Ga naar inhoud
MAP

10 gratis uitjes in Zuidwest Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Door de enorme inflatie betalen we veel meer voor onder meer benzine, boodschappen, energie en andere producten. Het leven is duur(der) geworden. Voor veel gezinnen is het lastig om nog rond te komen. Leuke extra’s kunnen niet meer. Gelukkig biedt Waterland van Friesland heel wat gratis dagjes weg. We zetten tien uitjes op een rij. Het enige wat je nog moet doen, is: ‘stikken bôle smarre, op paad gean en genietsje’ (boterhammen smeren, op pad gaan en genieten). De portemonnee laat je lekker thuis!

Ontdek de leukste uitjes

1/ Boswandeling

een jongentje die over een omgevallen boomstam loopt

Waterland van Friesland is rijk bedeeld wat betreft prachtige bossen. Hier kun je heerlijk aan de wandel gaan. Dat kost niks en je bent er echt uit. Het bekendste bos van Zuidwest Friesland vind je in Gaasterland: het Rijsterbos. Hier kun je bijvoorbeeld de rode of blauwe paaltjesroute volgen en genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Er zijn nog veel meer mooie bossen. Denk aan het Haulsterbos in Haskerhorne, het Lycklamabos in Nijemirdum en het Flietsterbosk in Witmarsum. In de Starnumanbossen in Ruigahuizen kun je heerlijk dwalen over de kronkelende paden. Verzamel tijdens je wandeling allerlei bosdingen. Die kun je dan thuis weer gebruiken voor een andere leuke activiteit: bijvoorbeeld voor het maken van vertelstenen, bladerafdrukken of toverstokken.

2/ Winterzwemmen

2/ Winterzwemmen twee vrouwen aan het winterzwemmen tussen het ijs

Zwemmen in een zwembad kost geld, maar zwemmen in de Friese meren is gratis! Er zijn genoeg plekken waar je het water in kunt, ook in de winter! Je leest het goed. Winterzwemmen is zelfs een hele hippe activiteit. Een groot aantal mensen doet dit. Zwemmen in koud(er) water biedt namelijk een groot aantal gezondheidsvoordelen. Je vergroot er je weerstand mee. En het is goed voor je sociale contacten: je ontmoet anderen die ook het water in durven. Winterzwemmen is een mooi gratis avontuur. Neem een thermoskan mee met warme thee of koffie, of misschien warme chocolademelk. Dan wordt het echt een heel leuk uitje waar je nog lang van nageniet en heel trots op terugkijkt.

3/ Uitwaaien aan het IJsselmeer

3/ Uitwaaien aan het IJsselmeer schapen op de dijk
wandeling stavoren - hindeloopen

Zuidwest Friesland beschikt over een lange kustlijn langs het IJsselmeer. Dat is precies de plek waar je moet zijn als je lekker een dagje wilt uitwaaien. Bijzonder voor Nederland zijn de kliffen die op sommige plaatsen tot wel tien meter boven het IJsselmeer uitsteken. Bij de Rode Klif in Mirns vond in 1345 de beroemde Slag bij Warns plaats. De Oudemirdumerklif bij Oudemirdum is zes meter hoog. Hier wandel je via een leuk paadje naartoe en kun je op een bankje heerlijk genieten van het prachtige uitzicht en de vele vogels die hier rondvliegen en -zwemmen. In Workum vind je ook de start van de wandeling ‘Uitwaaien langs de IJsselmeerkust’. Je loopt langs de voormalige Zuiderzee over grotendeels de oude zeedijk en het Zuiderzeepad. Je gaat via Hindeloopen naar Stavoren (en weer terug).

4/ Fotograferen in de regio

Lydia maakt foto met smartphone

De landschappen in Zuidwest Friesland zijn schitterend: dat is al een gratis cadeautje! Je hebt prachtige vergezichten, liefelijke dorpen en idyllische steden. Er is volop natuur, zoals meren en bossen. Kortom, er zijn genoeg redenen om een dagje te gaan fotograferen in Waterland van Friesland. We snappen dat een spiegelreflexcamera geld kost. Zo’n apparaat heb je alleen niet nodig. Gebruik gewoon je telefoon. Bijna elke smartphone heeft een camera waarmee je heel hoogwaardige plaatjes kunt schieten. Ontdek de fotograaf in jezelf en deel je foto’s via Instagram. Natuurlijk vinden we het leuk als je onze Instagram pagina tagt. Wij plaatsen de mooiste foto’s ook op ons account. Zo ontvang je eeuwige roem! Gewoon gratis en voor niks.

5/ Ontdek de Kabouterpaden

twee meisjes die bij een houten paddenstoel staan.

Wist je dat er in de bossen van Elfbergen in Oudemirdum kabouters wonen? Je kunt ze zelfs bezoeken. Langs het speciale Kabouterpad staan allerlei vrolijk gekleurde kaboutertjes. De wandeltocht is één kilometer en op elke hoek word je opnieuw verrast. In Sint Nicolaasga is ook een Kabouterpad in de Vegelinbossen. Het pad loopt rond de Amazonevijver, waar je echte schildpadden kunt spotten. Tussen de bomen herken je niet alleen kabouters, maar ook andere figuren gemaakt door kettingkunstenaar Banzai-John. Eén boom is bijvoorbeeld een harp en als je goed zoekt, vind je ook een haas en een heks. Toegang: gratis!

6/ Vogels spotten

6/ Vogels spotten een baardmannetje in het riet

Een heel leuk dagje uit is vogels spotten. Misschien kun je bij de bibliotheek een vogelboek lenen of via internet een overzicht met vogels downloaden. Daarna is het een kwestie van op pad gaan en goed kijken! In Waterland van Friesland vind je meer dan 45 natuurgebieden en één Nationaal Landschap. Natuur genoeg dus, om vogels in te ontdekken. In natuurgebied Skrok in de Greidhoek kun je vanuit een vogelkijkhut weidevogels zien. In Harich staat vogelkijkhut It Swin. Hier zie je veel weidevogels en eenden (vooral smienten) en ganzen. In het voorjaar zijn er veel rietvogels in de rietkragen rondom de plas. Vogelkijkhut Swan staat in Molkwerum en kijkt uit op het IJsselmeer. Hier wachten onder meer de wintertaling, brilduiker, zwarte ruiter, blauwborst, baardman, pijlstaart en grote mantelmeeuw op je.

7/ Mooie routes fietsen

7/ Mooie routes fietsen Fietsen in de herfst en in de winter in Friesland

Waterland van Friesland is dé plek voor het fietsen van mooie routes. Het enige dat je nodig hebt zijn een fiets en een lunchpakketje voor onderweg. Je kunt kiezen uit verschillende afstanden. Het leuke van fietsen door Zuidwest Friesland is dat het landschap zo afwisselend is. Je gaat door de bossen en langs de Friese meren, door dorpen en Elfsteden en door weilanden en langs het IJsselmeer. Inspiratie nodig voor een mooie tocht door Waterland van Friesland? Bekijk dan eens de routes die wij voor je hebben samengesteld. Deze gaan via de handige knooppunten van recreatieschap Marrekrite, dus de weg raak je niet kwijt. Alle routes zijn te printen of te downloaden als GPX-bestand. Een heerlijk gratis uitje dus. En je kunt ook nog eens extra kosten schrappen: je hoeft niet meer naar de sportschool. Wist je trouwens dat je ook heel leuke pontjesroutes kunt volgen? Voor een klein bedrag word je naar de overkant gebracht en kun je verder met je fietstocht. Check wel vooraf even de vaartijden van de pontjes.

8/ Leg gratis aan bij Marrekrite

een boot aan een steiger fluessen

Heb je een boot of mag je die misschien van iemand lenen? Dan heb je wel een uitgave aan de brandstof, maar met de gratis aanlegplaatsen bij recreatieschap Marrekrite maak je er wel een budgetvakantie van. Op een Marrekrite-ligplaats mag je maximaal drie dagen gratis met de boot aanleggen. De ligplaatsen bieden diverse faciliteiten, zoals kampeerplekken en afvalcontainers. Het bijzondere is dat alle aanlegplaatsen midden in de natuur liggen. Zo geniet je zonder extra kosten van de Friese wateren, de natuur én de rust. Alsof je op retraite gaat in Frankrijk of op een berg in Nepal zen zit te zijn. Pure schoonheid en rust vind je dus heel dichtbij: gewoon in Fryslân.

9/ Dagje strand

9/ Dagje strand

In de zomer lekker picknicken op een kleedje en de kinderen in het water met een emmertje. Of in de winter lekker uitwaaien met je blik op oneindig. Wist je dat er in Waterland van Friesland sowieso 25 stranden te vinden zijn? Bijvoorbeeld langs de IJsselmeerkust waar het water veelal niet diep is. Ideaal voor kinderen om onbekommerd in het water te spelen. Ook op vele plekken aan de Friese meren zijn heerlijkee strandjes te vinden om te zwemmen, zonnen of natuurlijk uitwaaien in de herfst en winter!

10/ Check de Uitagenda voor gratis activiteiten

10/ Check de Uitagenda voor gratis activiteiten

VVV Waterland van Friesland heeft een Uitagenda die je online kunt vinden. Deze wordt continu aangevuld met nieuwe activiteiten en evenementen. Een groot aantal daarvan is gratis. Laat je inspireren door het aanbod. Soms zijn het tentoonstellingen waar je heen kunt of wordt er bijvoorbeeld een leuke fair gehouden. Andere keren kun je genieten van een gratis muzikaal optreden of wordt er een leuke wandeltocht gehouden waaraan je kunt meedoen.

Nog meer tips

VVV Waterland van Friesland maakt het je als inwoner en toerist dus graag betaalbaar. Het leven is tenslotte al duur genoeg. En heb je misschien toch nog ergens wat kleingeld over, dan kun je onderweg misschien goedkoper eieren, melk, walnoten, appels, stoofperen of kaas kopen. In Zuidwest Friesland vind je namelijk (ook in de winter) diverse stalletjes langs de weg. Sterker nog, er zijn mensen die bij hun huis producten gratis aanbieden. Gratis boeken haal je bijvoorbeeld bij de diverse minibiebs in de regio. Zo kun je toch genieten van de leuke dingen in het leven!

Meer inspiratie voor een dagje eropuit

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.