Ga naar inhoud
MAP

Natuurgebieden in Zuidwest Friesland

Ga naar buiten om een dag de natuur in te gaan in Waterland van Friesland. Wij Friezen zouden zeggen het is hier 'wûndermooi', oftewel wonderschoon. Hier in Zuidwest Friesland vind je meer dan 45 natuurgebieden en één Nationaal Landschap. Denk bijvoorbeeld aan de Wyldemerk in de bossen van Gaasterland, waar het eerste libellenreservaat van Europa te vinden is. Of het natuurgebied Skrok van Natuurmonumenten in de Greidhoek, spot hier vanuit de vogelkijkhut weidevogels. Ook zijn delen van vele Friese Meren aangewezen als natuurgebied, zoals de Groote Brekken bij Lemmer. Ga op ontdekkingstocht en geniet van de vogels, broedende vogels, paaiende vissen en in de verte voorbijglijdende zeilen in de natuurgebieden in Waterland van Friesland.

Natuurgebieden in Zuidwest Friesland

Wat zoek je

1 t/m 24 van 58 resultaten

  • Natuurgebied De Deelen

    Natuurgebied De Deelen

    De Deelen is een afgegraven veengebied dat nu een mozaïek van water, riet, moerasbosjes en kleine, smalle graslanden is. Het is een 'wetland' waar vele vogelsoorten leven. Bovendien is er uniek industrieel erfgoed te vinden.

    Gersloot
  • Nannewiid

    Nannewiid

    Het Nannewiid is samen met de Douwe Pôlle en het Lytse Wiid een waardevol natuurgebied. Het is van oorsprong een moerassige wildernis. Het veranderde toen de turfgravers van Giethoorn hier turf staken.

    Oudehaske
  • Filenspolder

    Filenspolder

    Even ten zuiden van het dorp Witmarsum ligt natuurgebied De Filenspolder. Het is een echt weidevogelgebied en vogeltellingen bewijzen dat er steeds meer komen.

    Witmarsum
  • Flietsterbosk

    Flietsterbosk

    In dit recreatiebos bij Witmarsum groeien meidoorn, wilgen, beuken, populieren en elzen. Het Flietserbosk is daarmee een klein maar gevarieerd bos met een verscheidenheid aan vogels, zoogdieren, vlinders en insecten.

    Witmarsum
  • Rode Klif

    Rode Klif

    Het Rode klif aan het IJsselmeer is 10,35 meter hoog en is ontstaan in de voorlaatste IJstijd. Enorme ijsmassa’s uit Scandinavië duwden de grond verder en nam dikke keien en grind mee. Door de kracht ontstonden er heuvels in het landschap.

    Warns
  • Sondeler Leien

    Sondeler Leien

    Natuurgebied de Sondeler Leien ligt Gaasterland. Het binnenmeertje is waarschijnlijk ooit ontstaan door een dijkdoorbraak van de vroegere Zuiderzee.

    Sondel
  • Aeltsjemeerpolder

    Aeltsjemeerpolder

    De Aeltsjemeerpolder is een droogmakerij. In de oude veenpolder nabij Workum was vroeger een meer en dat is in 1877 drooggelegd.

    Ferwoude
  • Natuureiland De Gouden Boaiem

    Natuureiland De Gouden Boaiem

    Op afspraak: Bezoek het natuureiland de Gouden Boaiem en ontdek onze passie voor natuur en melkveehouderij. De boerin vertelt u alles over dit unieke natuurgebied. Naast excursies verkopen we ook vlees van onze eigen koeien. Vraag boerin Pytsje.

    Smallebrugge
  • Polder Cornwerd

    Polder Cornwerd

    Er komen graag weidevogels in de polders van Cornwerd, in het Fries Koarnwert. De natuur is er bijzonder omdat de weiden worden bemest met strorijke stalmest.

    Cornwerd
  • Slachtedijk

    Slachtedijk Slachtedyk bij Boazum

    De voormalige zee kering slingert vanaf de Waddenkust bij Easterbierum naar Raerd. Deze eeuwenoude dijk is 42 kilometer lang. Eeuwenlang beschermde de Slachte een flink deel van Noordwest-Fryslân tegen het zeewater van de Middelzee.

    Wommels
  • Dunegeaster- en Follegeasterpolder

    Dunegeaster- en Follegeasterpolder

    Het begon als een boezemland en is uitgegroeid tot een aaneengesloten moerascomplex. Hoe dit kan? Tijdens een ruilverkavelingproject is een aaneengesl...

    Doniaga
  • Mirnserklif

    Mirnserklif

    Vanuit het Rijsterbos wandel je zo richting het IJsselmeer naar het Mirnserklif. Kitesurfers, vliegeraars en strandgasten komen hier graag. Het klif is ontstaan in de voorlaatste IJstijd.

    Mirns
  • Joadetsjerkhôf Teakesyl

    Joadetsjerkhôf Teakesyl

    Op verzoek van de vroegere Joodse gemeenschap van Lemmer beheren wij deze bijzondere plek. Het reguliere onderhoud gebeurt door de stichting joodse be...

    Sondel
  • Bancopolder

    Bancopolder

    “De rietzanger laat zich geregeld horen en de kleine karekiet vindt hier broedgelegenheid.”<br /> De Bancopolder is een laagveengebied. De kade rondom...

    Lemmer
  • Workumermeerpolder

    Workumermeerpolder

    De Workumermeerpolder is een droogmakerij. Het meer is in 1877 drooggelegd. Het is een laaggelegen gebied van -3 meter NAP. Dat zie je nog duidelijk terug in het landschap door hoger en lager gelegen stukken land en de polderdijken.

    Parrega
  • Teroelster Sipen

    Teroelster Sipen

    Met ruim 18 hectare moeras- en rietland is het een waardevol broedgebied voor vogels die van moeras en riet houden.<br /> “Onvermoeibaar zingen de rie...

    Langweer
  • Steile Bank

    Steile Bank

    De rust op de zandplaat en het ondiepe water eromheen zorgt ervoor dat dit een paradijs is voor vogels. Het hele jaar is de Steile Bank in trek bij gr...

    Oudemirdum
  • Vegelinbossen

    Vegelinbossen

    Op de zandrug waarop Sint Nicolaasga is gevestigd, liggen de bossen van Vegelin. Ze dateren uit 1722. De toenmalige burgemeester Johan Vegelin van Claerbergen zorgde voor de aanleg ervan. Tegenwoordig kun je er heerlijk wandelen, fietsen en paardrijden.

    Sint Nicolaasga
  • Bocht fan Molkwar

    Bocht fan Molkwar

    Vanaf de vogelkijkhut zie je de invloed van de wind. Westenwind zorgt voor een hoge waterstand waardoor de zandplaten onderlopen, de eilanden kleiner...

    Hindeloopen
  • Workumerwaard

    Workumerwaard Workumer buitenwaard met zicht op Makkum en Gaast

    Langs de IJsselmeerkust ligt bij Workum natuurgebied de Workumerwaard. Deze zandplaat liep onder door de getijden werking toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was. Na de aanleg van de Afsluitdijk veranderde de ‘zoute’ natuur.

    Workum
  • Parklandschap Oranjewoud

    Parklandschap Oranjewoud

    Ook Friesland heeft koninklijke bossen, te vinden rondom het dorp Oranjewoud, ten oosten van Heerenveen.

    Oranjewoud
  • Hegewiersterfjild

    Hegewiersterfjild

    Het Hegewiersterfjild nabij Kimswerd ligt dichtbij de Waddenzee. Het is daardoor in trek als broedgebied bij zowel wad- als weidevogels. In het voorjaar zitten er veel grutto's, tureluurs, scholeksters en kieviten.

    Kimswerd
  • Skrins

    Skrins

    Tussen Wommels en Oosterlittens ligt het natuurgebied Skrins, een geliefde plek waar veel vogels rust en voedsel vinden. In het voorjaar zijn de bloemrijke graslanden een perfecte broedplek.

    Hennaard
  • Huitebuersterbûtenpolder

    Huitebuersterbûtenpolder

    Vogels gebruiken de polder als rustgebied, om te broeden en om er voedsel te zoeken. In het meertje van deze polder zijn de rietkragen ’s winters een...

    Nijemirdum

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.