Ga naar inhoud
MAP

Herfstvakantie: tips voor eropuit in Waterland van Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

De herfstvakantie is een prachtige tijd van het jaar waarin de natuur zich langzaam voorbereidt op de koude wintermaanden. Tijdens de herfstvakantie heb je de gelegenheid om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en te genieten van de prachtige veranderingen die de herfst met zich meebrengt. Bossen en parken worden magische plekken om te wandelen, met een knisperend tapijt van bladeren onder je voeten. In Waterland van Friesland worden in de herfstvakantie vele activiteiten georganiseerd. We zetten meerdere leuke activiteiten uit de Uitagenda voor je op een rij. Ga eropuit, of zoals we in Friesland zeggen: 'deropút', en kom gezellig langs!

Coole kidsnacht

Dit jaar trapt de herfstvakantie af met de Coole Kidsnacht! Op vrijdag 20 oktober openen verschillende musea in Friesland na sluitingstijd hun deuren speciaal voor kinderen. Hoe fantastisch is dat? Tussen 17.00 en 21.00 uur hebben kinderen het rijk helemaal voor zichzelf. Natuurlijk zijn ouders, grootouders en begeleiders welkom, maar de activiteiten zijn speciaal voor kinderen. Het belooft een leerzame, spannende en geweldig coole ervaring te worden.

In het Fries Scheepvaart Museum kun je meedoen aan een nachtelijk visavontuur met vreemde figuren. Hier ga je een houten vis met een lichtje eraan bouwen, net zoals de vissen in de diepzee. Deze vis mag zelfs een duik nemen in de vijver van het museum! Maar voordat je dat kunt doen, moet je eerst de vuurtorenwachter vinden, die het licht beheert. Onderweg kom je zeker nog meer mysterieuze figuren tegen. Wat is die walvisvaarder aan het doen? En waarom gedraagt die visser zich zo geheimzinnig?

Lees meer over de Coole kidsnacht
Visser in een bootje vist in het donker.

Proef de Kunst

In het weekend van 21 en 22 oktober ondergaat Terherne een kleurrijke en smaakvolle transformatie, want dan viert Proef de Kunst zijn 10e editie. Het dorp verandert in een waar kunstparadijs, met ongeveer zestig getalenteerde kunstenaars die hun werken tonen op verschillende bijzondere locaties, zowel binnen als buiten. Denk aan een oude scheepswerf, de pastorietuin of het authentieke dorpscafé. Je bent vrij om deze locaties in willekeurige volgorde te bezoeken en te genieten van kunst in al haar pracht. Terwijl je rondwandelt, kun je je smaakpapillen verwennen met culinaire hoogstandjes van de lokale horeca in Terherne en tevens genieten van muziek, theater en boeiende workshops.

Speciaal voor de opkomende jonge kunstenaars wordt er tijdens Proef de Kunst een reeks fantastisch vermakelijke workshops aangeboden! Denk aan schilderen, een creatieve kunst-speurtocht en het creëren van prachtige mozaïekkunstwerken. Het allerleukste is dat al deze creatieve activiteiten plaatsvinden in de schuur van de Kameleon, gelegen midden in het dorp.

Lees meer over Proef de Kunst

Gaasterlandse Natuurweek

Tijdens de herfstvakantie, 22 tot en met 28 oktober, staat Gaasterland traditiegetrouw in het teken van activiteiten in de natuur voor jong en oud. De aftrap vindt plaats op zondag 22 oktober met de Groene Markt, hét groene festival voor gezinnen, gehouden in het betoverende Rysterbosk in Rijs. Gedurende de hele week worden er een tal van activiteiten georganiseerd, waaronder natuurexcursies, kinderactiviteiten, een sportieve outdoordag voor de hele familie, een boeiende workshop natuurfotografie, een Nacht van de Nacht wandeling, en nog vele andere leuke activiteiten.

Meer informatie over de Gaasterlandse Natuurweek
Vrouw snuffelt in marktkraam tijdens de Gaasterlandse Natuurweek.

Strontweek 50 jaar

Al 50 jaar wordt de Strontrace, Beurtveer en Visserij georganiseerd vanuit Workum, dankzij het idee en initiatief van Reid de Jong. Dit heuglijke jubileum verdient een groots feest. Daarom staan er van vrijdag 20 tot en met zaterdag 28 oktober allerlei extra feestelijke activiteiten gepland in zowel Workum als Warmond, het keerpunt voor de schepen tijdens de Strontrace. Naast de Strontrace en Beurtveer, kun je onder andere historische schepen bewonderen in de Blazerhaven, deelnemen aan een levendige strontraceloop, genieten van een markt, meedoen aan een klompzeilwedstrijd, de jeugdschippersspelen en nog veel meer.

Meer over de Strontweek Workum
Strontrace Workum mensen trekken skutsje

Familievoorstelling circus BroSus

In de Bibliotheek Bolsward op 26 oktober en vervolgens in de Bibliotheek Joure en Bibliotheek Sneek op 28 oktober, staat er een spectaculaire familievoorstelling op het programma. Kinderen en hun ouders/begeleiders worden meegenomen in het avontuur van Bro en Sus, die het circus van hun ouders hebben geërfd. Helaas zijn de artiesten vertrokken vanwege geldproblemen. Bro en Sus nemen de uitdaging aan en besluiten om zelf alle acts op te voeren: "The show must go on!" Circus BroSus belooft een humoristische, meeslepende en interactieve belevenis met een verrassende ontknoping en een prachtige moraal.

Meer informatie over circus BroSus
Circus BroSus

Liefde voor water

Kom op zaterdag 28 oktober naar cultureel festival ‘Liefde voor het water’ in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek. Schrijvers brengen een ode aan het water, schippers leggen hun varend erfgoed aan, er is film, muziek en poëzie, goed eten en veel gezelligheid. En natuurlijk is er ook genoeg te beleven voor kinderen. Het festival kan rekenen op de medewerking van onder andere Toine Heijmans, Kirsten van Santen en de stichting Stamboek Ronde- en Platbodemjachten.

Lees meer
Vrouw in witte jurk in de branding van de zee.

Organiseer je zelf een evenement? Meld hier je evenement gratis aan voor in de Uitagenda.

Regelmatig de uitagenda in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.