Ga naar inhoud
MAP

Wandelen in Zuidwest Friesland

Van wandelen kan je in Zuidwest Friesland volop genieten, of zoals we hier in Friesland zeggen: 'kuierje'. Hoe kan het ook anders met zo'n prachtig landschap? Er ligt ruim 1.000 kilometer aan wandelpaden met een groot netwerk van wandelknooppunten. Je wandelt hier over bospaden en glooiingen in Gaasterland, door weidse landschappen en langs de Friese meren. Maak een kuiertocht door pittoreske dorpen of een stadswandeling in een van de 7 Elfsteden. Laat je al wandelend inspireren in deze unieke regio van Friesland.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Friesland

Van een boswandeling tot een stadswandeling in een van de 7 Elfsteden, van een lange afstandswandeling tot een kabouterpad met de kinderen. Je vindt hier de mooiste wandelroutes.

Meer wandelen in Friesland

Ga je mee op Elfstegentocht?

Ga je mee op Elfstegentocht?

Zwerf met behulp van de route door de gezellige steegjes, bewonder de mooie huizen en Woudsend eens door andere ogen. Elke steeg heeft haar eigen verhaal. Bijvoorbeeld dat van steeg Kollegat. Welke namen lees jij op de muur in deze steeg? Hier hebben de afgelopen tientallen jaren verliefde en verloofde stelletjes hun relatie toevertrouwd aan de eeuwigheid. De muur is nog steeds populair bij de jongeren van Woudsend die er, tot hun schrik of plezier, soms de namen van hun ouders ontwaren.

Wandelnetwerk Fryslân

In heel Friesland kun je wandelen met het wandelknooppuntnetwerk ‘Wandelnetwerk Fryslân.’ Op basis van de knooppunten wandel je heel eenvoudig de mooiste routes. Je bepaalt zelf de route en het aantal kilometers dat je wilt wandelen of kiest een van de mooie routes die wij voor je hebben samengesteld.

Lange afstandswandeling

Lange afstandswandeling Twee mannen staan bij een brug in Oudega te praten.

Maak een lange afstandswandeling en ga tegelijkertijd op pelgrimstocht in Waterland van Friesland en ontdek dromerige dorpjes met hun kerken, cafés en kop-hals-rompboerderijen. Intieme Elfstedenstadjes. Bossen, meren en gepenseelde luchten lijken zo uit een meesterwerk geplukt. Ja, het Sint Odulphuspad trekt alle registers open voor de wandelaar en rijgt ruim 260 kilometer provincie schoon aaneen.

Beleef Fryslân extra met de MeAR Fryslân app

Beleef Fryslân extra met de MeAR Fryslân app

Een historische wandel-, fiets- of vaarroute écht beleven? Met de MeAR Fryslân app ontvouwt het verhaal zich om je heen. De app combineert het echte leven met het virtuele.

Schade melden

Schade melden

Meld schade aan een route of het knooppuntnetwerk altijd. Zodat dit z.s.m. door de beheerder van het wandelknooppuntnetwerk herstelt kan worden en de volgende wandelaar ongestoord de route kan volbrengen.

LAW's in Friesland

LAW's in Friesland Wandelaar op de dijk tussen Stavoren en Hindeloopen

Friesland kent diverse lange afstandswandelingen. In Zuidwest Friesland vind je het Odulphuspad. Maar ook delen van het Elfstedenpad en het Groot Frieslandpad gaan door onze regio.

Broedseizoen?

Sommige trajecten van het wandelknooppuntnetwerk zijn in het broedseizoen (15 maart van 15 juli) afgesloten. Bekijk voordat je gaat wandelen dus of je traject door een broedgebied heen gaat. Trajecten in deze gebieden staat ook aangegeven op de wandelkaarten. Voor de overige paden geldt natuurlijk altij: blijf op de paden, houd honden aan de lijn en laat geen afval achter!

Pontjes

Pontjes

Of je nou te voet of te fiets gaat, ga in ieder geval over het water. In Zuidwest Friesland zijn diverse pontjes die je overzetten, of zoals we in het Fries zeggen: oersette. Een makkelijkere en vooral leukere manier om Waterland van Friesland te verkennen is er niet! Je betaalt voor de overtocht vaak slechts € 1,00 per persoon en je kan betalen met contant geld of via een QR-code.

Boek jouw wandelvakantie in Friesland bij de VVV

Reisgezelschap

Tips voor wandelen in Friesland? Deze blogs vind je misschien interessant:

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.