijn een belevenis.

  Workum
 • Nicolaaskerk Nijland

  Nicolaaskerk Nijland kerk Nijland winter

  De Nicolaaskerk is bijzonder mooi gelegen op een ovaal omgracht kerkhof, in het oude deel van het dorp Nijland. Pelgrims kunnen hier voor een klein bedrag logeren.

  Nijland

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.