Ga naar inhoud
MAP

Kerstvakantie: tips voor eropuit in Waterland van Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

De feestdagen staan voor de deur en dat betekent gezelligheid, warmte en... tijd voor avonturen! De kerstvakantie is hét moment om eropuit te trekken en te genieten van alles wat deze knusse tijd te bieden heeft. Of je nu op zoek bent naar gezellige kerstmarkten, winterse wandelingen in de natuur of culturele uitstapjes, deze vakantieperiode barst van de mogelijkheden. In Waterland van Friesland worden in de kerstvakantie vele activiteiten georganiseerd. In deze blog ontdek je de leukste tips om het maximale uit je kerstvakantie te halen en onvergetelijke herinneringen te creëren. Ga eropuit, of zoals we in Friesland zeggen: 'deropút', en kom gezellig langs!

Tips om wat te doen in de kerstvakantie

Salto's Wintercircus

Van zaterdag 23 tot en met vrijdag 29 december wordt Sneek ondergedompeld in een sprankelend wintercircus. Na elf succesvolle edities van Kerstcircus Sander & Friends presenteert Sander Balk dit jaar ‘Salto’s Wintercircus’. Deze fonkelnieuwe circusshow belooft een feest vol spektakel, luchtacrobatiek, humor en vertederende hondjes. Clown Sander leidt het geheel, terwijl buikspreekvogel Charlie zorgt voor bulderende grappen.

De splinternieuwe, ruimere circustent verwelkomt het publiek op comfortabele kuipstoelen, en voor wie extra wil genieten, zijn er luxueuze, gestoffeerde stoelen in de loge vooraan. De tent is aangenaam verwarmd en biedt een gezellige setting met winterse decoraties en lichtjes. Jong en oud kunnen samen genieten van nieuwe circusacts uit diverse delen van Europa. Mis deze betoverende ervaring niet en breng een bezoek aan Salto's Wintercircus in Sneek.

Bestel hier jouw kaarten
Kerstcircus Salto

WinterDroom

Betreed een betoverende WinterDroom tussen 8 en 31 december 2023 in de Orchideeën Hoeve (nu Pantropica). Laat je leiden door ontelbare lichtjes die je langs alle hoogtepunten van het park voeren. Ontdek overdag een wonderlijke wereld van schitterend verlichte Orchideeën Hoeve en laat jouw mooiste winterdromen tot leven komen. Samen met je familie geniet je van heerlijk eten en drinken, shop je op de Winterfair voor prachtige decembercadeaus (8 tot 23 december) en sluit je jouw kerstbezoek af met een betoverend kaarsjesavontuur.

Net zoals altijd, vormen de vijftien kaarsjesavonden het hoogtepunt van de betoverende WinterDroom. Op 8, 9 en 10 december, 12, 13, 14, 15, 16 en 17 december, 22 en 23 december en op 27, 28, 29 en 30 december verschijnen om 16.30 uur de kerstelfjes. Ze laten duizenden kaarsjes en lampjes oplichten door het hele park. Tijdens deze avonden blijft het park geopend tot 21.30 uur, zodat je de magie van WinterDroom extra lang kunt ervaren. WinterDroom is een magische sprookjeswereld die je simpelweg niet mag missen.

Reserveer je tickets voor WinterDroom
Een kerstelf steekt de kaarsjes aan tijdens WinterDroom in de Orchideeën Hoeve.

Winterfair Winterdroom

Van 8 tot en met 23 december 2023 beland je tijdens jouw magische wandeling door het park in het kloppende hart van ‘WinterDroom': de Winterfair. Struin langs de dertig kraampjes op zoek naar originele cadeaus en proef de gezellige, knusse en warme kerstsfeer. Na je tas gevuld te hebben met mooie sieraden, lokale lekkernijen en handgemaakte producten kun je jouw route door het park vervolgen of even lekker bijkomen in de 'Zwevende' Bloementuin met een warme chocomel of een heerlijke snack.

Bezoek de winterfair WinterDroom
Bezoekers in de Orchideeën Hoeve die verlicht is met allemaal lampjes

Krystkuier Sint Nicolaasga

Op Tweede Kerstdag wordt de jaarlijkse ‘Krystkuier’ georganiseerd in de mooie bosrijke omgeving van Sint-Nicolaasga. Onderweg zijn er leuke optredens en activiteiten, zoals muziek, toneel en warme versnaperingen. Het is elk jaar weer een verrassing wat je tegenkomt. Na de Krystkuier is er voldoende gelegenheid om nog even na te genieten. De kuier is inmiddels een begrip en is dé perfecte gelegenheid om even een frisse neus te halen in tijden van gezelligheid en kerstdiners.

Meer over de Krystkuier Sint Nicolaasga
Mensen wandelen de Krystkuier door het bos van Sint Nicolaasga.

Winterwandeling Stavoren

Op 28 december 2023 is het zover: de tiende Winterwandeltocht georganiseerd door IJsclub Eensgezindheid in Stavoren. Tijdens de avondwandeling onder de sterrenhemel ervaar je de gezelligheid van de sfeervol verlichte boerderijen langs de Noardermar. De tochten van 11 en 16 kilometer starten tussen 17.00 en 18.00 uur 's vanuit de IJsselmeerzaal (1e verdieping) van MFC De Kaap, met inschrijving een half uur eerder. Voor de 5 kilometer starten de wandelaars tussen 17.30 en 18.00 uur. De deelnamekosten kunnen (bij voorkeur contant) aan de start in De Kaap worden voldaan. Onderweg zijn hapjes en drankjes beschikbaar, en na de tocht ontvang je een leuke herinnering in De Kaap.

Lees meer over de winterwandeling in Stavoren
Verlicht kerstbomen en skûtsje in het donker in Stavoren.

Nieuwjaarsduik

In het waterrijke landschap van Waterland van Friesland luiden vele enthousiastelingen het nieuwe jaar in met een verfrissende duik. Een spetterende start van het nieuwe jaar waar dappere mensen zich verzamelen aan de waterkant om gezamenlijk een duik te nemen in de wateren van onze prachtige regio. Deelnemers omarmen de traditie en beleven een onvergetelijk moment samen, waarmee ze het nieuwe jaar symbolisch verwelkomen. Een ervaring die verfrist en een glimlach op ieders gezicht tovert.

Vind alle locaties waar een nieuwjaarsduik plaatsvindt
een groep vrouwen loopt naast elkaar het water in

Salt Nieuwjaars Rally

Wegens groot succes organiseren we weer de salt rally in de kerstvakantie!  Van 2 t/m 7 januari is het zo ver! Een uitje voor het hele gezin of een dagje strijden met je vrienden!  Je gaat namelijk een speurtocht doen met de auto door het prachtige Friesland. Samen met de autospeurtocht specialist hebben we een kids speurtocht en een speurtocht voor volwassenen uitgezet. Vol vragen en opdrachten die leuk zijn voor jong en oud.

Meer informatie over de Salt Rally
Paviljoen Salt

Familievoorstelling Pietje Bell

Op donderdag 4 januari schittert de familievoorstelling Pietje Bell in Theater Sneek. Pietje, met haar hart van goud, zorgt voor chaos in de stad met haar vrolijke avonturen. Als een rijke zakenman een arme wijk wil slopen, komen Pietje en haar vrienden in actie met de Bende van de Zwarte Hand. Samen organiseren ze een circusvoorstelling om geld in te zamelen, maar ontdekken iets bijzonders. De zakenman probeert hen te stoppen, maar Pietje en haar bende laten zich niet afschrikken! Een musical vol vriendschap, avontuur en het volgen van je hart. Na de show kun je Pietje en haar vrienden ontmoeten tijdens een meet & greet. Een onvergetelijke ervaring vol humor, nostalgie en geweldige liedjes!

Meer over Pietje Bell in Theater Sneek
Pietje Bell en de Bende van de Zwarte Hand.

Organiseer je zelf een evenement? Meld hier je evenement gratis aan voor in de Uitagenda.

Regelmatig de uitagenda in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.