Ga naar inhoud
MAP

Wandeling met gids

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Een stadswandeling, dorpswandeling of natuurwandeling is de leukste manier om te ontdekken. Ga mee met een ervaren 'paadwizer', oftewel gids, en ontdek de geschiedenis en natuur in Waterland van Friesland.

jouster kuierke

Onder leiding van een Gildemeester kun je in Joure het prachtige ‘Jouster Kuierke’ wandelen. De route leid je langs vele prachtige oude gevels, door smalle straatjes en langs de historische panden die Joure rijk is. De Gildemeester vertelt je onderweg enthousiast vele mooie verhalen. Tijdens de rondleiding krijg je ook de gelegenheid om de historische gerechtskamer in de ‘Jouster Toer’ te bekijken! De wandeling start bij VVV Waterland van Frielsand aan de Midstraat 99 in Joure. De wandeling wordt aangeboden op dinsdag- en donderdagmiddag in de maanden juli, augustus en september.

Boek tickets voor het Jouster Kuierke
water in joure

Zomerwandeling Lemmer

Weten waarom de binnenhaven van Lemmer vroeger buitenhaven was? Of wat er bijzonder is aan de vuurtoren aan het eind van de .. uiteraard: Vuurtorenweg? Elke zaterdag in juli en augustus (behalve zaterdag 13 augustus) kun je met een gids op stap door Lemmer. Het zijn juist de bijzondere verhalen van de gids, die de wandeling met gids door Lemmer zo leuk maken. Ook wijst de gids je graag op sporen van met name de bloeiende handel- en scheepvaartperiode en de visserij, waar je anders zomaar aan voorbij zou lopen. Voor en na de wandeling heb je voldoende tijd om te genieten van terrasje, mooie winkels of misschien zelfs het strand van Lemmer.

Boek tickets voor de zomerwandeling Lemmer
Een gracht in lemmer waar allemaal boten aan de zijkant staan, ook varen er twee speedboten.

Wandeling met stadsomroeper Sloten

De stadsomroeper van Sloten neemt je elke donderdagmiddag in juli en augustus mee op stap door het kleinste Elfstedenstadje. Onderweg vertelt de stadsomroeper honderduit over de bezeienswaardigheden die je tegenkomt. Zijn verhalen zijn doorspekt met hilarische grappen en anekdotes. Bezoek daarna Museum Sloten en sluit af met een boottochtje met schipper door Sloten en richting het Slotermeer.

Ontdek Sloten met het zomerarrangement
Stadsomroeper op straat in Sloten

Stadswandeling IJlst

In de zomermaanden ontdek je tijdens een stadswandeling met een gids het historische centrum van Houtstad IJlst, met de kenmerkende overtuinen. Na de wandeling vaar je met een houten bok naar het Museum Houtstad IJlst en vervolgens naar de eeuwenoude Houtzaagmolen 'De Rat'. De stadswandeling is deze zomer tot en met halverwege september te boeken op woensdag tot en met vrijdag.

Boek tickets voor de stadswandeling IJlst
een groep wandelaars op een brug in ijlst

Stadswandeling Sneek

Samen met een 'local' ontdek je de mooiste plekjes van de stad. In anderhalf uur tijd loop je van het ontstaan van de stad naar het heden en weer terug. Een bezoek aan de Waterpoort mag natuurlijk niet ontbreken! Deze stadswandling is bedoeld voor groepjes van kleine groepen  (4 tot 10 personen) en dien je minimaal 10 dagen van de voren te boeken bij het Fries Scheepvaart Museum.

Boek hier de stadswandeling Sneek
Waterpoort Sneek

Stads- en dorpswandelingen op papier

Liever zelf op pad? Doe dan één van onze stads- of dorpswandelingen op papier. Een 16 pagina’s dikke stads of dorpswandeling neemt je mee op een uitgebreide wandeling door Bolsward, Hindeloopen, Sloten, Stavoren of Heeg. Je loopt niet alleen een prachtige route die uitgetekend staat op een gedetailleerde stadsplattegrond, maar leest onderweg ook uitleg over al het mooi wat je onderweg tegenkomt. Te koop bij onze VVV locaties of in de webshop.

Bestel een stadswandeling in de webshop

Virtual Reality

De MeAR Fryslân Route-App is jouw digitale reisleider in Friesland. In meer dan 20 fiets-, vaar- en wandelroutes komen aansprekende historische figuren tot leven met behulp van Augmented Reality en vertellen ze je alles over de historie van de plek waar je dan bent. Zo stapt Gysbert Japicx, uit Bolsward van zijn sokkel om je alles te vertellen over zijn leven in vroegere tijden. En heb je het vrouwtje van Stavoren al eens ontmoet?

Ontdek de MeAR Fryslân Route-App

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.