Ga naar inhoud
MAP

Witmarsum

Ontdek Witmarsum en de omgeving Witmarsum

Witmarsum is een knus dorp ten noordwesten van Elfstedenstad Bolsward. Door de centrale ligging kan je vanuit Witmarsum veel van Zuidwest Friesland, ook wel Waterland van Friesland genoemd, zien. Vanuit Witmarsum starten er diverse fiets- en wandeltochten. Het dorp heeft een mooie oude dorpskern met diverse winkeltjes voor de eerste levensbehoefte zoals een bakker en een supermarkt. Ook vind je er prachtige molens, bij Mevrouw de Molenaar wordt er nog wekelijks graan gemalen waar de lekkerste broden van worden gemaakt. Ten Zuidwesten van Witmarsum vind je de dorpen Arum, Kimswerd en Pingjum. Stuk voor stuk gemoedelijke dorpen omringd door prachtige natuur. Wanneer kom jij Witmarsum ontdekken?

Boek een overnachting in de omgeving van Witmarsum

Reisgezelschap

Wat je écht niet mag missen in Witmarsum

Pingjumer Gulden Halsband

De Pingjumer Gulden Halsband is een binnendijk die vroeger de bewoners van Pingjum beschermde tegen het water van de Marne. De Marne was een zeearm van de Waddenzee. Door deze binnendijk is Pingjum altijd beschermd gebleven tegen hoog water. Later, na de bouw van zeedijken en de Afsluitdijk, werd de Pingjumer Gulden Halsband overbodig. Een deel van de originele dijk is afgebroken, maar er is ook een stuk overgebleven. Dit is tegenwoordig een gemeentelijk monument waar je prachtig kunt wandelen.

Ontdek meer over de Pingjumer Gulden Halsband
een groep meiden die aan het paardrijden is in Pingjum.

Kuiertocht Witmarsum

Deze korte wandeltocht van 5 kilometer start in het centrum van Witmarsum en leidt je het dorp uit richting het Flietsterbos en zo de landerijen in. Onderweg kom je langs de molen van Mevrouw de Molenaar en het Menno Simons monument. Menno Simons is bekend als kerkhervormer en vertegenwoordiger van de doopsgezinde geloofsrichting. De route eindigt weer middenin Witmarsum. Een prachtige route om het dorp Witmarsum mee te verkennen.

Bekijk de route
Molen - Mevrouw de Molenaar

Waddenzee

Op een kleine 7 kilometer van Witmarsum ligt de Waddenzee, het grootste UNESCO Werelderfgoed van Nederland. Tijdens vloed klotst het water tegen de zeedijk en tijdens eb voeden de vogels zich met al het lekkers wat voor hun achter blijft. Een stukje verder ligt de Afsluitdijk, die de Waddenzee en het IJsselmeer van elkaar scheidt. Aan het begin van de Afsluitdijk vind je het Afsluitdijk Wadden Center waar je alles leert over de Waddenzee, Afsluitdijk en het IJsselmeer.

Meer informatie over de Afsluitdijk

VVV Witmarsum

De VVV in Witmarsum vind je bij Landal Elfstedenhart. Je wordt hier altijd persoonlijk te woord gestaan door een 'local'. Dus vraag ze het hemd van het lijf over alles wat je wilt weten over belevenissen in Zuidwest Friesland. Haal ook gelijk het gratis inspiratiemagazine op en de krant vol met evenementen en verhalen!

Bezoek de VVV
Landal Elfstedenhart

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.