Klokkenstoelen in Zuidwest Friesland
-
kloklieden
In Zuidwest Friesland vind je veel klokkenstoelen. Ze zijn gebouwd omdat dorpen zich wel een eenvoudig kerkgebouwtje konden veroorloven, maar geen toren waarin de luidklok zou moeten hangen om te kunnen 'kloklieden' oftewel klokluiden. Een klokkenstoel is vaak een stellage van dikke houten of ijzeren balken, waarin een of meerdere klokken zijn opgehangen. De klokkenstoelen zijn toonaangevend voor het Zuidwest Friese landschap. Ontdek hier de mooie klokkenstoelen die in Waterland van Friesland staan.
1 t/m 24 van 26 resultaten
-
Klokkenstoel Loënga
Klokkenstoel LoëngaDe klokkenstoel van Loënga is een hoge klokkenstoel met een zadeldak. Met uitzondering van zondag wordt de klok dagelijks tweemaal geluid, om 12.00 uur en om 16.00 uur.
Loënga -
Klokkenstoel Hartwerd
Klokkenstoel HartwerdIn de middeleeuwen heeft op de plek van de klokkenstoel een Romano-gotische kerk in Hartwerd gestaan. Het was vrij opmerkelijk dat het kleine terpdorp Hartwerd een eigen parochiekerk had.
Hartwerd -
Klokkenstoel Ruigahuizen
Klokkenstoel RuigahuizenVroeger stond bij de klokkenstoel in Ruigahuizen ook een kerk. De oude klokkenstoel werd in 1920 afgebroken en in 1956 vervangen door een nieuw exemplaar. In de nieuw gebouwde klokkenstoel met helmdak werd de oude klok gehangen.
Ruigahuizen -
Klokkenstoel Follega
Klokkenstoel FollegaDe klokkenstoel met helmdak staat op een klein rond kerkhof. In de klokkenstoel hangt een klok van P. van den Ghein uit 1596 met een diameter van 78 cm.
Follega -
Klokkenstoel Ypecolsga
Klokkenstoel YpecolsgaYpecolsga is een buurtschap bij Woudsend. De dubbele klokkenstoel in Ypecolsga werd in 1956 geheel vervangen. Onder het merkwaardige helmdak hangen 2 klokken uit 1664.
Ypecolsga -
Kerk en Klokkenstoel Goïngarijp
Kerk en Klokkenstoel GoïngarijpDe kerk met losstaande klokkenstoel van Goïngarijp is ook weer een pareltje in het Friese landschap. De gebrandschilderde ramen uit 1770 zijn een mooie bezienswaardigheid voor toeristen.
Goingaryp -
Klokkenstoel Hennaard
Klokkenstoel HennaardHet kerkhof op de terp van Hennaard is omringd door iepen en een iepenhaag. Naast nieuwere grafstenen zijn hier ook zerken uit de 17de en 18de eeuw te vinden. In het midden staat een vierkant klokhuis.
Hennaard -
Klokkenstoel Doniaga
Klokkenstoel DoniagaOp het verhoogde kerkhof, omzoomd met een bomen, staat de klokkenstoel van Doniaga. In de klokkenstoel hangt een door Aernt Butendiic gegoten luidklok uit 1460.
Doniaga -
Klokkenstoel Ouwster Nijega
Klokkenstoel Ouwster NijegaDe houten klokkenstoel met helmdak in Ouwster-Nijega, die er in elk geval in 1735 al stond, draagt een klok uit 1340.
Ouwster Nijega -
Klokkenstoel Oldeouwer
Klokkenstoel OldeouwerDe klokkenstoel Oldeouwer is oorspronkelijk gebouwd tussen 1650-1700.
Oldeouwer -
Klokkenstoel Mirns
Klokkenstoel MirnsOp de begraafplaats in Mirns staat een klokkenstoel met schilddak. In 1943 ging de oude klokkenstoel verloren door een neerstortende Amerikaanse bommenwerper. De vliegtuigbemanning kwam hierbij om het leven. In 1953 werd een nieuwe klokkenstoel gebouwd.
Mirns -
Klokkenstoel Skarl
Klokkenstoel SkarlOp een verhoogd rond kerkhof (natuurlijke terp) staat een houten klokkenstoel uit 1898 met metalen helmdak en één klok. Een eerdere versie van deze klokkenstoel was mogelijk uitgevoerd met een zadeldak.
Hemelum -
Klokkenstoel Goïngarijp
Klokkenstoel GoïngarijpBij de kerk van Goïngarijp uit 1770 staat ook een klokkenstoel in diezelfde tijd gebouwd of vernieuwd met een klok van G. van Wou uit 1527 met een diameter van 126 cm. De kerk heeft onder andere zes gebrandschilderde glazen door Ype Staak.
Goïngarijp -
Klokkenstoel Indijk
Klokkenstoel IndijkIndijk is een buurtschap bij Woudsend. Indijk kende een aan Sint Nicolaas gewijde kerk. Omstreeks 1720 was daarvan nog slechts de ruïne met klokkenstoel over.
Indijk -
Klokkenstoel Idzega
Klokkenstoel IdzegaHet dorp Idzega heeft een eigen klokkenstoel van azobéhout met een zadeldak. Het is gebouwd ter vervanging van de afgebroken kerk.
Idzega -
Klokkenstoel Snikzwaag
Klokkenstoel SnikzwaagOp de begraafplaats van Snikzwaag staat een houten klokkenstoel met helmdak en een klok van L. Haverkamp uit 1787. De kerk van het dorp werd in de 19e eeuw afgebroken. De eerste vermelding van de klokkenstoel is van 1896.
Snikzwaag -
Klokkenstoel Greonterp
Klokkenstoel GreonterpDe klokkentoren van Greonterp is in 1822 gebouwd en bestaat uit een vierkanten stenen onderbouw met daarop een piramidevormige houten bovenbouw met klankborden en daarop een spitsje. Vergelijkbare klokhuizen staan in Hinnaard en Hartwerd.
Greonterp -
Klokkenstoel Akmarijp
Klokkenstoel AkmarijpDe houten klokkenstoel in Akmarijp staat op een door bomen omringd kerkhof. In Akmarijp is de kerk in 1722 gesloopt. In 1844 is de resterende toren gesloopt en vervangen door een klokkenstoel.
Akmarijp -
Klokkenstoel Dijken
Klokkenstoel DijkenOp een door een gracht omringd kerkhof staat de klokkenstoel van Dijken. Via een dam met een houten hek met klauwstukken bereik je de houten klokkenstoel met helmdak.
Dijken -
Klokkenstoel Broek
Klokkenstoel BroekOp een enigzins verhoogd kerkhof aan de vaart in Broek staat een witgeschilderde klokkenstoel met een helmdak. De luidklok is in 1600 door Hendrik Wegewaert gegoten.
Broek -
Klokkenstoel Rottum
Klokkenstoel RottumRottum heeft een betonnen klokkenstoel met zadeldak. Het dorp heeft een tijdlang een eigen kerk gehad maar in 1791 werd deze kerk afgebroken nadat deze er jaren vervallen bij stond.
Rottum -
Klokkenstoel Legemeer
Klokkenstoel LegemeerDe klokkenstoel van Legemeer staat op een door een gracht omringd kerkhof. De klokkenstoel uit 1720 is door een herfststorm in 1972 verwoest, en daarna in dezelfde stijl herbouwd.
Legemeer -
Klokkenstoel Bantega
Klokkenstoel BantegaKlokkenstoel dateert van 1923 en werd in 1973 gerestaureerd. De huidige luidklok vervangt de in 1943 door de Duitsers gevorderde klok die uit 1933 dateerde en door Petit en Fritsen werd gegoten.
Bantega -
Klokkenstoel Eesterga en kerkhof met praalgraf
Klokkenstoel Eesterga en kerkhof met praalgrafJe fietst er zomaar aan voorbij, vooral door de hoge bomen er omheen. Maar afstappen is de moeite waard, dit rijksmonument bestaande uit klokkenstoel, begraafplaats met praalgraf.
Eesterga
- Huidige pagina1
- Ga naar pagina2
- Ga naar de volgende pagina