Ga naar inhoud
MAP

Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân

We zijn 'grutsk', oftewel trots, dat Waterland van Friesland onderdeel is van een Nationaal Landschap: één van de twintig Nationale Landschappen die ons land kent. In 2006 is het gebied door het Rijk aangewezen als Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Waarom? Hier vind je een unieke combinatie van natuurlijke elementen en landschapskenmerken vanuit de cultuurhistorie. Wandelen over een oude zeedijk, fietsen over zachte glooiingen, (kano)varen door de bossen, genieten van weidse uitzichten, Friese meren en een uitgestrekte IJsselmeerkust. Het kan hier allemaal in Zuidwest Friesland.

bezoekerscentrum

Mar en Klif in Oudemirdum is het hét startpunt voor een bezoek aan het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Benieuwd naar het ontstaan van Gaasterland in de ijstijd? Welke planten, dieren en weidevogels er in het Nationaal Landschap leven? Of restanten van verdronken dorpen bekijken? Een bezoek is leuk voor jong en oud. De jongsten glijden zo via een ijsglijbaan de expositie binnen!

Bezoek Mar en Klif

boek een privé gids

Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân heeft meer dan 150 ambassadeurs. Zij wonen verspreid over het gebied en hebben allemaal een speciale cursus gevolgd bij bezoekerscentrum Mar en Klif. Een select gezelschap zet zich in als ‘gids’. Deze ambassadeurs brengen hun enthousiasme voor het landschap graag op je over, ieder vanuit hun eigen interesse en met een eigen activiteit. Boek gratis (!) een activiteit en maak zo op persoonlijke wijze kennis met het Nationaal Landschap.

Boek een ambassadeur

Fietsroutes door het Nationaal Landschap

Vier verschillende landschappen in het Nationaal Landschap

In Waterland van Friesland kun je op een dag vier totaal verschillende landschappen doorkruisen. Allemaal uniek en met een eigen verhaal. Soms is de historie heel makkelijk te herkennen; aan de IJsselmeerkust vind je bijvoorbeeld nog zoutwaterschelpjes die herinneren aan de vroegere Zuiderzee. Maar meestal vertelt het landschap heel subtiel haar verhaal. Het leuke is, wanneer je het weet en je er op gaat letten... ontdek je telkens meer!

Meer tips en inspiratie voor je bezoek aan het Nationiaal Landschap? Ontdek het hier:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.