Ga naar inhoud
MAP

Bezoek een natuurgebied in Zuidwest Friesland

Waar heeft de natuur nog de ruimte om zich in al z'n variëteiten aan je te tonen? In Waterland van Friesland 'natuerlik', wat natuurlijk betekent in het Fries. In Zuidwest Friesland vind je meer dan 45 natuurgebieden en één Nationaal Landschap. Waai uit langs de IJsselmeerkust wat is aangewezen als Natuurmonument. Kom wandelen over een oude zeedijk, fietsen over zachte glooiingen in Gaasterland, varen door de bossen en genieten van weidse uitzichten in de Greidhoek of de Friese meren.

weidevogels

weidevogels

In Zuidwest Friesland is de kans groot dat je weidevogels spot zoals de grutto of kievit. Hier vind je ook weidevogelgebieden waar natuurorganisaties, boeren en vrijwilligers samenwerken voor het behoud van weidevogels in Friesland. Deze samenwerking is op deze manier nergens anders te vinden. Vooral in de Greidhoek vind je veel weidevogels.

natuurmonument

natuurmonument het ijsselmeer bij stavoren

Wist je dat de natuur langs de IJsselmeerkust zo waardevol is, dat het maar liefst 5.000 hectare grote natuurgebied in 1991 is aangewezen als natuurmonument? Het is een ontzettend gevarieerd gebied met graslanden, rietvelden, moerassen, schelpenbanken en ondiep water. Regelmatig worden hier excursies georganiseerd, kijk hiervoor in onze uitagenda.

varen door de natuur

varen door de natuur een wit bootje die over een slootje vaart omringt door groene bomen

Het Friese landschap ontdek je het best vanaf het water. Alles is in Zuidwest Friesland verbonden door water, waardoor je zo van het ene natuurschoon in het andere vaart. Spot jij onderweg bijvoorbeeld rietzangertjes? Of ga je genieten van de bossen van Gaasterland op de mooiste vaarroute van Friesland: de Luts, waarbij je uitkomt op de Wyldemerk waar het eerste libellenreservaat van Europa te vinden is.

Routes

Routes Wandelaars langs de Brekken in Sanfurd

Geniet van al het natuurschoon in Zuidwest Friesland op de fiets, te voet of met een boot, kano of SUP. Ontdek alle verschillende natuurgebieden en landschappen met één van onze routes.

steden en dorpen

steden en dorpen

Bezoek in Zuidwest Friesland voor de afwisseling 7 van de Elfsteden of één van de 133 gezellige dorpen. Soms zijn ze zelfs zo klein, dat ze midden in een oase van groen liggen. De steden in Waterland van Friesland hebben allemaal hun eigen charme. Je ziet de sporen van het rijke handelsverleden en de vroegere zeevaart. Stuk voor stuk pareltjes om te ontdekken.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.