Ga naar inhoud
MAP

5 mooie wandelroutes in Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

We hebben onze vijf favoriete wandelroutes in Friesland voor je op een rijtje gezet. Want wandelen in Zuidwest Friesland doe je hier op je gemak. We noemen het ook wel 'kuierje', wandelen op z'n Fries. VVV Waterland van Friesland heeft de mooiste wandelroutes in Zuidwest Friesland voor je verzameld. Met deze routes en 1.035 kilometer aan wandelnetwerk ben jij voorlopig nog niet uitgewandeld!

1/ St. Odulphuspad

Stilstaan bij wat écht belangrijk is in het leven? Daarvoor hoef je niet te voet naar Santiago de Compostella. Doe eens de pelgrimsroute Sint Odulphus. Deze is 260 kilometer lang en leidt je door het wonder van de natuur van het Nationaal Landschap in Waterland van Friesland. Ook prima te wandelen in delen van ongeveer 20 kilometer. Elk traject heeft een eigen thema. Neem bijvoorbeeld traject 2 genaamd ‘Lux Aeterna’, Latijn voor ‘Eeuwig Licht’. Een eervolle naam vanwege de prachtige lichtval over het water van de Oudegaaster Brekken bij Oudega (SWF).

Bestel het boekje van Odulphus

2/ Lycklamabos Gaasterland

Gaasterland hoort bij Friesland, maar het wekt niet direct die indruk. Hier geen weidse vlaktes, maar een glooiend landschap met bossen en hier en daar een houtwal. Het door landijs opgestuwde keileem vormde in de voorlaatste ijstijd dit heuvelachtige gebied. Het Lycklamabos is van oorsprong een eikenhakhoutplantage. Met de omliggende bossen en de glooiende weilanden leent dit afwisselende landschap zich prima voor een flinke wandeltocht.  

Route door het Lycklamabos
Lycklamabos gaasterland
grote eiken en een wit hekje

3/ Pingjumer Gulden Halsband

De Pingjumer Gulden Halsband is een 1.000 jaar oude ringdijk met een intrigerende naam. De dijk beschermde het dorp Pingjum tegen het water van de Marne: een zeearm van de Waddenzee. Door de aanleg van betere zeedijken en uiteindelijk ook de Afsluitdijk, verloren binnendijken zoals de Pingjumer Gulden Halsband hun waterkerende functie. De dijk werd zelfs deels afgegraven. Gelukkig is wat er is overgebleven - inclusief de polders en weilanden rond dit eeuwenoude dijkje - beschermd tot gemeentelijk monument waarover je kunt wandelen.

Wandel over dit monument
Wandelaars in Zuidwest Friesland op de pingjumer gulden halsband

4/ Elfstegentocht Woudsend

Ga je mee op Elfstegentocht? Zwerf met behulp van de route door de gezellige steegjes, bewonder de mooie huizen en Woudsend eens door andere ogen. Elke steeg heeft haar eigen verhaal. Bijvoorbeeld die van steeg Kollegat. Welke namen lees jij op de muur in deze steeg? Hier hebben de afgelopen tientallen jaren verliefde en verloofde stelletjes hun relatie toevertrouwd aan de eeuwigheid. De muur is nog steeds populair bij de jongeren van Woudsend die er, tot hun schrik of plezier, soms de namen van hun ouders ontwaren. Volg en lees de route op www.elfstegentochtwoudsend.nl, waarbij je direct ziet waar je bent met de GPS op je smartphone.

Doe de Elfstegentocht

5/ Uitwaaien langs de IJsselmeerkust

Waai uit langs de voormalige Zuiderzee en wandel grotendeels over deze oude zeedijk en delen van het Zuiderzeepad. Geniet van het uitzicht over het IJsselmeer en het Friese land aan de andere kant. Onderweg moet je regelmatig een hek door en passeer je schapen. Neem in Stavoren, Molkwerum, Hindeloopen en Workum even de tijd om deze plaatsen te ontdekken.  Je kunt terugwandelen, maar ook het treinstation opzoeken en vanuit Stavoren teruggaan met de Arriva trein.

Wandel langs de IJsselmeerkust

Meer blogs en artikelen lezen over Waterland van Friesland? Bekijk hier ons overzicht.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.