Ga naar inhoud
MAP

Inspiratieverhaal: Wandelrondje met veerpontje Rufus

| Wiepkje Hoekstra

Even ‘oerstekke’ met een pontje. Tot voor kort kon dit in het najaar en de winter bijna niet. Maar omdat Zuidwest Friesland het hele jaar mooi is, gaan dit jaar drie pontjes extra lang doorvaren. Heel oktober, november en december in de weekenden en elke dag in de eerste week van de kerstvakantie (m.u.v. feestdagen). Daarom zijn er pontjesroutes samengesteld voor het najaar en de winter, met de leukste adresjes om onderweg op te warmen.

Pontje-Wandelrondje Kop Bloksleat

om het zandgat

Op deze elf kilometer lange route ga je genieten van de wind in je haren, de wuivende rietkragen, de gakkende ganzen in v-formatie en de klamme geur van natte bladeren. Je start op de parkeerplaats bij de Swettepoel, een plas ontstaan door zandafgravingen. Meteen na het verlaten van de parkeerplaats moet je kiezen: ga je op het schelpenpaadje links of rechts? De keuze is aan jou: beide keren wandel je tussen de beschutting van de bosjes en kom je uit op hetzelfde punt. Aan het einde van het pad ga je rechtsaf door het klaphekje en wandel je langs het water in noordelijke richting naar knooppunt 14. Sluit het hek goed achter je, want de ondernemende schapen van boer Sjoerd lopen hier ook op het dijkje.

Swettepoel herfst bij Broek

NOARDER ALDE WEI

Je wandelt nu langs de Noarder Alde Wei. Dit is geen weg, maar een brede vaart die de Langwarder Wielen met de Goingarypster Puollen verbindt. Ter hoogte van zeilboerderij Rufus aan het Water brengt een veerpont je naar de overkant. Fietsers en wandelaars gaan voor een euro mee aan boord. Eenmaal aan de overkant kun je bij de horecagelegenheid terecht voor een echte Douwe Egberts koffie uit Joure, met appeltaart uiteraard. Het café is ook in de herfst en winter iedere dag open en in de weekenden kun je chef Nanne in zijn stoere buitenkeuken zien koken.

tussen weilanden en water

Na een pitstop wandel je verder naar knooppunt 15. Bij de boerderij ga je rechtsaf en vanaf dan wandel je langs de Bloksloot. Bij knooppunt 16 ga je rechtsaf naar 17 en dan begint de prachtige wandeling door natuurgebied Kop Bloksleat van Staatsbosbeheer. Er staan informatieborden in het gebied over de ontstaansgeschiedenis, de planten en dieren die hier wonen. Je slentert kilometers langs de oevers van de Noarder Alde Wei, Gudzekop en vervolgens de Langsturtepoel. Je komt een aantal bankjes tegen, waar je kunt gaan zitten om wat uit te rusten. Het grootste deel van deze route is trouwens onverhard, dus trek laarzen aan bij natte omstandigheden! Kinderwagens en rolstoelen zijn op dit deel van de route niet ideaal om mee te nemen.

Kop Bloksleat bij Broek

Tref je mooi of minder mooi weer? Het maakt eigenlijk niet uit; de Blokslootpolder is mooi in al z’n gedaanten

uitkijkpunt

Na het passeren van knooppunt 18 stuit je al snel op het uitkijkpunt van dit natuurgebied aan de Goaiïngarypster Puollen. Vergeet je niet je verrekijker mee te nemen? In de wintermaanden - als er weinig begroeiing is - heb je de hele route goed zicht op het water. Maar vanaf het uitkijkpunt kun je ook in de nazomer goed vogels spotten. In oktober arriveren de trekkende ganzen weer in Friesland. Hier vinden ze voldoende voedsel in de graslanden en ’s nachts kunnen ze veilig slapen op het water. De grauwe gans is een vogelsoort die overigens zo enthousiast is over Friesland, dat die hier nu het hele jaar te zien is. In het vroege voorjaar kun je in de Blokslootpolder ook weer weidevogels in actie zien. Omdat de vogels hier allemaal voor hun rust komen, zijn honden in dit natuurgebied niet toegestaan, ook niet aangelijnd.

Wandelen door weer en wind maakt dat je trek krijgt. Na afloop van de wandeling kun je in het gezellige centrum van het nabijgelegen Joure uitgebreid lunchen of dineren in een aangenaam restaurant. TIP! Maak er een cultureel uitje van en breng een bezoek aan Museum Joure. Hier kom je alles te weten over de bakermat van Douwe Egberts koffie en de Jouster klokkenmakerijen. Dit museum is gevestigd in een prachtig historisch pand midden in Joure en beschikt over een ouderwetse museumwinkel en sfeervol museumcafé, een aanrader!

Wil je dit pontje-rondje inkorten? Sla dan de wandeling door het natuurgebied over. Wandel van de Swettepoel naar het pontje, steek het water over, neem een pauze bij Rufus en ga meteen weer terug met de pont. Dan wandel je in totaal 4 kilometer: ideaal voor mensen met kinderen of voor een wandeling met de hond. OF: parkeer bij Rufus aan het Water en maak de wandeling door natuurgebied Kop Bloksleat, totaal 6 kilometer (geen pontjes onderweg). 

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.