Klokkenstoel Legemeer
Legemeer
De klokkenstoel van Legemeer staat op een door een gracht omringd kerkhof. De klokkenstoel uit 1720 is door een herfststorm in 1972 verwoest, en daarna in dezelfde stijl herbouwd.
De houten klokkenstoel van Legemeer staat op een door een gracht omringd kerkhof. De klokkenstoel uit 1720 is door een herfststorm in 1972 verwoest, en daarna in dezelfde stijl herbouwd. Tekst op klok is: "Gegoten door Jacobus van Bergen te Midwolda anno 1722 werd mijn voorganger door Jan Crans te Enkhuizen gegoten anno 1943 door de Duitsche bezetter geroofd / anno 1948 gaf de milddadigheid van jkvr. A.A. van Eijsinga mij aan Legemeer".
De klokkenstoel als losstaande stellage is een typisch Fries bouwwerk om de doden te beluiden. Klokkenstoelen werden waarschijnlijk gebouwd in gebieden die te arm waren of de gemeenschap te klein om een kerk te bouwen. Of er werd een kerk gebouwd zonder toren. En soms was de kerk/kerktoren vervallen tot ruïne en werd er een losse klokkenstoel gebouwd.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Klokkenstoel Legemeer
Legemeersterweg 68527 DS Legemeer Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
‘t Anker (voormalige Gereformeerde Kerk) Oosthem
‘t Anker (voormalige Gereformeerde Kerk) OosthemHemelsbreed honderd meter van de Johanneskerk vind je in Oosthem nog een godshuis: de Gereformeerde Kerk (tegenwoordig ‘t Anker) uit 1897. Zo fors als de eerste uitviel, zo klein en bescheiden is deze kerk.
Oosthem -
11fountains Sloten
11fountains SlotenKievit’ toont een meisje dat op de schouders van een man staat. Ze houdt een vogel in haar hand. Onder de voeten van de man vormt een slordige stapel emmers, jerrycans en teilen de basis van de fontein.
Sloten -
Klokkenstoel Goïngarijp
Klokkenstoel GoïngarijpBij de kerk van Goïngarijp uit 1770 staat ook een klokkenstoel in diezelfde tijd gebouwd of vernieuwd met een klok van G. van Wou uit 1527 met een diameter van 126 cm. De kerk heeft onder andere zes gebrandschilderde glazen door Ype Staak.
Goïngarijp -
Luchtwachttoren Oudemirdum
Luchtwachttoren OudemirdumBij Oudemirdum aan het Huningspaed bij het Jolderenbos staat deze luchtwachttoren die herinnert aan de Koude Oorlog periode. Deze luchtwachttorens waren overal in Nederland geïnstalleerd om vijandelijke vliegtuigen op te merken.
Oudemirdum -
Klokkenstoel Ouwster Nijega
Klokkenstoel Ouwster NijegaDe houten klokkenstoel met helmdak in Ouwster-Nijega, die er in elk geval in 1735 al stond, draagt een klok uit 1340.
Ouwster Nijega -
Klokkenstoel Snikzwaag
Klokkenstoel SnikzwaagOp de begraafplaats van Snikzwaag staat een houten klokkenstoel met helmdak en een klok van L. Haverkamp uit 1787. De kerk van het dorp werd in de 19e eeuw afgebroken. De eerste vermelding van de klokkenstoel is van 1896.
Snikzwaag -
Grote Kerk Allingawier
Grote Kerk AllingawierOp de terp in de dorpskern van Allingawier stond al voor het jaar 1000 een kapel en later een tufstenen kerk. In 1634 verrees er een bakstenen zaalkerk met zadeldaktoren. Rond 1785 is hij tot het huidige formaat ingekort en voorzien van een nieuw koor.
Allingawier -
Klokkenstoel Bantega
Klokkenstoel BantegaKlokkenstoel dateert van 1923 en werd in 1973 gerestaureerd. De huidige luidklok vervangt de in 1943 door de Duitsers gevorderde klok die uit 1933 dateerde en door Petit en Fritsen werd gegoten.
Bantega -
Houtzaagmolen De Rat
Houtzaagmolen De RatAan de boorden van de Geeuw, de eeuwenoude vaarverbinding tussen IJlst en Sneek, staat de unieke houtzaagmolen "de Rat" die nog volop in productie is.
IJlst