Ga naar inhoud
MAP

Kerstvakantie: tips voor eropuit in Waterland van Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Ho ho ho! Het is bijna kerstvakantie! Beleef bijvoorbeeld de winter in Bolsward of ga naar het Winterevent in Joure. Of bezoek één van de vele musea die open zijn. We zetten graag meerdere leuke activiteiten uit de Uitagenda voor je op een rij.

WinterDroom

Eerlijk is eerlijk: Luttelgeest ligt niet in Zuidwest Friesland, maar voor het beleven van de ultieme WinterDroom mag je best even de provincie uit. De Orchideeën Hoeve ligt tenslotte nog geen vijftien minuten rijden van Lemmer. Heel wat inwoners en toeristen van Waterland van Friesland pakken de Orchideeën Hoeve dan ook graag mee. Zeker in de winter, want dan vindt van 1 tot en met 31 december het magische decemberspektakel plaats. Daarmee stap je overdag in een magisch verlichte winterwereld vol bijzondere bloemen, planten en dieren. Je geniet van lekker eten en drinken, je shopt de mooiste decembercadeaus en je sluit het kerstuitje natuurlijk af met een van de traditionele kaarsjesavonden. Daarbij steken kerstelfjes duizenden kaarsjes en lampjes aan.

Beleef de WinterDroom

Winter in Bolsward

Elfstedenstad Bolsward staat in december bol van de winterse activiteiten. Na de gezellige kerstmarkt, Kerstbingo en kerstpuzzeltocht staat er zaterdag 24 december nog één kerstactiviteit op het programma. Want dan kun je in het gezellige centrum de Kerstman met cadeautjes tegen het lijf lopen. Of ga naar het Marktplein waar vanaf 13.30 GoochelaarRids te vinden is. Van ballonnen goochelt hij de mooiste creaties.

Bekijk alle activiteiten

winterevent Joure

Ook in Joure is de 'krysttiid, oftewel de tijd rondom Kerst, aangebroken. Daarom verandert de winkelstraat van Joure in december in een grote lichtshow. Met acht meter hoge (energiezuinige) LED verlichte kerstbomen worden in december dagelijks en doorlopend lichtshows gegeven. Vijftig door LED verlichte kerstbomen geven een onvergetelijke sfeer tijdens het kerstshoppen. Op vrijdag 23 december is er muziek in de Midstraat en koopavond tot 22.00 uur. Van dinsdag 27 t/m 29 december kun je koopjes scoren in Joure, dan zijn de Boxing Days Joure.

Bezoek het Joure Winterevent

Winterwandeltocht

Tijdens de decembermaand eten we allemaal wat meer. Daarom is het misschien wel extra belangrijk om deze maand ook goed in beweging te blijven. Dat kan met deze winterwandeltocht op woensdagavond 28 december in Stavoren. Je kunt tussen 17.00 en 18.00 uur starten vanuit MFC De Kaap aan de Voorstraat 80. Een half uur van tevoren kun je je inschrijven voor een wandeling van 5, 11 of 16 kilometer. Je geniet tijdens deze ‘kuier’ van onder meer de sterrenhemel en de sfeervol verlichte boerderijen. Onderweg word je ook nog muzikaal verrast.

Lees meer

LEGO-tweedaagse in Sneek

Houd je van LEGO? Dan zit je op donderdag 29 en vrijdag 30 december goed in Sneek. Daar vindt in de Martinikerk het tweedaagse LEGO-evenement MARTINI BRICKS plaats. In de Martinikerk vind je diverse bouwwerken, diorama’s en rijdende treinen. Allemaal gemaakt van de bekende steentjes. Ook is er een LEGO-markt. Hier vind je tweedehandspakketten, bouwdozen, onderdelen en nog veel meer. Je kunt als LEGO-fan dus echt je hart ophalen.

Bekijk Martini Bricks

kringloop kerst fries scheepvaart museum

Dat je niet ieder jaar nieuwe spullen hoeft te kopen voor Kerst, laten ze in het Fries Scheepvaart Museum zien tijdens de 'kringloop kerst'. Het is al bijna traditie dat de oudheidkamers in deze tijd van het jaar prachtig versierd worden met kerstdecoratie. Dit jaar hebben de vrijwilligers echt àlles hergebruikt. En ze laten zien hoe je ook met alledaagse spullen die je niet zo snel met kerst associeert, iets heel feestelijks kunt maken. De afval-kerstboom in de etalage bijvoorbeeld. En een mooie vintage ladder als alternatief voor een kerstboom. Bezoek naast 'kringloop kerst' de familietentoonstelling Expeditie Sterke Yerke over plastic soup.

Bezoek het Fries Scheepvaart Museum

musea open

Ben jij een museumliefhebber? Dan zit je in Zuidwest Friesland he-le-maal goed! We hebben er namelijk heel veel, zeker in de kerstvakantie. Er zit altijd wel een museum bij die past bij je interesses en kunt gaan ûntdekke (ontdekken). Je kunt onder meer de geschiedenis van de Elfstedentocht en van Douwe Egberts bekijken. Houd je meer van schilderijen? Dan zit je goed in Workum bij Jopie Huisman. Scheepvaartliefhebber? Nieuwsgierig naar Dutch Delta design? Wil je alles weten van houtbewerking? Met deze musea in Waterland van Friesland die open zijn in de winter kom je simpelweg tijd tekort.

Bekijk museumtips

Lees hier meer tips voor je bezoek in Waterland van Friesland.

Organiseer je zelf een evenement? Meld hier je evenement gratis aan voor in de Uitagenda.

Regelmatig de uitagenda in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.